כלובי הבקבוקים ייעלמו בהדרגה - תגידו שלום למכונות אוטומטיות לאיסוף בקבוקי משקה והשבת פיקדון לצרכנים: חוק מיחזור בקבוקים גדולים שהובילה השרה להגנת הסביבה לשעבר, גילה גמליאל, נכנס היום (ד') לתוקף, למרות התנגדות רשתות השיווק. במסגרת החוק, בקבוקי משקה גדולים (עד 5 ליטר) ייכללו בחוק הפיקדון ויחויבו בפיקדון של 30 אג'. פיקדון של 1.2 שקלים ייגבה על מכלי משקה שמיועדים לשימוש חוזר.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"אנחנו מגיעים למועד כשהשטח לא מוכן מספיק", אמרה ל-ynet השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. "היצרניות עשו כל דבר כדי לדחות את רוע הגזירה פנו לבג"ץ, ביקשו לדחות את החוק בחצי שנה או להוריד את גובה הפיקדון. לי היה חשוב שהחוק ייכנס במועד בדיוק משום שהדחייה והמיסמוס הפכו פה לשיטה".
כרגע נראה שאין ברשתות השיווק מספיק מכונות אוטומטיות לקליטת הבקבוקים המוחזרים ועיקר העומס יוטל על כתפי העובדים ברשתות השיווק, שיאלצו לקלוט מעתה כמות גדולה בהרבה של בקבוקים, אחרי שעד לאחרונה התעסקו עם בקבוקי חצי ליטר בלבד, שעליהם בלבד הוטל פיקדון. לטענת השרה לשעבר גמליאל, היא הקציבה תקציב של 100 מיליון שקל למכונות שהמדינה תפרוס מכונות בעצמה לצד רשתות השיווק, אבל כרגע המשרד מעדיף שרשתות השיווק יציבו את המכונות.
איך מקבלים בחזרה 30 אג' פיקדון?
פיקדון הוטל עד כה על בקבוקים בנפח חצי ליטר בלבד, שהוחזרו לרשתות תמורת קבלת הפיקדון בחזרה. כעת רשתות ומרכולים וכל נקודה לממכר משקאות (לא כולל אתרי אינטרנט), יתבקשו לקלוט גם את הבקבוקים הגדולים: עד 5 ליטר (כולל), מפלסטיק, זכוכית ואלומיניום (לא כולל מכלי נייר וקרטון שמושלכים לפח הכתום) ולהחזיר לצרכנים את כספם במזומן.
עליהם לקלוט עד 50 מכלי משקה ריקים מצרכן בודד ולהשיב לצרכנים את דמי הפיקדון בכל שעות הפעילות של בית העסק. צרכנים יקבלו כסף בחזרה רק על בקבוקים שסומנו בתווית "חייב בפיקדון", כלומר אם אגרתם בקבוקים מראש: אין טעם לדרוש עבורם פיקדון - לא תקבלו.
הרשתות יעשו זאת דרך הקופה הראשית, עובדים ייעודיים ו/או הפעלת מכונות אוטומטיות להשבת בקבוקים וגריסתם וקבלת הפיקדון בחזרה. הן גם יעבירו את הבקבוקים למיון ולמפעלי מיחזור. על היצרנים והיבואנים למחזר 90% מכמות כלי המשקה הנאספים.
בחלק מהרשתות אין מכונות אוטומטיות
כאמור לרשתות היה זמן רב להתכונן לחוק אך חלקן הזמינו באיחור את המכונות ככל הנראה בתקווה שהחוק לא יעבור. משמעות הדבר היא יותר בלגן: את הפיקדון תקבלו בחזרה בהצקה לקופאית או לעובד ייעודי.
בעוד שבמשרד להגנת הסביבה קיוו שיהיו נכון ליום כניסת החוק לתוקף 2,000 מכונות אוטומטיות, נראה שבשטח יש כ-180 מכונות בלבד. "היה להן שנה להתכונן. במקום זה הלכו לביהמ"ש, עתרו בזבזו זמן", אומרים במשרד. כ-220 מכונות נמצאות בדרכן ארצה.
כך למשל, לרמי לוי המכונות יגיעו עוד מספר חודשים. למחסני השוק הן יגיעו תוך שבועות בודדים. ליינות ביתן יש רק שתי מכונות כאלה בסניפי כפר סבא ואשקלון, למרות שלרשת עשרות סניפי יינות ביתן ומגה.
בשופרסל יש ככל הנראה למעלה מ-100 מכונות (הן יוצבו בכל סניפי שופרסל דיל, דיל אקסטרה ושלי ואולי גם בסניפי יש ויש חסד), אבל ברשת מסרבים לגלות את מיקומן ולא הסכימו למסור ל-ynet באלו סניפים מוצבות מכונות. "שופרסל פועלת בהתאם להוראות חוק הפיקדון כנדרש", מסרה הרשת.
לעומת שופרסל, בויקטורי מסרו לנו את המיקומים בלי שום בעיה: מכונות של חברת טלדור הוצבו בסניפים בפתח תקווה, אפק, לוד נתב"ג, פארק רעננה, ראשון לציון מזרח, קריית גת, נתניה, שדרות, אופקים וטירת הכרמל. מכונה של חברת אפקון הוצבה בסניף בלינקולן תל אביב. בחצי חינם יש מכונה אחת וגם באושר עד הצטיידו במכונות בסניפים גבעת שאול, תלפיות, בני ברק, ראשון לציון, אשדוד, לוד, תל אביב וביאליק - אסופתא.
באחת הרשתות אמרו ל-ynet: "לפי הספק של המכונות, 15 מכונות שהיו אמורות להגיע לארץ ב-20 באוקטובר תקועות בחו"ל כבר שלושה חודשים בגלל בעיות שינוע. הן יגיעו כנראה ב-10 בדצמבר".
בישראל יש כמיליארד מכלי משקה קטנים מדי שנה וכ-750 מיליון מכלי משקה גדולים. מטרת חוק הפיקדון היא שיפור הניקיון, הקטנת הטמנת אשפה ותמרוץ מיחזור. בקבוקי הפלסטיק נדחסים ונגרסים ואז מועברים על ידי היצרן או היבואן של המשקאות (או על-ידי חברות איסוף) למפעלים, שם הם נגרסים לפתיתי פלסטיק לייצור מוצרי פלסטיק חדשים. מכלי זכוכית ממוחזרים למכלים חדשים ומכלי מתכת מותכים ומשמשים למוצרים אחרים.
עד כה צרכנים השליכו בקבוקים ל-24 אלף כלובי משקה שהוצבו בשטחי הרשויות המקומיות. הכלובים האלה עדיין שמישים אך הם כאמור יפונו בהדרגה.
פורסם לראשונה: 20:34, 30.11.21