בית המשפט למשפחה באשדוד קיבל לאחרונה תביעה שהגיש גבר נגד כלתו לשעבר, והורה לפנות אותה ואת נכדיו מדירה שרכש ובה גרו בנו ואשתו בזמן שהיו נשואים. השופט רמי בז'ה דחה את טענת הכלה שלפיה היא מחזיקה במחצית מהזכויות בנכס.
ב-2009 הצטרף הזוג הצעיר לקבוצת רכישה לשם קניית דירה. הם פנו לבנק כדי לקבל משכנתה אך נענו בסירוב. על רקע זה הם חתמו בפברואר 2011 על הסכם להעברת הזכויות בדירה לאבי הבעל, ללא תמורה, והוא התחייב לשאת בכל התשלומים. בפברואר 2013 עברו בני הזוג לגור בדירה, ואבי הבעל טען שבפועל הוא השכיר להם אותה תמורת.
1 צפייה בגלריה
העמסת תכולת דירה
העמסת תכולת דירה
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
ביוני 2020 עזב הבעל את הדירה עקב משבר בנישואים. מאז ועד ערב פסק הדין התגוררה שם האישה עם ילדיהם, ובשלב מסוים הפסיקה לשלם שכירות. מאוחר יותר התגרשו בני הזוג באופן רשמי.
בתביעה שהגיש באמצעות עו"ד מיטל שמיע יוסף דרש אבי הבעל את פינוי כלתו לשעבר מהדירה, בתוספת תשלומי שכירות רטרואקטיביים שלטענתו לא שולמו לו מאז יוני 2021.
מנגד טענה האישה באמצעות עו"ד יגאל בן חיים כי התשלומים החודשיים שהועברו לחמיה לשעבר לא היו דמי שכירות אלא החזרי המשכנתה שהוא נטל עבורם. לשיטתה, הדירה שייכת לה ולבעלה לשעבר בחלקים שווים, וההסכם מ-2011 הינו למראית עין ובטל.
היא תבעה לקבל פסק דין הצהרתי שיקבע שמחצית מזכויות הבעלות הן שלה. "הייתי אז כבת 23 ובתמימותי חתמתי על ההסכם לבקשת בעלי דאז, מתוך תקווה שהדברים נעשים לטובת המשפחה", טענה.
אבל השופט רמי בז'ה לא השתכנע והדגיש שאין מחלוקת כי בני הזוג מעולם לא השיבו לאבי הבעל כספים ששולמו על ידו עבור הדירה. יתרה מכך, ממכלול הראיות עלה שהם ראו עצמם כבעלי מעמד של שוכרים בלבד. האישה אף הודתה בחקירתה שאבי הבעל נהג מנהג בעלים בדירה.
נדחתה גם טענת האישה שלפיה ההסכם מ-2011 נעשה למראית עין ועל כן בטל: "מצאתי לקבל את גרסת האב לפיה ההסכם שנחתם בין הצדדים לא היה למראית עין, ובפועל הצדדים נהגו על פי ההסכם וביצעו את הוראותיו ככתבן וכלשונן".
לסיום קבע השופט כי משהאישה גרה מזה כשלוש שנים עם ילדיה בדירה מבלי לשלם מאומה לבעל הנכס, הרי שקמה לו הזכות לפנותה ולקבל ממנה דמי שכירות למפרע. לפיכך הוא הורה לה להתפנות תוך 30 ימים ולשלם לאבי בעלה לשעבר 4,000 שקל לחודש, רטרואקטיבית החל מיוני 2021 ועד לפינוי הדירה בפועל.
בנוסף חויבה האישה לשלם לו הוצאות משפט בסך 30 אלף שקל. ערעור על פסק דין זה הוגש לבית המשפט המחוזי, אך נדחה לאחרונה בהסכמת הצדדים ללא צו להוצאות.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ אבי הבעל: עו"ד מיטל שמיע יוסף • ב"כ האישה: עו"ד יגאל בן חיים • ynet הוא שותף באתר פסקדין