קחו אווירת נופש ומזג אוויר נעים. חברו אותם לכל מבצעי נובמבר והחסירו מזה את המע"מ. מה קיבלתם? את אילת בימים אלה. אם תשאלו מלונאים, מסעדנים וקמעונאים "מה קורה באילת?" תקבלו תשובות זהות. העיר הדרומית ביותר בישראל פורחת, נובמבר השנה חזק מהרגיל ולמרות שיש מה לשפר ויש מה שחסר - אילת בעלייה. אבל אם תרצו להצטרף לחגיגה בעיר, תקבלו תשובה מאכזבת: מצטערים, כל החדרים במלון תפוסים.
"רציתי לארגן נסיעה למנהלי האזור שלי. 35 חדרים בסוף שבוע", מספר לירון כץ, סמנכ"ל הפיתוח העסקי של רשת מחסני חשמל. "התקשרתי למלון דן ואשת השיווק שם אמרה לי: 'אין חדרים'. אמרתי לה: 'מה אין חדרים? כולה סוף שבוע בנובמבר'. אין. התקשרתי לפתאל: אין חדרים. גם בישרוטל לא היה כלום. בסוף התארחנו במלכת שבא ונהנינו מאוד, אבל זה גרם לי לתפוס את הראש: משהו קורה באילת".
12 צפייה בגלריה
 טיסה לאילת. העיר מלאה על אף שמספר הטיסות לעיר ירד מעט בהשוואה ל-2022
 טיסה לאילת. העיר מלאה על אף שמספר הטיסות לעיר ירד מעט בהשוואה ל-2022
טיסה לאילת. העיר מלאה על אף שמספר הטיסות לעיר ירד מעט בהשוואה ל-2022
(צילום: מירב קריסטל)

שתי חנויות מוצרי חשמל של אותה רשת במרחק 40 מטר

באילת, טירוף הקניות מגיע לשיאו בחודשי הקיץ, למרות שדווקא בנובמבר המחירים שם הם הנמוכים ביותר בישראל ובקטגוריות מסוימות גם בעולם. השנה, היה לאילת קיץ מוצלח והיא אף חווה פריחה גם בחודש הזול ביותר בשנה, בימים שמזג האוויר האילתי מושלם.
מי שבכל זאת הצליח למצוא חדר באילת (באמצע השבוע זה פשוט יותר), יגלה שחלק ניכר מעם ישראל מבלה שם, למרות שמספר הטיסות לעיר ירד מעט בהשוואה ל-2022. בכנסים (כנס העיתונות, כנס רו"ח וכנס הקניונים המתקרב), בפסטיבלים (הג'אז והפסנתר) ובאירועים (שיירת רכבי אספנות במלון נפטון ובקרוב: אליפות השחמט שתתקיים השנה בעיר) או סתם בחופשה משפחתית. וכשהישראלים נופשים באילת, עיר ללא מע"מ (ברוב המוצרים) – הם גם קונים בה באמוק.
בסמטה אחת ליד הטיילת בחוף הצפוני, תמצאו כתף אל כתף סניפים של דינמיקה, באג, אייבורי, פטקום ואול סלולר וסניף של מחסני חשמל. מעבר לפינה בבניין ספירל, עוד סניף של מחסני חשמל. המרחק בין שני הסניפים של אותה הרשת: 40 מטרים בלבד - דווקא באזור עם דמי השכירות הגבוהים ביותר בישראל עבור מסחר קמעונאי, 1,500-600 שקל למ"ר – וזה במדינה שאין בה מסחר משגשג ברחובות.
12 צפייה בגלריה
(צילום: מירב קריסטל)
במרחק של כמה צעדים ספורים משם נמצאת חנות של ksp, אחת ממספר חנויות של הרשת שפועלות בעיר. רק בקניון אייסמול של ניסים יניב, יש 27 נקודות מכירה של סלולר, "ולכולן יש עבודה", אומרים בקניון, שגובה 600-500 שקל דמי שכירות למ"ר – מהגבוהים בישראל.
אל תטעו: כל החנויות האלה מרוויחות כסף וכולן מיועדות בעיקר לנון-אילתים. איך יודעים? לרוב אין שם מסכי טלוויזיה ומקררים, כי על אלה נגבה מע"מ.
12 צפייה בגלריה
מחסני חשמל בקניון אייסמול. מיועדת בעיקר למי שלא גר באילת
מחסני חשמל בקניון אייסמול. מיועדת בעיקר למי שלא גר באילת
מחסני חשמל בקניון אייסמול. מיועדת בעיקר למי שלא גר באילת
(צילום: מירב קריסטל)
"מאפריל אילת זורחת, אחרי חודשים של דכדוך ושקיעה", מאשר כץ. "אנחנו גם רואים את זה במכירות. וזה טוב כי אין עוד עיר תיירותית כזאת בארץ. יש בה אטמוספירה אחרת. פחות מתח. באילת, כולם פתאום חברים. זאת אמנם עיר שחיה בגלים: כל אירוע כמו קורונה ומלחמה משפיע עליה, אבל אנחנו מאמינים בעיר, לכן אנחנו משקיעים כספים בחנויות הקיימות, משפצים אותן, מגדילים את המגוון, פותחים סניפים חדשים.
"יש לנו היום 6 סניפים באילת. במתחם אזור הטיילת למשל, יש לנו 4 סניפים, ברדיוס של פחות מ-600 מטרים. האחרון שבהם נפתח ממש לאחרונה: השבוע תהיה הפתיחה הרשמית שלו במתחם ספירל. אנחנו מתכננים לפחות עוד חנות אחת באילת, באזור הצפוני בשדה התעופה הישן. שם גם ייבנו מלונות חדשים".
כמה חנויות של מוצרי חשמל העיר צריכה? "צריכה ויש מקום לעוד. בסופי שבוע מלונות העיר בתפוסה מלאה המלונות ובאמצע השבוע יש מעל 60% תפוסה. ובנובמבר. זה אירוע. העיר מלאה. התיירים הם בעיקר אזרחי ישראל שלא טסים או פחות טסים לחו"ל בגלל ביטולי טיסות ורוצים להגיע לעיר נופש. אלה ישראלים שאוהבים את המדינה ורוצים להשאיר את הכסף במדינה והם נהנים מכל ההצגה של אילת, שגם מאוד מתפתחת".

