בהתאם לפשרה שהציע בג"ץ בנושא הסבסוד במעונות היום, שר העבודה, יואב בן צור, הנחה את גורמי המקצוע במשרד לא להמתין חודש ימים כפי שהוצע בפשרה ולגבש את התבחינים באופן מיידי.
הערב (רביעי) חתם מנכ"ל המשרד, ישראל אוזן, על מבחני התמיכה וכעת ניתן להגיש בקשה לזכאות לסבסוד במערכת המקוונת באתר משרד העבודה. הזכאות תחול רטרואקטיבית מתחילת שנת הלימודים הנוכחית.
2 צפייה בגלריה
גן ילדים, אילוסטרציה
גן ילדים, אילוסטרציה
רף ההכנסה המקסימלי יעלה
(צילום: shutterstock)
הסבסוד יינתן להורים העומדים בתנאי הסף, שילדיהם שוהים במעונות היום והמשפחתונים המוכרים על-ידי משרד החינוך. במסגרות אלה שוהים למעלה מ-130 אלף ילדים. גובה הזכאות נקבע על בסיס חישוב רמת ההכנסה לנפש במשפחה ובהתאם לגיל הילד ולמסגרת בה הוא שוהה.
מהמשרד נמסר כי בשנת הלימודים תשפ"ה עולה רף ההכנסה המקסימלי, לאחר שלא השתנה זה במשך למעלה מ-15 שנה, ואילו רף ההכנסה המינימלי נותר כפי שהיה. המשמעות היא שהורים שהשתכרו מעל רף מסוים ולא יכלו עד כה לקבל סבסוד - יוכלו כעת לקבל סבסוד. עוד נמסר כי בוצעו שינויים ברמות השונות של ההכנסה לנפש, כך שסכום הסבסוד החודשי יגדל לאלפי הורים נוספים.

יותר הורים יקבלו סבסוד

הכנסה לנפש היא סך ההכנסות ההורים לחלק למספר הנפשות בבית (הורים וילדים עד גיל 18). עד לשנת הלימודים הזו, הרף המקסימלי של הכנסה לנפש עמד על 5,300 שקל, ומשק בית שההכנסה לנפש שלו היתה מעל רף זה הוגדר כמשק בית בעל הכנסה גבוהה, וההורים לא היו זכאים לסבסוד. החל משנת הלימודים תשפ"ה, הרף המקסימלי עלה ל-6,600 שקל לנפש, כך שיותר הורים יוכלו לקבל סבסוד.
לדוגמה – במשפחה עם שלושה ילדים ששני ההורים משתכרים ביחד 28,000 שקל ברוטו בחודש, ההכנסה החודשית לנפש עומדת על 5,600 שקל. עד לשנת הלימודים הזו משפחה זו ולא הייתה זכאית לסבסוד - וכעת הורים אלה יהיו זכאים לסבסוד שיכול להגיע אף ליותר מ-1,000 שקל בחודש.
כמו כן, כאמור, בוצעו שינויים בתוך רמות ההכנסה לנפש שהשפיעו על גובה הסבסוד שההורים מקבלים, כך שחלק מההורים יקבלו סבסוד גבוה יותר במאות שקלים לחודש.
2 צפייה בגלריה
ועידת הנדל"ן
ועידת הנדל"ן
"נדבך חשוב בעידוד תעסוקת נשים". שר העבודה בן צור
( צילום: עוז מועלם)
לדוגמה – משפחה עם שלושה ילדים שבה שני ההורים משתכרים ביחד 18,000 שקל ברוטו בחודש, כך שההכנסה החודשית לנפש במשפחה זו עומדת על 3,600 שקל. עד לשנת הלימודים הזו נקבעה להורים אלה דרגת זכאות 7. לעומת זאת, כעת תיקבע להם דרגת זכאות 6, כך שסכום הסבסוד החודשי יעלה ובמקרים מסוימים אף בלמעלה מ-250 שקל בחודש.
במטרה לצמצם את הנטל הבירוקרטי על ההורים, במשרד העבודה מסרו כי הם פועלים להפחתת מספר המסמכים להגשה, והרחבת המידע המתקבל ממשרדי ממשלה אחרים ומהמוסד לביטוח לאומי, כך שיותר הורים יוכלו לקבל סבסוד ללא צורך בהגשת מסמכים כלל.
השר בן צור אמר: "הסבסוד במעונות יום הוא הנדבך החשוב ביותר בעידוד תעסוקת נשים במעגל העבודה. השנה, לאחר מאמצים רבים, יותר נשים עובדות יהיו זכאיות לסבסוד, מהלך שיתרום הן לרווחתם של המשפחות והן לחיזוק הכלכלה".
מנכ״ל משרד העבודה, ישראל אוזן, מסר: "מדובר בבשורה חשובה להורים העובדים. השנה הצלחנו להוסיף תקציב ולהכניס הורים נוספים לזכאות לסבסוד, וכל זאת כדי להקל על יוקר המחיה ולעודד תעסוקה במשק"

שלוש עתירות לבג"ץ

הדיון בשבוע שעבר סביב סוגיית סבסוד המעונות עסק בשלוש עתירות. עמותת אמת ליעקב עתרה נגד החלטת היועצת המשפטית לממשלה להקפיא את הסבסוד לחייבי גיוס חרדים. התנועה לאיכות השלטון עתרה נגד היועצת המשפטית לממשלה שאפשרה לחרדים לקבל שלושה חודשי סבסוד לצורך התארגנות. קרן ברל כצנלסון עתרה עם אחרים נגד השר בן צור, שבעקבות אי הסכמות עם היועצת המשפטית לממשלה על מימון מעונות לחייבי גיוס, לא פרסם תבחיני תמיכה כלל והותיר את כלל ההורים ללא סבסוד מעונות מתחילת שנת הלימודים.
לאחר התייעצות קצרה של הרכב השופטים, השופט נעם סולברג אמר לעותרים כי עליהם להשיב תשובה להצעתו, ולפיה שר העבודה יפרסם תוך חודש את מבחני התמיכה לכולם. "אנחנו רוצים להציע ששר העבודה יפרסם תבחינים לכלל האוכלוסייה תוך חודש, בהתאם להנחיות של היועצת המשפטית לממשלה. אני מבקש שתשקלו את ההצעה בדחיפות גבוהה, עד יום חמישי הזה אני רוצה לשמוע תגובה להצעה", סיכם סולברג את הדיון. הוא הוסיף: "במקביל, תינתן תקופת מעבר נוספת של עוד שלושה חודשים לאותם תלמידים מחויבי גיוס במוסדות התורניים".
לפי נתוני ארגוני הנשים, כ-70 אלף ילדים נהנים מסבסוד מעון על-ידי משרד העבודה בשנים האחרונות, מדי שנה, בהתאם למבחני תמיכה שקובע המשרד. הסבסוד, שהגיע עד לכ-1,800 שקלים בחודש, ניתן בשנים האחרונות להורים העובדים במשרה מלאה, משפחות חד-הוריות או סטודנטים, כאשר בין הסטודנטים נכללים גם בחורי ישיבות.
אלא שמאז פקיעת חוק הגיוס, פסק בג"ץ כי בהיעדר חקיקה המסדירה את הפטור שניתן לבחורי ישיבה - כלל הצעירים החרדים עד גיל 26 חייבים בגיוס וכל עוד אינם עושים זאת - אינם זכאים להטבות כלכליות מהמדינה. בהוראת היועצת המשפטית לממשלה, היה צורך לעצור את כלל ההטבות, לרבות סבסוד המעונות לאברכים חייבי גיוס, מניעת הטבה בשווי אלפי שקלים.
השר בן צור ביקש לקבוע מבחני תמיכה חדשים שבמסגרתם ניתן לקבוע תבחיני סבסוד לכלל האוכלוסייה, אך גם אברכים ייהנו מהם. בין היתר נבחנת האפשרות לקבוע כי הסבסוד יקבע, כפי שהיה בעבר, לפי רמת התעסוקה או הלימודים של האם בלבד, בלי להתחשב במצב האב וכך גם אברכים לא ייפגעו.
במקביל עברה החלטת ממשלה בניגוד לעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, שבמסגרתה הוארך הסבסוד לכולם לתקופת ביניים של שלושה חודשים. אלא שהיועצת פנתה בספטמבר למשרד העבודה והורתה שלא לממש את החלטת הממשלה, בטענה שהסבסוד לכלל הציבור צריך להיות לשנה שלמה ולא רק לשלושה חודשים, שכן כלל הציבור אינו אשם בפלונטר הסבסוד לאברכים שהשר מנסה לפתור - וההורים זכאים לוודאות שהסבסוד יינתן להם עד סוף השנה, כמו תמיד.
כל עוד לא פורסם המבחן לכלל האוכלוסייה, אף משפחה לא זכתה לסבסוד. כפועל יוצא מכך, הורים שילמו סכומים שקרובים ל-4,000 שקלים לחודש למעון, גם אם הם זכאים לסבסוד לפי תבחיני הממשלה. משפחות שלהן מספר ילדים במעון שילמו סכום שמגיע אף ל-12,000 שקלים בחלק מהמקרים.