בשיתוף אתר "המקצוענים"
איך מתגברים על תחושת הצפיפות שבדרך-כלל מרגישים במטבח קטן? אמנם לא תוכלו לשנות את המידות בפועל, אך בהחלט תוכלו ליצור אשליה מרווחת באמצעות בחירת חומרים נכונה, שימוש מושכל בצבעים ותכנון נכון של שטחי אחסון.
לא משנה מהו סגנון העיצוב האהוב עליכם, הרי שבכל סגנון תוכלו לבחור מאפיינים שימקסמו את מידות החלל הנתונות.
השקיעו במיוחד בשלב התכנון
במטבח קטן אין מקום לטעויות. לא פיזית, ולא תכנונית. בשונה ממטבח ענק שבו תוכלו לשנות בקלות רבה יותר את מיקומי מכשירי החשמל, הכיריים ושטחי האחסון, כאן הכל צריך להיות מתוכנן בקפידה. כמות השינויים שתוכלו לעשות בהמשך, והעלות של שינויים אלו, אינם דבר זניח.
אם בתכנון של מטבח בגודל סטנדרטי חשוב לבחור תחילה את מידות מכשירי החשמל והכיור ואת מיקומם, הרי שבמטבח קטן, הירידה לרזולוציה היא הרבה יותר קריטית.
לא בטוח שתוכלו להגשים את כל החלומות שלכם, וייתכן שאם למשל יש לכם רצון מוחלט באי במטבח, תצטרכו לוותר על דברים אחרים בו. לכן, גיבוש סדרי העדיפויות, פירוט של מידת השימוש במטבח ודיוק הצרכים – כל אלו הם מה שיהפכו את המטבח מחלל פעיל ונעים לחלל שאינו תואם את הצרכים של בני הבית.
ייתכן שחלק מהדברים יצטרכו לצאת מגבולות השטח המוגדר למטבח, וחלק מהרהיטים יצטרכו להיות מודולריים ולהיפתח רק במהלך השימוש בהם בפועל.
כך או אחרת, לתכנן מטבח היא משימה מורכבת בפני עצמה. כשמדובר במטבח קטנטן, כדאי לכל הפחות לקבל ייעוץ מקדים, ולא לקבל לבד החלטות שנוגעות לתשתית אינסטלציה וחשמל, שיהיה קשה מאוד לשנות בעתיד.
נצלו את הקירות לארונות עד התקרה
מטבח פתוח? לא כשמדובר בחלל קטן. מעבר לכך שבמזג-האוויר הישראלי והמאובק, המשימה של תחזוקת מטבח כזה תגרום לכם לשנוא אותו, הרי שהדבר הרבה פחות חסכוני מבחינת שטחי אחסון.
ניתן למקם כמות גדולה יחסית של ארונות מטבח לרוחב ולגובה, גם מבלי שהדבר יהפוך את החלל למחניק וסגור. הכל תלוי ברמת הגימור שלהם, בגוון ובתאורה הנלווית.
מומלץ מאוד לבנות ארונות לגובה, ולסגור את המרווח שבין חלקם העליון של הארונות לתקרה בתוספת גבס. בחירה בגוון בהיר, תעניק להם מראה של קיר, יותר מאשר של מקבץ ארונות.
היתרון: תוכלו להרוויח הרבה יותר שטח אחסון, ועם חלוקה נכונה של מדפים ומגירות, ההתמצאות במטבח תהיה נוחה יותר.
הסתירו מכשירי חשמל ושמרו על מראה מינימליסטי
כשמדברים על אחסון, כדאי להתייחס גם אל מכשירי החשמל הקטנים. את הגדולים, תוכלו להטמיע בצורה אינטגרלית, כך שפחות יבלטו לעין, אך לא רק.
גם את כל הגאדג'טים שמשתמשים בהם ביומיום, כדאי מראש למקם בצורה כזו שהם לא יהיו גלויים לעין. ויש הרבה כאלה, בימינו: בר מים, טוסטרים, בלנדר, מיקסר, מסחטת מיץ, מעבד מזון, מיקרוגל וכן הלאה.
חלק מכלי ההגשה ומוצרי המזון היבשים יוכלו להיות מאוחסנים בחלל שבין המטבח לסלון, אך מכשירי החשמל, הם לא מסוג המוצרים שתוכלו לנייד בנוחות ביומיום. אם לא יהיה להם מקום מוגדר, הם ימצאו את עצמם על השיש. לכם, לא יהיו מספיק משטחי עבודה, המטבח יהיה הרבה פחות נקי (כי בלגאן גורם לדחיינות של ניקיון יסודי).
ככל שהמראה יותר עמוס ומבולגן, התחושה היא שהחלל צפוף ומחניק יותר. וכך, השהות הממושכת במטבח הופכת לבלתי נסבלת. לעומת זאת, קווים ישרים, וחלל נקי מחפצים, מעניק אשליה של מטבח מרווח ואוורירי יותר. כזה שנעים יותר לבשל ולהדיח בו כלים.
