1 צפייה בגלריה
העמסת תכולת דירה
העמסת תכולת דירה
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
גבר שסירב לעזוב את בית הוריו במשך עשרות שנים יחויב לעשות זאת אחרי מותם – כך קבע לאחרונה בית המשפט המחוזי בחיפה, שדחה את ערעורו נגד פסיקה שהורתה על מכירת הדירה למרבה במחיר תוך חלוקת התמורה בינו לבין שלושת אחיו. השופטים דחו את טענת המערער שלפיה הוא נהנה מזכויות של דייר מוגן.
ב-1974 חתמו ההורים על הסכם לשכירות מוגנת. בנם, המערער, גר איתם בדירה. בשלב מסוים הלך אבי המשפחה לעולמו. ב-2008 רכשה האם את הדירה תמורת כ-50 אלף שקל והפכה לבעליה, וכעבור כמה שנים הלכה אף היא לעולמה. בכל השנים הללו סירב המערער – רווק שהפך בשנים האחרונות למובטל – לעזוב את הדירה.
בהעדר צוואה קיבלו ארבעת האחים צו ירושה שמעניק לכל אחד מהם רבע מעיזבון ההורים. אשר לדירה, קיבל בית המשפט למשפחה את תביעת האחים לפינוי המערער ולמכירתה למרבה במחיר, תוך חלוקת התמורה ביניהם.
המערער, שחשש מפינויו הכפוי מבית נעוריו, הגיש באפריל אשתקד את הערעור למחוזי וטען שהוא נחשב לדייר מוגן הנהנה מחסינות מפני פינוי. לדבריו הוא מימן בעצמו את רכישת הדירה והשקיע לאורך השנים כספים בשיפוצה – כך שגם אם היא תימכר, יש לקזז את השקעותיו מחלקם של האחים. מנגד טענו שאר היורשים שאין לו זכות מיוחדת בדירה, וכי טענותיו לעניין הכספים שהשקיע בדירה חסרות בסיס.
עו"ד מאור גרצנשטייןעו"ד מאור גרצנשטיין
השופטים סארי ג'יוסי (אב"ד), עפרה אטיאס וניצן סילמן סברו שיש היגיון בגרסת המערער שלפיה השקיע במהלך השנים כספים בדירה. הם ציינו שפסק דינו של בית המשפט למשפחה שותק בעניין הזה, ולכן יש להחזיר אליו את התיק על מנת לבחון את הטענה לעומקה.
לצד זאת הם דחו את טענת המערער שלפיה הוא נחשב לדייר מוגן. הם קיבלו את קביעת בית המשפט למשפחה שלפיה רכישת הדירה ב-2008 קטעה את רצף זכויות הדיור המוגנות בה: "סבורים אנו כי די בעובדה עליה עמד בית משפט קמא, לפיה רכישת המנוחה זכויות הבעלות בדירה, כשאף לשיטת המערער הדבר נעשה בסיועו, איפסה מחדש זכויות דיירות שהיו, או קטעה רצף זכויות אלה, אם היו, לטובת המערער".
בהקשר לכך נקבע שהמערער לא הוכיח כי עצם העובדה שאימו הרשתה לו לגור בדירה מאז רכישתה, מקנה לו מעמד של דייר מוגן. כך למשל, הוא לא הציג הסכם שכירות בינו לבין אימו, או כל ראיה אחרת המלמדת על מעמדו כדייר מוגן.
בנסיבות אלה דחו השופטים את הערעור ברובו ובכך למעשה הכשירו את פינויו של המערער מהדירה שבה התגורר ב-50 השנים האחרונות.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ המערער: עו"ד ע. אשבל • ב"כ המשיבים 2-1: עו"ד י. שטרית • עו”ד מאור גרצנשטיין עוסק בירושות וצוואות • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין