תוקף של פסק דין ניתן לפשרה בין התאחדות הקבלנים למדינה לגבי אופן הצמדת מחירי דירות במסגרת תוכניות הדיור המוזל (מחיר למשתכן ומחיר מטרה) למדד תשומות הבנייה, כך שתכלול גם את רוכשי הדירות - שייאלצו לשלם כשליש מהסכום. כך עולה מהחלטה שניתנה אתמול (שני) במסגרת דיוני בג"ץ בעתירה שהגישו התאחדות הקבלנים "בוני הארץ" והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה נגד שרי השיכון והמשפטים, כנסת ישראל ומועצת מקרקעי ישראל. פסק הדין יועבר להחלטה סופית של ועדת המכרזים ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י), הקובעת את תנאי המכרזים של הקבלנים, ועל פי הערכות היא תאשר אותו.
המחלוקת על תשלומי ההצמדה של מחירי הדירות המסובסדות החלה לאחר שב-2022 תוקן סעיף לחוק המכר שאפשר לחברות הבנייה להצמיד רק 40% ממחיר הדירה למדד תשומות הבנייה. התיקון לחוק נולד לאחר תקופה ארוכה שבה טיפס מדד תשומות הבנייה בשיעורים ניכרים. הקבלנים עתרו נגד החוק ודרשו שהפרשי המדד ישולמו להם במלואם, שכן חלקם זכו בפרויקטים של מחיר למשתכן עוד לפני שאושר התיקון בחוק, והסתמכו על כך שיוכלו להצמיד את מלוא מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה.
1 צפייה בגלריה
מחיר למשתכן רמת גן
מחיר למשתכן רמת גן
פרויקט מחיר למשתכן רמת גן
(צילום: נדב גרינשפן)
על פניו, התיקון לחוק נועד להקל על רוכשי דירות מחיר למשתכן, אולם נוסחת הפשרה שקודמה הייתה לחלק את תשלום ההפרש בין הקבלנים, המדינה והרוכשים עצמם. על פי ההערכות, ישנן כ-20 אלף דירות במצב זה. ביוני השנה קבע בג"ץ כי הסדר הפשרה לא יחול על רוכשי הדירות, החלטה שהייתה יכולה לחסוך להם אלפי שקלים. עם זאת, תסריט פסימי יותר העלה חשש כי הסדר כזה יקרוס ובסופו של דבר ההפרש יוטל במלואו על הרוכשים. כעת, כאמור, לאחר דיון נוסף בבג"ץ הוחלט להשאיר את הסדר הפשרה על כנו ולחלק את תשלום הפרשי ההצמדה בין המדינה, הקבלנים והרוכשים.
עו"ד ליאור לוי עו"ד ליאור לוי צילום: איתי סליקטר
עו"ד ליאור לוי, המייצג רוכשי דירות מחיר למשתכן, אמר ל-ynet כי "על אף שקולם לא נשמע, ניכר כי זוכי מחיר למשתכן יהיו בעל כורחם חלק מהסדר הפשרה בין המדינה לקבלנים, ויישאו בשליש מהתשלום בגין החלק היחסי של מדד תשומות הבנייה. זאת לאחר שבית המשפט העליון קיבל את הסכמות הצדדים בדיון בבג"ץ וההחלטה תעבור לוועדת המכרזים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אשר ככל הנראה תאשר את אותן הסכמות".
לדבריו, "לזוכי מחיר למשתכן תהיה אפשרות לעתור על החלטת ועדת המכרזים של רמ"י לבית המשפט המחוזי. הנושא מותיר לא מעט שאלות פתוחות, במיוחד לגבי אופן גביית התשלום מזוכי מחיר למשתכן, לדוגמה במקרים בהם הדירות כבר נמסרו, אופן החישוב וכיוצא בזה".
מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "בית המשפט העליון נתן הבוקר אישורו להסדר פשרה בין התאחדות הקבלנים לממשלה בעניין אופן ההצמדה למדד התשומות של מחירי הדירות במסגרת מכרזי ההנחות לדירות, כמו מחיר למשתכן. בעקבות דיון בבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, אישר בית המשפט הסדר שהוא, כפי שמסרו נציגי התאחדות הקבלנים והמדינה, הוגן, צודק ומאוזן. ההסדר קובע שהתוספת למחיר הדירה הצמודה כתוצאה מהצמדת המחיר לעליית מדד תשומות הבנייה תתחלק שווה בשווה בין המדינה, הקבלן ורוכש הדירה, והוא נועד להפחית את הפגיעה מתחולה רטרואקטיבית של ההצמדה ברוכשים".
עוד נמסר כי "באי כוחה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, עו"ד איה רייך מינא ואלדד כורש ממשרד עוה"ד פישר, דיווחו בדיון כי בית המשפט העליון אישר הסדר שהוא תולדה של משא ומתן ממושך בין המדינה לבין התאחדות הקבלנים".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, שהשתתף בדיון בבג"ץ, הוסיף: "אני מברך את בית המשפט העליון על אימוץ הפשרה המאזנת את האינטרס של כל הצדדים ומנע דיונים משפטיים שעלולים היו להימשך זמן ארוך ולהביא לכך שרוכשי הדירות במכרזי ההנחות של המדינה היו משלמים את מלוא מחיר ההצמדה, כפי שטענו ההתאחדות והמדינה".