בית המשפט למשפחה בפתח תקווה אישר לאחרונה להורי צעירה שמתה מסרטן לתרום את הביציות שלה לאישה אחרת: בהחלטתה התקדימית התבססה השופטת הילה מלר-שלו בין השאר על פוסט מ"יומן המחלה" שניהלו ההורים בפייסבוק, ובו תועדה הבת מצהירה כי היא מעוניינת שכך יהיה משום שבעיניה זה "הדבר הנפלא ביותר".
בדצמבר 2020 אובחנה הצעירה עם סרטן בלב והובהר לה שהמחלה נמצאת בשלב מתקדם. יממה לאחר מכן היא פנתה עם אביה למחלקה לשימור פריון במרכז הרפואי "רבין" (בילינסון) על מנת לשאוב ביציות מגופה בטרם תתחיל בכימותרפיה.
1 צפייה בגלריה
הקפאת ביציות
הקפאת ביציות
אילוסטרציה. הקפאת ביציות
(צילום: shutterstock)
חרף הטיפולים וההקרנות המשיכה הצעירה לעבוד, פרסמה מחקרים בתחום התמחותה מתמטיקה, ואף התקבלה ללימודים במסלול ישיר לדוקטורט באוניברסיטת עילית בארה"ב. במרץ 2022 היא היא הלכה לעולמה בגיל 23.
בתביעה שהגישו בספטמבר אשתקד עתרו ההורים לעשות שימוש בביציות של בתם באמצעות תרומתן לאחרת. הם הבהירו שברור להם שהנתרמת תוכר כאם הילוד, וכי לא יהיה להם מעמד משפטי כלשהו ביחס אליו. לדבריהם, כל חפצם ומאודם הוא במילוי רצון בתם – לתרום את ביציותיה אחרי מותה. הנתבעת בהליך, היועצת המשפטית לממשלה, לא התנגדה לבקשה והותירה את ההכרעה לשיקול דעתו של בית המשפט.
השופטת מלר-שלו הסבירה שנכון להיום לא קיימת חקיקה ראשית המסדירה את אופן השימוש בביצית לאחר המוות, וכי בנסיבות אלה יש להקיש מהפסיקה העוסקת בשימוש בזרע של נפטר: כלומר, יש לברר מה היה רצונה האחרון של המנוחה בקשר לנעשה בביציות שלה אחרי מותה.
מסקנתה הייתה שהצעירה רצתה לתרום את הביציות, כפי שעלה מפוסט בפייסבוק מנובמבר 2021, שאותו הציגו ההורים כחלק מ"יומן המחלה" שניהלו עבור בתם.
בפוסט צוטטה האם שואלת את בתה: "אם יקרה הרע מכל – תרצי שניקח את הביציות שלך וניתן למישהי לשאת אותן ברחמה, ושיהיה לנו נכד שהוא המשך גנטי שלך?". הצעירה השיבה: "אם תדעי שיש אישה שמתקשה לייצר ביציות בעצמה, או זוג חשוך ילדים, והביציות שלי יכולות לסייע להם להיות הורים – אז זה יהיה הדבר הנפלא ביותר. תני להם את הביציות שלי, אני בעד".
על כך כתבה השופטת מלר-שלו: "הנה כי כן, מדבריה של המנוחה עצמה, ובמישרין לסוגייה העומדת על המדוכה, עולה רצונה הבהיר והצלול – כי לדידה תרומת ביציותיה לאחר פטירתה 'לאישה שמתקשה לייצר ביציות בעצמה או זוג חשוך ילדים' – יהא מבחינתה 'הדבר הנפלא ביותר'".
עו"ד עדי חןעו"ד עדי חןאבי חן
בבית המשפט הבהירה האם כי הגם שבפוסט היא הביעה משאלה להיות סבתא לנכד מבתה, בפועל היא לא מצפה שתהיה לה זיקה משפטית כלשהי ביחס לתינוק שייוולד, וכי עניינה הבלעדי הוא במימוש רצון בתה ובעשיית "החסד האחרון שהיא יכולה לעשות איתה ועם הזיכרון שלה".
בנסיבות אלה, ובהתחשב בעמדת היועצת המשפטית לממשלה, התירה השופטת לתובעים לתרום את הביציות של בתם למישהי הזקוקה לכך. היא חתמה את פסק דינה בהבעת תנחומים כנים לתובעים על האובדן הכבד שחוו, ובתקווה לבשורות טובות בהמשך הדרך.
עו"ד ויקטוריה גלפנד, שייצגה את ההורים בבית המשפט יחד עם עו"ד דפנה כהן סטאו ועו"ד בת חן גרינבלט מסרה בתגובה: "פסק הדין היפה והתקדימי הוא שיאו של הליך המתנהל כבר קרוב לשנתיים מול משרד הבריאות ובבתי המשפט. מעבר לתוצאה האישית המשמחת שתאפשר להגשים את רצונה של המנוחה לתרום את ביציותיה, לפסק הדין חשיבות חברתית בהיותו הראשון בנושא תרומת ביציות לאחר פטירה.
עו"ד ויקטוריה גלפנדעו"ד ויקטוריה גלפנדסמדר כפרי
"כחלק מהתהליך עתרנו גם לבג"ץ ובמסגרתו משרד הבריאות התחייב שהוא פועל לשינוי טפסי ההסכמה שעליהן חותמות מטופלות פריון, שלאורך השנים כלל לא התייחסו לאפשרות של שימוש בביציותיהן להולדה במקרה פטירתן. ואכן, בחודשים אלה פרסם משרד הבריאות טיוטת טופס חדש ובו סעיף שמאפשר לנשים להחליט מה ייעשה בביציות שהוצאו מגופן גם אם לא יזכו לממש בעצמן את ההורות.
עו"ד דפנה כהן סטאועו"ד דפנה כהן סטאוסמדר כפרי
"בזכות המאבק שלנו בשם הורי המנוחה ועתירתנו לבג"ץ שהובילה לעדכון טופס חיוני מיושן וארכאי, וכעת גם הפסיקה המרגשת של בית המשפט למשפחה, תורחב האפשרות לתרומת ביציות בישראל, שכמעט ואינה מתקיימת, ומשפחות שכולות לא יידרשו להילחם בעתיד על האפשרות להשתמש בביציות של בת משפחתם שנפטרה לצורך תרומתן להולדה. אנחנו מאושרות שנפל בחלקנו להוביל את המהלך החשוב הזה".
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעים: עו"ד ויקטוריה גלפנד, עו"ד דפנה כהן סטאו ועו"ד בת חן גרינבלט • ב"כ הנתבעת: עו"ד ענת בינדר-גלעדי ועו"ד דניאל יואלי טייטלמן • עו"ד עדי חן עוסקת בדיני משפחה • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין