רפאל, אלביט והתעשייה האווירית לא יציגו בדוכנים משלהן בתערוכת הנשק הימי "יורונבל" בצרפת, למרות פסיקת בית המשפט המסחרי בפריז נגד החלטת ממשלת צרפת והנשיא עמנואל מקרון לאסור על השתתפותן של חברות נשק ישראליות באירוע. זאת, לטענת החברות, בשל קוצר הזמן הדרוש להקמת דוכן עד פתיחת התערוכה בעוד 4 ימים.
מהצצה באתר התערוכה, שעודכן בעקבות הפסיקה אתמול (רביעי), עולה כי ישראל אכן מופיעה ברשימת התעשיות המשתתפות. ברשימת המציגים מישראל רשומות כרגע רק שתי חברות ישראליות: מספנות ישראל וחברת אורביט.
על אף שלא יציגו בדוכנים משלהן, רפאל, אלביט והתעשייה האווירית כן ישלחו נציגים לתערוכה כפי שתוכנן. מנכ"ל מספנות ישראל, איתן צוק, אמר: "אנחנו חוזרים לשטח שלנו בתערוכה ומחר מתחילים להרכיב את הדוכן. אנחנו רואים בחומרה שממשלת צרפת מאיצה את אמברגו הנשק על ישראל". לדברי בכיר בתעשייה הביטחונית, "ניצחנו בקרב והפסדנו במערכה".
ממשלת צרפת ניסתה למנוע את השתתפות ישראל עד לרגע האחרון. נציג הממשלה בצרפת אף הגיע לדיון אתמול בבית המשפט וניסה למנוע את הפסיקה נגד ההחלטה. הנציג טען כי היות שמדובר בהחלטת ממשלה, אין בסמכותו של בית המשפט המסחרי לדון בתביעה ועליה להיות נדונה בבית משפט מינהלי.
נשיא בית המשפט המסחרי פסק כי הדבר בסמכותו ועל סמך עקרון השוויון וכללי השוק החופשי באיחוד, קבע כי החלטת הממשלה לאסור על השתתפות חברות ישראליות אינה חוקית. בכיר בתעשייה אמר ל-ynet: "אנחנו נמכור גם בלי התערוכה, הבעיה היא בהצהרה שישראל לא רצויה, ובעובדה המסוכנת שממשלת צרפת דוחפת לחרם על התעשיות הישראליות ועל אספקת הנשק לישראל". את העתירה נגד ההחלטה של ממשלת צרפת הגישו התאחדות התעשיניים ומספנות ישראל.
ספקיות מורשות של איראן דווקא משתתפות בתערוכה
בין 233 החברות הצרפתיות המשתתפות באירוע, לפחות תשע חברות מוכרזות כספקיות מורשות של תעשיית הנפט האיראנית – והן מציגות בתערוכה בגאווה בביתן 6. המידע מתבסס על רשימת ספקים מאושרת של תעשיית הנפט והאנרגיה של איראן.
מדובר על תערוכה שבה משתתפות, מדי שנה, מאות חברות בינלאומיות המפתחות כלי שיט ונשק ימי, ובהן גם חברות ישראליות רבות. כמה מהחברות האיראניות ומהגופים הסוחרים עם אותן חברות צרפתיות נתונים לסנקציות של ממשלת ארה"ב, ואחדים מקושרים באופן ישיר למשמרות המהפכה.
לצד זאת, יש עוד מספר חברות צרפתיות המציגות בתערוכה, שמספקות ציוד לגופים איראניים לאו דווקא מתחום תעשיית הנפט. למשל, רדאר ימי בחדות גבוהה בעל טווח מרבי של יותר מ-170 קילומטר שמפתחת אחת החברות הצרפתיות שמציגות בתערוכה, הותקן בכלי שיט של משמרות המהפכה. כמו כן, ספינות ההצלה של משמר החופים האיראני מצוידות גם הן בציוד ניווט ומכ"ם של אותה חברה.
מדובר בפעם השנייה שבה צרפת מחליטה לאסור על חברות ישראליות להשתתף בתערוכות נשק יוקרתיות, לאחר שבחודש יוני האחרון נאסר על חברות מישראל להציג ביריד "יורוסטורי" ואף נאסרה כניסת ישראלים לתערוכה. אחרי הסערה שפרצה, הממשלה הצרפתית הגישה ערר לבית משפט וההחלטה בוטלה, אולם רוב הנזק כבר נעשה.
12 חברות ישראליות התעניינו להציג בתערוכה הימית. אם המגמה השלילית הזו תימשך - כמעט בוודאות תימנע כניסה ישראלית גם לסלון האווירי בלה-בורז'ה, היהלום שבכתר התערוכות. היא אמנם תתקיים רק ביוני, אבל נערכים אליה חודשים רבים לפני כן. גורם ישראלי אומר שצרפת הפכה לסמל השמאלי בעולם בתחום האמברגו על ישראל, וציין שמאחורי הקלעים חברות צרפתיות ביקשו מנשיא צרפת עמנואל מקרון לאסור השתתפות חברות ישראליות משיקולים מסחריים.