הצוותים המקצועים של משרד האוצר והחקלאות הגיעו הערב (רביעי) להסכמות בכל הנוגע לענף ההטלה. את המגעים קיימו היום באינטנסיביות שר החקלאות פורר, הפקידות המקצועית במשרדי האוצר והחקלאות, ח"כים מהלובי החקלאי בכנסת ומנהיגי החקלאים. לפי ההסכם, המכס על הביצים יירד ב-50% (14 אגורות לביצה) ותכנון ענף ההטלה יימשך לעוד 10 שנים. לאחר השגת הסיכומים הסופיים יציג פורר צווים חדשים בעניין ויביא את הפשרה להצבעה במליאת הכנסת.
בתמורה להסכם הפשרה מצפים בסביבת שר החקלאות כי הצו לפתיחת מכסות יבוא לשנת 2022 בהיקף של מיליארד ביצים וכ-2,000 טון דבש שצפוי לעלות להצבעה בדקות הקרובות יעבור בתמיכת הח"כים של הלובי החקלאי, ביניהם רם שפע (העבודה), רם בן ברק (יש עתיד), אלון שוסטר (כחול לבן) ויאיר גולן (מרצ), המתנגדים לצו. אם הקואליציה לא תשיג רוב, הצו צפוי לפוג הלילה בחצות.
1 צפייה בגלריה
קרטון ביצים
קרטון ביצים
קרטון ביצים
(צילום: אלעד גרשגורן)
עוד סוכם במסגרת הפשרה כי חברי הכנסת של הלובי החקלאי יתמכו במעבר ללולים ללא כלובים, אך מנגד משרד החקלאות יקצה לכך תקציב של 380 מיליון שקל, שיוגדר כתקציב חדשנות. כמו כן, השר יאפשר יבוא ללא מכס רק כשיש מחסור ובהידברות עם החקלאים. מנגד, שר החקלאות נעתר להעלות את מחיר הביצה ל-4.83 אגורות. מדובר בעדכון שהיה צריך לקרות כבר ביוני 2021. החקלאים התחייבו שלא לדרוש עדכון נוסף במחיר הביצה עד לנובמבר 2022.
אשתקד ביקשו באוצר לבצע ביטול מוחלט של המכסים והתכנון של ענף הביצים עד שנת 2027, כך שמשנת 2027 היבוא ייפתח ללא קביעת מכסות של ביצים. במשרד האוצר הסבירו בעת החתימה על הצווים בפברואר כי מחירי הביצים והדבש בישראל יקרים בכ-40% בהשוואה לעולם, כך שהצרכן הישראלי נאלץ לרכוש מוצרים אלו במחיר גבוה. מכסות היבוא יחולקו דרך הליך תחרותי על המחיר לצרכן, שצפוי לייצר מחירים זולים באופן משמעותי בהשוואה למחיר בישראל, כך שהחיסכון יגולגל לצרכן, כך לפי האוצר.
חשוב וסיף כי בכל הנוגע לביטול המכסים על פירות וירקות, חלה התקרבות משמעותית בין הצדדים, אבל טרם נחתמו הסכמות.