אוסטרליה הצטרפה השבוע לקבוצה הולכת וגדלה של מדינות המעניקות לעובדיהן את "הזכות להתנתק" מהעבודה מחוץ לשעות העבודה הרשמיות. החוק החדש, שנכנס לתוקף ביום שני, מאפשר לעובדים להתעלם מפניות של המעסיקים שלהם בשעות הפנאי מבלי לחשוש מענישה.
על פי החוק, עובדים לא יכולים להיענש על סירוב לקרוא או להגיב להודעות, מיילים או שיחות טלפון מהמעסיק שלהם מחוץ לשעות העבודה המוגדרות. המהלך נועד לבלום את החדירה של העבודה לתוך חיי הפרט, תופעה שהתגברה מאז מגפת הקורונה, שטשטשה את הגבולות בין הבית לעבודה.
ג'ון הופקינס, פרופסור חבר באוניברסיטת סווינברן לטכנולוגיה, מסביר: "לפני עידן הטכנולוגיה הדיגיטלית לא הייתה חדירה לחיים הפרטיים. אנשים היו חוזרים הביתה בסוף יום עבודה ולא היה קשר עד שחזרו למחרת. כיום, ברחבי העולם, נורמלי לקבל מיילים, הודעות טקסט ושיחות טלפון מחוץ לשעות העבודה, אפילו בחופשות".
הנתונים מדגישים את חומרת הבעיה: על פי סקר שנערך באוסטרליה, עובדים במדינה עבדו בשנת 2023 בממוצע 281 שעות נוספות ללא תשלום. הערך הכספי של עבודה זו מוערך ב-130 מיליארד דולר אוסטרלי (כ-88 מיליארד דולר אמריקני).
אוסטרליה מצטרפת בכך ל-25 מדינות נוספות, רובן באירופה ובאמריקה הלטינית, שכבר אימצו חוקים דומים. צרפת הייתה החלוצה בתחום כשהנהיגה את החוק ב-2017, ושנה לאחר מכן אף קנסה את חברת ההדברה Rentokil Initial ב-60 אלף אירו על דרישתה מעובד להיות זמין תמיד בטלפון.
רייצ'ל עבדלנור, שעובדת בתחום הפרסום באוסטרליה, מברכת על השינוי: "אני חושבת שזה באמת חשוב שיש לנו חוקים כאלה. אנחנו מבלים כל כך הרבה מזמננו מחוברים לטלפונים ולמיילים כל היום, ואני חושבת שקשה מאוד להתנתק".
החוק החדש מעורר תקווה בקרב עובדים רבים לאיזון טוב יותר בין העבודה לחיים הפרטיים, אך גם מעלה שאלות לגבי יישומו בפועל בעולם העבודה המודרני, שבו, כאמור, הגבולות בין שעות העבודה לשעות הפנאי הולכים ומיטשטשים.