השקיעו בפרזול ובמגירות נשלפות
ככל שהמטבח קטן יותר, כך גדלה החשיבות של תכנון מגירות נשלפות. פרזול איכותי, שכולל מגירות עמוקות מספיק עם שליפה מקסימלית – הם בדיוק מה שעושה את ההבדל בין מטבח שקל להתמצא בו לבין כלים ומוצרי מזון שנשארים במשך שנים בחלק הפנימי והנסתר של המדף.
עם תאורה נכונה ועם גישה נוחה לכל אחת מהמגירות הנשלפות, ההתמצאות במטבח הופכת מסיוט לחלום. גם שטחים קטנים וצרים יכולים להיות מנוצלים למזווה נשלף.
ככל שהחלל קטן יותר, הוא מצריך יותר יצירתיות, שימוש במדפים שקופים ובפתרונות מתקדמים, אשר יקלו על מציאת כל המוצרים והכלים. אמנם זה עולה מעט יותר, כי פרזול שאמור לשאת משקל רב של כלים ומוצרי מזון כבדים הוא בפירוש יקר יותר, אך הוא יישאר אתכם לאורך שנים.
את החזיתות תמיד תוכלו להחליף, אבל השלד של המטבח, הוא דבר שסביר להניח שתחליפו רק פעם-פעמיים בחיים.
החלל קטן? השקיעו ביצירת תרחישי תאורה מרובים
לתאורה יש הרבה יותר השפעה ממה שאנו מייחסים לה. נורת קבלן במרכז המטבח? היא הטעות הכי גדולה שתוכלו לעשות במטבח קטן.
אם פרישת התאורה במטבח תהיה חכמה, תוכלו ליצור אווירה מרווחת יותר. תאורה ישירה לעבודה נוחה מעל משטחי העבודה, תאורה פנימית בחלק מהארונות הפינתיים, תאורת אוויר ליד פינת הישיבה ותאורה מרכזית – כל אלו, ימנעו מכם מצב שבו אתם יוצרים צל על משטחי העבודה במהלך הבישול.
גם לגוון התאורה יש השפעה. תאורת לבנה (מכונה גם תאורה 'קרה') יכולה להתאים לעבודה במטבח, אך כדאי גם ליצור מצב תאורה בגוון מעט חם יותר (תאורת 'ביניים'). הוא עדיין יהיה מספיק מואר, אך לא יצור תחושה של בית-מרקחת במטבח.
יותר בהיר ויותר שקוף
לא חייבים להסתפק במטבח לבן, ובהחלט אפשר להכניס בו צבעוניות. אמנם לא כדאי יהיה לבחור בחזיתות בצבע שחור או אפור כהה לכל ארונות המטבח, אך גם לא חייבים להסתפק בלבן או שמנת. ישנה אפשרות ליהנות מצבעוניות אופנתית ומשמחת, מבלי 'לחנוק' את החלל.
גם למרקם ולסוג החומרים השפעה על תחושת הגודל של החלל. חומרים שקופים או מבריקים, מחזירים יותר אור, ולכן מומלצים לשימוש במטבחים קטנטנים. שולחן זכוכית שקוף, חיפויי זכוכית צבעוניים לקירות המטבח או לחזיתות שלו – אלו עדיפים בהרבה על פני ריהוט וחזיתות מעץ מלא בגוון כהה.
העדיפו רהיטים מודולריים ורב-שימושיים
תחום הריהוט המודולרי מאוד מתפתח בשנים האחרונות. בחלל קטן, אין שום הצדקה לרהיטים גדולים ומסורבלים שנמצאים בשימוש פעמיים-שלוש בשנה.
אבל גם ריהוט שבשימוש רק בסופי-שבוע לא חייב לתפוס מקום באמצע השבוע. הפתרון: רהיט שנשלף בקלות, ולא גורם לכם לחשוב פעמיים אם לפתוח או לסגור אותו.
דלפקים נשלפים, שולחנות אוכל שמתקפלים בקלות והופכים לקונסולה מעוצבת בין המטבח לסלון, ארון פינתי נשלף. אולמות התצוגה מלאים בפתרונות מפתיעים שאולי לא חשבתם עליהם.
אחסנו חלק מהדברים בחללים אחרים
לא הכל חייב להיות במטבח. יותר חשוב שההתנהלות היומיומית בו תהיה נוחה, מאשר שהסט המפואר של חג הפסח ינוח לו בנחת במדפים, בשביל שימוש של שבוע בשנה בו.
מעבר לכך, אם אתם מנסים להכניס את תכולת המטבח הקיים שלכם לתוך מטבח קטן יותר, זה בדיוק הזמן לעשות סלקציה מחמירה.
היפטרו מכל החפצים שכמעט ואינם בשימוש. מכונת גלידה שעדיין בקרטון המקורי שלה, למשל. אם קשה לכם להיפטר מהם, לפחות אחסנו אותם בחלל אחר.
אין הצדקה שהם יתפסו שטח אחסון של פריטים יותר שימושיים מהם. בכלי ההגשה שבשימוש רק בחגים ובאירועים מיוחדים, אחסנו ברהיט אחר בסלון. הוא יהיה מספיק קרוב לפינת האוכל ולמטבח, אך לא יתפוס את המקום של הסירים והמחבתות שמשמשים אתכם מדי יום.
פורסם לראשונה: 11:37, 23.02.22