להיטי נובמבר באילת: מכונת קרח ואופניים חשמליים לילדים

אלו מוצרי חשמל קונים בעיר? כשנכנסנו עם כץ לסניף ברחוב ולסניף בקניון אייסמול ראינו שואבים שוטפים רובוטיים יקרים, כמו דרימי אולטרה X40 נמכרים ב-4,222 שקל. זה מחיר מבצע עבורם, גם באילת. ראינו גם שואב דייסון מדגם ישן שמשווק כעת מחדש כאומני גלייד פלוס ועולה 854 שקל בלבד. כן מחיר לדייסון.
המוצר הכי לוהט בנובמבר באילת הוא קונסולת פלייסטיישן 5 סלים 1 טרה, כולל שובר לפורטנייט, שנמכרת שם ב-1,350 שקל בלבד והמלאי אוזל במהירות מכל הרשתות בעיר. וגם: איירפודס 2 שנמכרות באילת ב-350 שקל, רמקול אלחוטי פליפ 6 JBL ב-329 שקל, טבלט לילדים של Philco (עם 4G RAM ו-32GB) ב-298 שקל בלבד. בסלולרי הלהיטים הם כמובן סמסונג גלקסי S24 256GB שנמכר באילת ב-3,380 שקל ואייפון 15 128GB שנמכר באילת ב-2,974 שקל לצד אייפון 11 עם אותו נפח זיכרון ב-1,366 שקל.
12 צפייה בגלריה
(צילום: מירב קריסטל)
עוד בחנות: מוצרי נינג'ה רבים, בין היתר אופה פיצות ומכשירי הסרת שיער בלייזר. המוכרים אמרו לנו שהלהיטים הצומחים הם דווקא אופניים חשמליים לילדים ומכונת קרח. להיט מפתיע נוסף הוא מכונת קפה טוחנת של בראוויל שנמכרת ב-1,990 במקום ב-3,500 שקל, בזכות מבצעי נובמבר. לשם השוואה, מדובר במותג שיש לו מוצרים שנמכרים ב-6,829 שקל באילת.
"ברגע שאין טיסות זאת פגיעה אנושה בעיר", מסביר מנכ"ל קניון אייסמול בן חור שיינברג. "מהמלחמה אין תיירים מחו"ל, אבל הם ממילא היו בעיקר תיירי שמש שבאים לנפוש לא לקנות".

