"לא מאמין בחינוך הציבור בדרך של הטלת מיסוי": זו תגובתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לעתירה שהוגשה נגדו לבית המשפט העליון, נגד החלטתו לבטל את מס הסוכר על משקאות קלים, שנועד למנוע את הנזק הבריאותי בצריכת סוכר מוגברת שנמצאת באחוז גבוה במשקאות ממותקים.
בתשובתו לעתירה, כפי שהוגשה לעליון, נכתב כי "צו ביטול מס הסוכר משקף את מדיניותו של המשיב (סמוטריץ') כאיש ימין כלכלי שתומך בשמירה על חופש הבחירה של הצרכנים ובצמצום ההתערבות הממשלתית בשוק חופשי. נקודת מוצא עקרונית זו הביאה את המשיב להתנגד להטלתו מלכתחילה".
1 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ
בצלאל סמוטריץ
בצלאל סמוטריץ
(צילום: אלכס קולומויסקי)
כזכור, ברקע לביטול המהיר של המס, שהוטל שנה לפניכן בתקופת כהונתו של אביגדור ליברמן במשרד האוצר, הייתה התחייבות שנתן ראש הממשלה למפלגות החרדיות - שהקהל שלהן מהווה את אחד הצרכנים המשמעותיים של משקאות ממותקים - לאחר שהציבו זאת כתנאי להצטרפותם לקואליציה. זאת, למרות שכל המומחים בנושא מזהירים במשך שנים מפני הסכנות בצריכת הסוכר ובפני מגפת ההשמנה והסוכרת שגוברת גם בקרב ילדים.
עוד נאמר בתשובתו של סמוטריץ' לעתירה כי "על אף המלצותיהם של גורמי המקצוע בעניין ההשלכות הבריאותיות של משקאות ממתוקים והשפעת המס שהוטל עליהם, החליט השר לממש את מדיניותו ולבטל המס שהוטל. זאת מאחר שלעמדתו ובאיזון כולל 'אין הצר שווה בנזק המלך'".
יש לציין כי לפי נתוני מרכז המידע של הכנסת, צריכת הסוכר בישראל היא 64 ק"ג לנפש בממוצע - מהגבוהים בארצות המפותחות (OECD). העותרים שהגישו את העתירה כבר בשנת 2023 הם יו"ר עמותת דואליס חנוך ברקת, הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, פרופ' אהרון טרואן מביה"ס למדעי התזונה באוניברסיטה העברית, ופרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון. לטענתם, ביטול מס הסוכר היה בלתי סביר בעליל, מונע משיקולים זרים ומשולל הנמקה עובדתית ראויה.
פורסם לראשונה: 20:43, 18.08.24