הקורונה עוד כאן והממשלה תמשיך לממן את הבידודים. ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ב') הארכה של חודשיים בתשלום דמי הבידוד לעובדים. עד כה שילמה המדינה כ-152 מיליון שקל על 530 אלף ימי בידוד. במשרד האוצר צופים ירידה במספר ימי הבידוד בעקבות חיסוני הילדים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בכך אישרה ועדת העבודה והרווחה, בראשות ח"כ אפרת רייטן מרום, את הארכת הוראת השעה המעניקה דמי בידוד לעובדים שהם או ילדיהם נאלצים לשהות בבידוד, לאחר שהוראת השעה הקיימת פגה אתמול (31.10). הוועדה אישרה את הארכתה בחודשיים, עד לסוף שנת 2021.
איציק דניאל, רכז תעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר, הסביר בישיבת הוועדה בכנסת כי על פי הצו הקיים אדם לא מחוסן שנדרש להיכנס לבידוד מקבל כיום 75% מגובה שווי דמי המחלה. במקרה של הורה שנעדר בעקבות ילד שנדרש בבידוד, ההורה זכאי ל-100% מהשווי, ללא אבחנה בין הורה מחוסן ללא מחוסן. בגין דמי הבידוד ששולמו לעובדים, בעל עסק זכאי לקבל שיפוי של 50%-75% מגובה התשלום מהביטוח הלאומי, בהתאם לגודל העסק. עוד הסביר דניאל כי השיקולים בהארכת הוראת השעה בחודשיים בלבד היו תקציביים וכן הצפי לתחילת חיסוני ילדים, שאמורים לדבריו "להוריד משמעותית את מספר ימי הבידוד".
עו"ד שלומי מור, סגן בכיר ליועמ"ש הביטוח הלאומי, עדכן בדיון כי נכון לאתמול אושרו כ-99 אלף תביעות לשיפוי על ימי בידוד באמצעות כ-11 אלף מעסיקים, וכן שולמו 530 אלף ימי בידוד בעלות כוללת של 152 מיליון שקל. מדובר בכ-5.4 ימי בידוד בממוצע לעובד.
ח״כ קרן ברק, יו"ר השדולה לעסקים קטנים ובינוניים: "בכנסת הקודמת פעלתי בנושא כיו״ר משותפת של השדולה לעסקים קטנים ובינוניים יחד עם חברי ח״כ עודד פורר. נלחמנו על כך שהשיפוי של המדינה לעסקים קטנים יהיה גדול יותר ואכן נקבעה עבורם השתתפות של 75% בעלות דמי הבידוד. לכן חשוב לי מאוד שההישג הזה ימשיך ויישמר".
ח"כ יוראי להב הרצנו תהה בדיון מדוע לתת דמי בידוד לאדם שבחר לא להתחסן. לדבריו: "מי שבחר שלא להתחסן, שינצל ימי מחלה או חופשה. זה מייצר סרגל תמריצים שלילי להתחסנות".
שי גל, ראש תחום כנסת וממשלה בהסתדרות החדשה: "בידוד הוא לא בחירה, הוא הפך לחובה אזרחית אבל אנחנו חייבים למנוע פגיעה בעצמאים ובעובדים. ההסתדרות ופורום העצמאים חושבים שדרושה מדרגה נוספת של 100% לעסק קטן שנאלץ לסגור בשל בידוד עובדים או עסק יחידני (של אדם אחד) המהווים 67% מהעסקים הקטנים. זה תיקון מינורי שלא יעלה הרבה כסף לאוצר".
מוריה ברבי מהתאחדות התעשיינים: "החוק הזה נחקק כשלא הייתה אפשרות להתחסן. המציאות השתנתה מאז ובנסיבות כאלה שזה נתון לבחירת העובד אין סיבה שימי הבידוד ימומנו על ידי המעסיק והמדינה. המצב הנוכחי מעודד את הציבור לא להתחסן, לכן אנחנו קוראים להפסיק את ההסדר הזה למי שבוחר לא להתחסן".
יו"ר הוועדה, ח"כ אפרת רייטן מרום, אמרה בהתייחס לדברים: "לא מצאנו עד היום הוכחה לכך שתשלום דמי הבידוד מהווה תמריץ שלילי להתחסן. אסור להידרדר למצב שהחוקים האלה הופכים לענישה שלוקחת מאנשים את זכויותיהם".
בהתייחס לסוגיית היעדר המענה לעצמאים הנדרשים לבידוד, עדכן איציק דניאל ממשרד האוצר לבקשת יו"ר הוועדה כי המשרד יגיש את התייחסותו לבית המשפט לתביעה שהגיש ארגון לה"ב עד ה-21.11.
ח"כ רייטן מרום: "לא ניתן להפריד את סוגיית העצמאים מהדיון שמתקיים כאן היום. אנחנו שבים וקוראים לצדדים להגיע לפתרון ולדווחו בהקדם לוועדה".
בתום הדיון סיכמה ח"כ רייטן מרום: "הארכה של חודשיים זה זמן מספק כדי להגיע למסקנות חדשות, לרבות לגבי חיסוני הילדים, סוגיית העצמאים וכל מה שדורש חשיבה מחודשת. נשמח בנוסף לקבל נתונים אודות פילוח ימי הבידוד מבחינה מגדרית, גיאוגרפית ועוד, מה שיאפשר לנו להבין לעומק את החלוקה ולבצע חשיבה בהתאם".