אייסמול זה כמו וגאס: כל בוקר פותחים פה משהו חדש

באייסמול, כל שבוע נפתח דוכן מכירות חדש. "אין מטר שלא מנוצל שם", אמר לנו אחד המוכרים בקניון בעודו מתבונן בעמדת סופט קוקיז שנפתחה בחזית חנות שקם אלקטריק. המראה הוא טלאי על טלאי ועדיין הקניון העמוס בחנויות נראה מצוחצח, על אף שהוא הומה אדם.
12 צפייה בגלריה
קניון אייסמול. "אין מטר שלא מנוצל שם"
קניון אייסמול. "אין מטר שלא מנוצל שם"
קניון אייסמול. "אין מטר שלא מנוצל שם"
(צילום: מירב קריסטל)
12 צפייה בגלריה
(צילום: מירב קריסטל)
מוכרים בחנויות האופנה בקניון, שמשתרכים בהן תורים מתישים בגלל הנחות "בלו פריידיי", אמרו ל-ynet כי "בעיר חסרים מקומות בילוי, ברים ומועדוני לילה. גם קזינו לא היה מזיק לנו, בפיקוח המדינה". לשאלה אם האזעקות מפריעות לנופש ולמסחר ענו: "אנשים כבר אדישים. הולכים למרחב המוגן ושוכחים דקה אחרי. אילת היא חלק ממדינת ישראל, יש פה אזעקות לעיתים, אבל כבר התרגלנו".
מנכ"ל אייסמול, קניון שסוחרים טוענים שהמכירות למ"ר בו עוברות לעיתים את קניון "מול הים", מתרפק על ההווה. "זאת תקופה טובה שבאה אחרי תקופה מאוד קשה ללא תיירים שמוציאים כסף. היו פה 60 אלף מפונים והתגייסנו. העסקים בעיר תרמו אז 12 מיליון שקל. אחד המפונים הגיע לאילת יחף מהקיבוץ שלו והוא מידה 48. חיפשו ובסוף מצאו לו מידה. אחר כך הגיעו מפונים מקריית שמונה".
בפברואר 2024 חל המפנה. "זה אפילו היה פברואר טוב יותר מהשנה שעברה", אומר שטיינברג, שגם בונה מעל הקניון מלון חדש. "אנשים התחילו לצאת. התרגלו למצב המלחמה. מתחילת המלחמה עד פברואר היה פה שממה ושיממון. זאת היתה תקופה קשה ואילת ידעה תקופות קשות. אילת נפגעה הכי חזק מכל הארץ בתקופת הקורונה. אם המלונות לא עובדים, העסקים לא עובדים, נהגי המוניות לא עובדים, המוסכים לא עובדים והטיסות לא נוחתות. ואז אנשים התפרקו הגיעו לאילת וקנו וקנו. ואנחנו ממשיכים לפתוח עוד ועוד חנויות. זארה תפתח בקרוב חנות אצלנו.
"האייסמול זה כמו וגאס. אתה קם כל בוקר ורואה משהו חדש בקניון. יש פה סניף Be שמגלגל 7 ו-8 מיליון שקל בחודש. יש פה 1,500 מ"ר פקטורי 54. אז לנו יש רצף טוב מהקיץ והחגים ואנחנו עובדים יפה. עכשיו זאת תקופה של כנסים וגמלאים. אני מכיר את החורף באילת והשנה זה חורף מצוין. הפחד שלנו זה רק ששר האוצר יבוא ויגיד מפה ארוויח ויבטל את הפטור ממע"מ. אם יבטלו את הפטור ממע"מ זאת מכת מוות. זה יהרוג את העיר".
12 צפייה בגלריה
 אופניים חשמליים לילדים נמכרים - מהלהיטים באילת
 אופניים חשמליים לילדים נמכרים - מהלהיטים באילת
אופניים חשמליים לילדים נמכרים - מהלהיטים באילת
(צילום: מירב קריסטל)
ואכן מנתוני ריס שמנתחת את תנועת הקופות בחלק ניכר מהרשתות הישראליות בקניונים, עולה שבמרץ השנה, אילת חזרה פתאום לדירוג הקניונים המובילים: במרץ, ביג אילת עלה בפדיונות ב-17% ל-87 שקל למ"ר ועזריאלי מול הים עלה ב-3% ל-123 שקל למ"ר. באפריל, ביג כבר עלה ב-26% בפדיונות וביולי ב-23%. במול הים, המכירות ביולי כבר זינקו ל-173 שקל למ"ר - עלייה של 10%. היו למול הים חודשי יולי טובים יותר, למשל ביולי 2022, אבל מול הים נמצא בירידה וביג באילת לעומתו צומח: מכירותיו עלו ביולי ב-19% ל-95 שקל מ"ר, לעומת 83 שקל ב-2022.

