הגידול העקבי בגירעון השנתי נמשך עוד לפני פרוץ המלחמה. בספטמבר שיעורו של הגירעון ביחס לתוצר ב-12 החודשים האחרונים עמד כבר על 1.5% שהם 27.4 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני החשב הכללי באוצר שפורסמו היום (חמישי). זאת לעומת תחזית ל-1.1% עם אישור תקציב המדינה. באוצר חוששים שבשל המלחמה הגירעון בסוף השנה יהיה גבוה מ-3%.
הוצאות המלחמה הנוספות נאמדות באופן לא רשמי על הערכה של כ-10 מיליארד שקל, תלוי במשך המלחמה ובהיקפה (החיזבאללה מצטרף או לא). כמו כן יעלו נזקי הרכוש במלחמה כ-3 מיליארד שקל לפחות, גיוס המילואים יחייב תוספת משמעותית של מיליארדי שקלים לתקציב הצבא וכמו כן יוגדלו תקציבי המשטרה, הבריאות והרווחה. גם תשלומי האבטלה והבטחת הכנסה של הביטוח הלאומי צפויים לגדול.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
בחודש ספטמבר בלבד נרשם גירעון של 4.5 מיליארד שקל בהשוואה לגירעון של 0.2 מיליארד שקל בלבד בספטמבר אשתקד.לראשונה גם מתחילת השנה יש גירעון שבסוף ספטמבר עמד על 4.1 מיליארד שקל וברור שהוא יגדל בהרבה עד סוף השנה.
הסיבה לגידול בגירעון נעוצה בהמשך מגמת הירידה בגביית המיסים ביחס לשנה שעברה. לפי האוצר הירידה נבעה מירידה חדה בגביית מיסי הנדל"ן, ירידה במס החברות ועלייה בהחזרי המס. בסך הכל הסתכמו הכנסות המדינה ממיסים בינואר עד ספטמבר - 320.2 מיליארד שקל לעומת 333.3 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. גביית המיסים בחודש ספטמבר הסתכמה ב-34.1 מיליארד שקל בלבד.
ההוצאות בחודש ספטמבר עמדו על כ-40.6 מיליארד שקל, והוצאות הממשלה מתחילת השנה עמדו על 343.4 מיליארד שקל, לעומת 321.5 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד.
הגירעון צפוי לגדול עוד עד סוף השנה קודם כל בשל העלויות העצומות של המלחמה אך גם בשל התגברות ההאטה במשק שנרשמה עוד לפני כן, הוצאות לא מתוכננות כתוספות למשרדי ממשלה, למגזר החרדי, להסכם המורים, ירידה בגביית מס מעסקאות הנדל"ן שפוחתות ועליה בתשלומי הממשלה בחו"ל (בשל פיחות השקל).
שיעור הגידול במצטבר בגירעון כולל את התוכנית של הסיוע הכלכלי בגין הקורונה שעומד על 6.8% בתקציב. כעת צפוי שהגידול בקורונה יהיה מזערי לעומת תוכנית כלכלית חדש שתתחייב כתוצאה ממלחמת "חרבות ברזל".