מחירי הבתים הקיימים בארה"ב רשמו בפברואר ירידה שנתית ראשונה מזה למעלה מעשור. במקביל נרשמה עלייה במכירות לאחר שנה של ירידות חודשיות.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
לפי נתונים שפרסם איגוד סוכני הנדל"ן הארצי (NAR), המחיר החציוני הארצי של הבתים הקיימים נפל בחודש שעבר ב-0.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ל-363 אלף דולר. זוהי הירידה השנתית הראשונה במחירים מאז פברואר 2012. המחירים החציוניים, שאינם מותאמים עונתית, ירדו ב-12.3% לעומת השיא שנרשם ביוני.
1 צפייה בגלריה
בית למכירה בארה"ב
בית למכירה בארה"ב
בית למכירה בארה"ב
(שאטרסאטק)

עוד פורסם כי מכירות הבתים הקיימים המייצגים את מרבית שוק הדיור, עלו ב-14.5% בפברואר לעומת ינואר. עם זאת, המכירות היו נמוכות ב-22.6% לעומת פברואר 2022. המכירות ירדו במשך 12 חודשים רצופים עד ינואר.
אחת הסיבות לעלייה החודשית במכירות היא הירידה בריבית המשכנתאות, ל-6% בפברואר, לאחר שבאוקטובר-נובמבר טיפסה לשיא של 20 שנה - מעל 7%.
ההאטה בשוק הדיור האמריקני בשנה האחרונה היא דוגמה בולטת להשפעות של העלאות הריבית האגרסיביות של הבנק הפדרלי המרכזי על הכלכלה. דיור נחשב לאחד הסקטורים הרגישים ביותר לשינויים בשיעורי הריבית, ועלויות הדיור הגבוהות נחשבות לאחד הגורמים המרכזיים להעלאת האינפלציה. היום (ד') יכריזו קובעי המדיניות בפד על החלטת הריבית לחודש מרץ.
בטווח הקצר כל ירידה בריבית המשכנתאות צפויה לעודד עוד פעילות של קניית בתים, כך לדבריו של אורפי דיוונגאי, כלכלן ראשי בחברת הנדל"ן המקוונת Zillow Group. ואולם הוא הוסיף שאי היציבות בסקטור הבנקאות מעוררת חשש בקרב הצרכנים מפני מיתון אפשרי, וזה עלול להשפיע על הביקוש.
האנליסטים בחברת קפיטול אקונומיקס הוסיפו כי הבנקים גם עשויים להקשיח את תנאי ההלוואות ובכך להקשות על הקונים להשיג משכנתאות. "הקונים מגיבים לשינויים בשיעורי הריבית", אמר דיוונגאי. "השחיקה באמון בסקטור הפיננסי עלולה להוביל למשבר חמור יותר".