6,000 חדרי מלון יתווספו לעיר

בתי המלון הם הסמל של העיר הדרומית, אבל ב-20 השנים שנה האחרונות לא הוקם אף מלון חדש באילת. במסגרת הסכם הגג שנחתם בין העיר למדינה ב-2017, נבנים בה כעת כ-2,000 חדרי מלון מתוך 6,000 שאמורים להיווסף לעיר.
12 צפייה בגלריה
דן אילת. המלון מלא
דן אילת. המלון מלא
דן אילת. המלון מלא
(צילום: מירב קריסטל)
מנכ"ל מלון דן אילת ומלונות אזור אילת (דן פנורמה ונפטון) שמעון קיפניס, אמר ל-ynet ש"כרגע אילת זה היעד הכי פופולרי בארץ. התיירות בארץ במשבר, אבל באילת המצב הוא טוב מאוד. בהתחלה היינו חלק מהמשבר, אבל מיוני אנחנו בתקופה טובה מאוד. בכלל בשנים האחרונות יש פרוספריטי באילת, ועכשיו זה קצת יותר מהרגיל. בעצם מפסח יש התאוששות. אני הגעתי לעיר ביוני. אוגוסט היה מטורף. בנובמבר כרגע אנחנו כמו 2022. התפוסות השנה טובות יותר מהתפוסות בתקופה המקבילה בשנים קודמות, אבל יש לנו מלונות בכל הארץ והמצב שם פחות טוב: בירושלים, ת"א, חיפה, הצפון, צפת נצרת המצב לא אידיאלי. אילת עובדת מצוין וים המלח עובד טוב. שאר הארץ פחות".
יש עובדים בעיר? "יש עובדים מירדן שעדיין עובדים בעיר גם בבנייה וגם במלונות. הם נכנסים לפה רק עם טלפון וארנק. קשה למצוא עובדים ולכן אנחנו מעלים את השכר".
ומה עם החות'ים? והעיראקים? "יש להם את ההשפעה שלהם. אבל זה לא מונע מאנשים להגיע. מרגישים בטוחים פה".
מי מתארח באילת בחורף? "נפטון ופנורמה עובדים על קבוצות ובודדים. דן אילת עובד על קבוצות, כנסים ובודדים ברובד העליון. יש פה עכשיו הרבה משפחות. מלא. בדן אילת אנחנו בשיפוצים, פחתנו גיים דום לילדים עם כורסאות, חדר לגו מטורף, חנות גראב אנד גו של אוכל. בעוד כמה שבועות נפתח ספא חדש ומספרה חדשה. אנחנו מתכוונים גם לבנות מרכז כנסים חדש. את אולם הכנסים הגדול שלנו אנחנו מגדילים ל-1,200 מקומות. בעצם שידרגנו את כל המוצר. דן הוא מארח הכנסים הגדול ביותר באילת ואחריו רויאל והרודס.
"תוסיפי לזה את פינוי שדה התעופה שאמנם מאריך את זמן הנסיעה לעיר, אבל בסופו של דבר פינה שטח כי השדה חנק את כל העיר. ועכשיו מתוכננים באילת אלפי חדרים סביב הלגונה. ישרוטל יקימו מלון, אייסמול מקימים מלון וגם אנחנו נפתח מלון גלאמפינג אך הוא ממתין לאישורים".

"עלייה של 40% במכירות נעליים. לא הבנו מאיפה זה בא"

לא רק בתי מלון יתווספו, אלא גם קניונים. קניון שבעת הכוכבים של הכשרת היישוב, ייפתח ב-2025 מול שדה התעופה הישן. בעוד כשנתיים צפוי להיפתח בעיר קניון סוהו אילת, שייבנה על שטח התחנה המרכזית ואמור להיות גדול פי שניים משאר מתחמי הקניות בעיר עם 38-30 אלף שטחי מסחר. בכניסה לאילת, בשטח של קיבוץ אילות, צפוי להיבנות גם ביג אאוטלט – מיזם של ביג ופוקס.
ואם יש נהירה לאילת, תהיו בטוחים שיש עלייה במכירות נעליים. אדידס חזקה בעיר, כולל חנות אאוטלט. לנייקי יש שלוש חנויות בה. רוני אינאז, הבעלים של רשת הנעליים סקופ, מדווח על עלייה של 26% בחודש האחרון לעומת ספטמבר ולעומת אשתקד. "לא הבנו מאיפה זה בא. בימים האחרונים יש עלייה אפילו של 40%. החנות היא חנות חזקה ברשת ולמרות שיש בעיה של עובדים באילת, הסתדרנו. אנחנו ממשיכי להשקיע בעיר ותוך חצי שנה נפתח חנות נוספת בה בקניון שבעת הכוכבים החדש".
12 צפייה בגלריה
(צילום: מירב קריסטל)

