משרד התקשורת מבקש להקל את הדרישות הרגולטוריות על הדואר, ולאפשר סגירה של סניפים לטובת מעבר לנקודות שירות מצומצמות ופעילות בדיגיטל – כך לפי עיקרי הרפורמה המתוכננת בדואר ישראל, שהוצגה בדיון שנערך היום בוועדת הכלכלה של הכנסת. "הדואר ייהפך למוצג מוזיאוני", הזהיר יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
לדברי מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן חורין, אף שהביקוש לשירותי הדואר נמצא בירידה עקבית, החובות הרגולטוריות שמושתות על הדואר לא עודכנו וכתוצאה חברת הדואר נמצאת בהפסד מבני. "לכן הלכנו למהלך גדול, שכולל שלוש רגליים", היא אמרה. "הראשונה, הפרטה. התהליך כבר בשלבים מתקדמים ובאפריל-מאי ניתן יהיה להתחיל בהליך מכירה. אם נצליח בהפרטה, נראה הפעלה יעילה בלי להפסיד כסף. הרגל השנייה, תוכנית הבראה ופרישת עובדים.
"הרגל השלישית, התאמת הרגולציה. אי אפשר להשאיר על כנה את הרגולציה הקיימת. צריך שינוי במודל הפריסה, מעבר מסניפים לנקודות שירות שיספקו שירותי דואר ובנק דואר בפריסה ארצית במודל חנות בתוך חנות, פתיחת מרכזי מסירה, בדגש על חובה לפתוח מרכזים בפריפריה, ומעבר מאסיבי לדיגיטל".
בכל הנוגע למעבר לדיגיטל, מדברים במשרד התקשורת על מתן שירותים כמו משלוח מכתבים, הפניית דבר דואר והשכרת תא דואר בערוצים מקוונים, ומעבר לפעילות מקוונת של שירותי בנק הדואר כמו פתיחת חשבון, הפקדות, תשלומים והעברות כספים.
יו"ר דואר ישראל, מישאל וקנין, אמר: "החברה מפסידה כמיליון שקל ביום, זה חלק מובנה בפעילות שלה. תוכנית ההבראה לא אופטימלית, אבל היא דרושה כדי לעצור את הדימום. ביצענו את חלקנו בתוכנית, וגם העובדים. נוציא כאלף עובדים בפרישה או בפיטורים, וגם אלו שיצאו במסלול של פרישה לא יצאו עם מצנחי זהב. אנשים עם 30 שנות ותק יצאו עם 5,000 שקל פנסיה. עכשיו אנחנו מחכים לראות שרישיון החברה נחתם ומאפשר לבצע צעדים שמהותם היא רידוד רמת השירות. זה נעשה, ראשית כי אין כסף, ושנית כי לא צריך כל כך הרבה נקודות וסניפים כי יש ירידה בביקוש לדואר. אם הרישיון לא יחתם, נחזור למצב של חדלות פירעון".
לגבי סגירת הסניפים אמר וקנין שהדואר סגר כבר 70 סניפים ועתיד לסגור 100 בסך הכל. "חברת הדואר היא היחידה שהרגולטור קובע לה פריסת סניפים", הוא אמר. "אפילו קופות חולים לא מחויבות בפריסה. היעד הוא לעמוד על 350 סניפים ונקודות שירות. סניף ממוצע של הדואר מפסיד מיליון שקל בשנה, אין לזה היתכנות כלכלית. יש דברים יותר חשובים מלהוציא 350 מיליון שקל בשנה".
במהלך הדיון הביע ביטן ספקות עמוקים לגבי תוצאות הרפורמה שמקדם משרד האוצר. "צריך פתרון לבנק הדואר", הבהיר. "לא יהיה מצב שלא יהיו באזורי מגורים סניפים של בנק הדואר. בפריפריה המדינה צריכה לסבסד שירותים, ברור שהמתחרים של הדואר לא רוצים לחלק שם. האוצר רוצה לסגור סניפים, אבל אני לא מוכן לזה. בנק הדואר זה שירות חיוני במיוחד לקשישים, אני לא מוותר על זה גם אם זה אומר שאני מפרק את הרפורמה".
ביטן הקציב לדואר ולמשרד התקשורת להציג פתרון לבעיית סגירת הסניפים בתוך שלושים יום, והבטיח שאם לא יוצג פתרון שכזה יקדם הצעת חוק שתחייב את הבנקים לסבסד את פעילות בנק הדואר.