שנה וחודשיים אחרי טבח ה-7 באוקטובר, היום (ד') החל ביצוע הריסות בקיבוץ כפר עזה במסגרת תוכנית השיקום היישובית ובמימון מנהלת תקומה. במסגרת תוכנית העבודה הממשלתית לשיקום קיבוץ כפר עזה ישופצו 400 מבנים: 360 מבני מגורים ו-40 מבני ציבור, לצד תשתיות שניזוקו באירועי ה-7 באוקטובר ו-97 מבנים המיועדים להריסה, מתוכם 48 מבנים בשכונת הצעירים שטרם התקבלה החלטה ביישוב לגבי הריסתם.
תהליך ההחלטה בנוגע לשיקום כפר עזה היה ארוך ובקיבוץ עלה קושי לגבש הסכמה בין כלל החברים, אך לבסוף הנושא הוכרע - והעבודות במימון המדינה יצאו לדרך. רוב חברי כפר עזה שוהים כעת במגורים זמניים בקיבוץ רוחמה, ועוד לפחות 100 תושבים מתגוררים בקיבוץ שפיים. עדיין לא ברור כמה משפחות ישובו להתגורר בקיבוץ, שהיה אחד ממוקדי הפלישה המרכזיים ב-7 באוקטובר.
עבור תוכנית השיקום תקצה מנהלת תקומה תקציב בסך כ-200 מיליון שקל, והיא כוללת שיקום, הריסה ובנייה מחדש של בתי מגורים בבעלות פרטית ובבעלות הקיבוץ, בניית שכונת דור צעיר במיקום חדש בקיבוץ, שיקום תשתיות ציבוריות שנפגעו במהלך מלחמת "חרבות ברזל", הסדרת תשתיות ציבוריות חדשות, הקמה של שכונת מגורים חדשה וכן שיקום ושדרוג מבני הציבור ומתקני הספורט והנופש בקיבוץ. לטובת ניהול העבודות, הקיבוץ התקשר עם חברה מנהלת א. אפשטיין ובניו (1995) בע"מ.
יש לציין כי ארגון "אחים לנשק" בסיוע של מתנדבים כבר החלו לשפץ בחודשים האחרונים את אחת השכונות בקיבוץ, שבה הדירות נפגעו אך לא נדרשה הריסה מוחלטת ובנייה מחדש - כמו בחלקים אחרים בקיבוץ. עם זאת, את הבנייה מחדש מהיסוד יכולה לעשות רק המדינה משום שמדובר בפרויקט מורכב.
תוכנית השיקום של קיבוץ כפר עזה גובשה תוך שיח ושיתוף של הקהילה של הקיבוץ. ככלל, מתווה השיקום של מנהלת תקומה מבוצע בביצוע עצמי ובהובלה של יישובי חבל התקומה, כחלק מתפיסה רחבה של שיקום ועצמאות. וזאת, באמצעות מתווה שמרחיב את מנגנון הפיצוי הקיים דרך קרן הפיצויים של מס רכוש ומוסיף עליו (עד ל-400%), לאור ייחודיות האירועים ואופי הלחימה, לצד הפגיעה הקשה בקיבוצים ובקהילות.
לאחר פנייה של ראש מנהלת תקומה, מר יוסי שלי, ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, הרב נתן אלנתן, אושרה בקשת הקיבוץ לפטור מתוכנית והיתר. ההיתר כולל שכונה ובה 55 יחידות דיור, ב-55 מבנים חד-משפחתיים, וכן מתחם המיועד לדור הצעיר ובו 60 יחידות דיור, מבנה ציבורי ומבנה למרחב עבודה משותף. במתחם תתבצע הריסה של מבנים קיימים ויועתקו שלושה מבני מגורים יבילים קיימים. כמו כן, תתבצע הקמה מחדש של 41 יחידות דיור ומבנה ציבורי אחד ב-29 מבנים שנפגעו ברחבי הקיבוץ במהלך מתקפת הטרור. במסגרת המתחמים שיוקמו, ייסללו דרכים, חניות, יתבצע פיתוח לשטחים פתוחים ובניית תשתיות ויתבצעו שינויים במבנים קיימים.
מבין יישובי חבל התקומה, עבור 10 ישובים (בארי, כפר עזה, ניר עוז, נירים, רעים, כרם שלום, עין השלושה, חולית, כיסופים ונחל עוז) גובש מתווה כספי ייחודי בין מנהלת תקומה לבין קרן הפיצויים של מס רכוש, בשיתוף הנהגות הישובים. לפי המתווה הזה, ביישובים אלה לא קיימת חובת הגשת תביעה למס רכוש, וסכום התקציב לשיקום שמוקצה ממנהלת תקומה הוא רחב ומקיף וכולל גם את ההתחשבנות מול מס רכוש. בכך המדינה למעשה מאפשרת הקלה וצמצום המנגנון הבירוקרטי, לצד יד רחבה ומתן גמישות לישובים בתכניות השיקום שלהם ובנייתם מחדש, תוך שיח קהילתי ובירור הצרכים של הקהילה ושל הפרטים בתוכה.
תוכנית השיקום של כפר עזה יוצאת לדרך כחלק ממתווה השיקום של מנהלת תקומה לטובת השיקום הפיזי של היישובים שהיקפו עומד על כ-1.5 מיליארד שקל, אליו הצטרפו כלל יישובי החבל, שנמצאים בימים אלו בשלבים שונים של תכנון, גיבוש, אישור וכאמור ביצוע תוכניות השיקום.
"במלאת שנה לאירועי השבעה באוקטובר ופרוץ מלחמת חרבות ברזל, רובם המכריע של יישובי חבל התקומה יצאו לדרך בביצוע תכניות שיקום ישוביות, וזאת למרות אתגרים שונים בהיבטי התמשכות הלחימה, מניעה ביטחונית, מעברים של קהילות לאתרי מגורים זמניים, פינוי הריסות ועוד, כל אלה לצד קושי וטלטלה שחוות חלק מהקהילות שבחלק מהן נמצאים עדיין חטופים בשבי", נמסר ממנהלת תקומה. "מנהלת תקומה תמשיך ותפעל יחד עם קהילות חבל התקומה על מנת להביא לשיקום, פיתוח ושגשוג החבל".