במסעדת אחלה יש 400 כיסאות מלאים

גלעד אלמוג ויאיר מלכה, מבעלי רשתות גרג וביגה, מחזירים סניף של גרג בביג וסניף של קיטשן גרג באייסמול. "היתה שנה מאוד מאתגרת שם, כי באילת יש חודשים מאוד ברורים: בקיץ עובדים חזק ובין לבין עובדים בסדר.
"בתחילת המלחמה היו חודשים נוראיים למסחר באילת. בתי הקפה סבלו, בעיקר כי כולם היו בדיכאון מוצדק ואין כסף כי אתה לא יודע מה יקרה. זה היה חורף מינוס מינוס מינוס בשנה שעברה. באפריל-מאי החלה תזוזה וקהל הנופשים החל לחזור לעיר. הקיץ כבר היה טוב ואפשר לומר שיולי-נובמבר הם חודשים חזקים מאוד. חודשים מצוינים".
איך המכירות בסניפים באילת בהשוואה לשאר המדינה? "באילת זה מאוד עונתי. ברוב המדינה יש הבדל של 30%-20% בין יולי אוגוסט לעומת יתר השנה. פה ההבדלים הם של 200% ו-300% בקיץ לעומת שאר השנה. בקיץ עובדים בקצב מפלצתי, מחזורים נהדרים ותנועה חזקה והחורף יותר חלש משמעותית. עכשיו החורף יותר טוב מהרגיל. בתי המלון מלאים זה כיף. זה לא משהו שהיה קודם".
12 צפייה בגלריה
(צילום: מירב קריסטל)
12 צפייה בגלריה
(צילום: מירב קריסטל)
אחד ממוסדות האוכל החזקים בעיר הוא מסעדת אחלה של חן בן אפרים, שהוא גם אספן של מזכרות ספורט, נוסף למארח ובשלן. המסעדה שלו, אותה הוא מנהל עם אחיו ובן דודו, שוקקת כמו העיר, שאוכלים בשר, חומוס וסלטים מתחת לחליפות ממוסגרות של לברון, מייק טייסון ומסי.
"יש לי פה יותר מ-400 כיסאות והם מלאים", הוא אומר ל-ynet. "אבל כל יום זה כאילו את פותחת מחדש את העסק. יש מחסור בעובדים ואם חסר עובד אחד הוא משפיע על שרשרת של עמדות ואם אני צריך 40 עובדים, אז אני מביא 50 כי זה כמו קבוצת כדורסל: 5 משחקים 10 יושבים על הספסל. ההוא גמור, ההוא עייף, ההוא עבד קשה. יש לי 60 עובדים ואני צריך עוד 25. יש לי גם שווארמיה, אותה אני סוגר מוקדם בגלל מחסור בעובדים, כי אני צריך לתת שירות גם במסעדה, אז אני לא יכול לאכול את כל העוגה.
12 צפייה בגלריה
"יש מחסור בעובדים"
"יש מחסור בעובדים"
"יש מחסור בעובדים"
(צילום: מירב קריסטל)
"אנחנו עבדנו לאורך כל התקופה. בתחילת המלחמה הגיעו חיילים והאכלנו אותם על חשבוננו. הגיעו מפונים עם שוברים. היה תמיד מלא. אולי למעט כשדיברו על מתקפה מאירן. איך שהתחיל הדיבור על זה: כל המסעדה התרוקנה. גם המלצרים רצו לעזוב ואתה לא רוצה להחזיק אותם בכוח. לא רציתי לקחת אחריות על האורחים והעובדים. אז אצלנו המצב מעולה, רק חסר כוח אדם. נרשמתי לקבל עובדים ירדנים עכשיו".
ומה לגבי 20 אלף משקי הבית האילתיים? לפי ניתוח כלכלי שערכה חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, כוח הקנייה שלהם מוערך בכ-90 מיליון שקל לחודש, לעומת 200 מיליון שקל בחודש שמוציאים שם כ-2.5 מיליון תיירים שמתארחים בעיר מדי שנה (נורמלית).
לפי גורם בעיר, רק עובדי הנמל, קאצא ובעלי מקצועות חופשיים תורמים תרומה משמעותית למסחר בעיר ורוב התושבים: לא משתייכים לסקטורים האלה. "בנוסף, רבים מעובדי הנמל עדיין יושבים בבית כי עדיין יש אפס יבוא דרך הים האדום", הוא מסביר. "למרות שיש תנופת פיתוח גם בעיר עצמה, למרות שבונים יחידות דיור, 90% מהמסחר באילת היה ונשאר מבוסס על תיירות".