למרות המלחמה שנמשכת כבר 16 חודשים, ההשקעות בבורסה לניירות ערך בתל אביב נמשכות ובתשואות נאות. סקר חדש שנערך על ידי הבורסה מוצא שיש הבדל משמעותי בין מי שמושקע בה לבין מי שלא: בעוד הציבור הרחב מושפע עדיין מאסון ה-7 באוקטובר וממדיניות הממשלה, מתרחק מהשקעות בניירות ערך ומאמין שהמצב הכלכלי יחמיר תחת הממשלה הנוכחית, המשקיעים הפעילים אופטימיים הרבה יותר, ולא נותנים למלחמה או למדיניות הממשלה להשפיע על השקעותיהם.
מהסקר עולה שרק כ-5% מהמשקיעים הפעילים סבורים ששינויים בהרכב הממשלה עשויים להשפיע על החלטותיהם, לעומת 27% בקרב משקיעים בבורסה בעבר ו-14% מאלו שאינם משקיעים כלל. האופטימיות בקרב המשקיעים הקיימים עלתה לעומת השנה הקודמת - ו-48% מהם מתכוונים להרחיב את תיק ההשקעות (לעומת 40% בינואר 2024). אופטימיות פחותה שוררת בקרב משקיעי העבר ש-44% מהם סבורים שישקיעו השנה (41% בינואר 2024), וגם אלו שמעולם לא השקיעו בבורסה מגלים עניין מסוים: 24% מהם סבורים שישקיעו השנה (21% בשנה שעברה).
האם ניתן לשכנע את הישראלים להתגבר על הדכדוך ולחזור לשוק ההון? יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר למסחר בבורסה לניירות ערך, סבור שאין מקום לדכדוך, לפחות כשמדובר במסחר. "הבורסה בשיא הגובה שלה. מהחצי השני של 2024 היא עשתה תשואות יתר ביחס לכל העולם ואפילו לארה"ב", הוא אומר. "יש אנשים שמחכים שישלחו להם סמס שהשמש זורחת והם מתכננים להיכנס ולהשקיע בבורסה אחרי שיהיה שלום עולמי. אז אנחנו לא נהיה שווייץ, אבל יש פה כלכלה חזקה, ויש צמיחה דמוגרפית משמעותית, הכלכלה אמורה לצמוח השנה אחרי שנים של מלחמה והשקעה בתשתיות, יש השקעות חסר בשוק המקומי כי הרבה כסף יצא החוצה ויש הרבה כסף שמחכה להיכנס לפה. אז אם אתה מחכה שהכל ייגמר, זו אחת השגיאות המסורתיות של משקיעים. אם תיכנס כשהכל ייגמר, השוק כבר יהיה 30% למעלה, וזה גם מה שראינו בשנה הזו".
עלייה משמעותית בהשקעות בחו"ל
אחת התופעות הברורות שעולות מתוצאות הסקר היא הוצאת כספים מישראל והעדפת השקעות בחו"ל. למעלה ממחצית מהמשקיעים ציינו שהם משקיעים גם בישראל וגם בחו"ל (53%), ורק 34% בוחרים בהשקעות מקומיות בלבד. 13% מהמשקיעים אמרו שכל השקעותיהם נעשות בחו"ל, וזו עלייה משמעותית לעומת 8% מהמשקיעים שהשקיעו רק בחו"ל בינואר 2024.
עם זאת, מניות ישראליות הן עדיין מוצר ההשקעה הפופולרי ביותר בשוק ההון, יותר ממניות בחו"ל ויותר ממכשירי השקעה חלופיים כמו פיקדון בנקאי או פוליסת השקעה. 52% מהמשקיעים הפעילים בניהול עצמי ציינו שהם משקיעים במניות ישראליות, עלייה מ-46% בשנה שעברה. זאת לעומת 47% מהמשקיעים שמשקיעים במניות בחו"ל, עלייה לעומת 42% בינואר 2024. בניתוח של מניות ומדדים - כ-60% מהמשקיעים העצמאיים משקיעים במניות ומדדים בארץ, ו-59% משקיעים במניות ומדדי חו"ל. מחוץ לשוק ההון, מוצרי ההשקעה השכיחים ביותר הם פיקדונות בנקאיים או פוליסת השקעה (43% מהמשקיעים) ומט"ח (28% מהמשקיעים). מוצרים בולטים נוספים בתיקי ההשקעות הישראלים הם אג"ח (34%) וקרנות נאמנות (36%).
לגבי השאלה האם אנחנו צריכים להיות מודאגים מהמגמה של יותר ישראלים שמשקיעים בחו"ל, אמר פגוט: "אני חושב שהסקר הפתיע לטובה בכל מה שקשור לפעילות של ישראלים בשוק המקומי. למרות שהתחושה, גם מהשטח, שמה שאתה אומר נכון. אנחנו בקשר יומיומי עם חברי הבורסה ורואים את המגמה הכללית ואין ספק שהחבר'ה הצעירים מוטים לחו"ל. אבל הסקר הציג תמונה יותר אופטימית לגבי פעילות המשקיעים בשוק המקומי".
מה השפיע יותר על המגמה הזו, המהפכה המשפטית או המלחמה?
"יש פה מחאה משפטית מצד אחד ומצד שני השוק לא מתפקד, אז זו סיבה להוציא את הכסף החוצה. שנה וחצי היינו גם עם הצרות וגם עם ביצועים פחות טובים בבורסה בישראל אז זה חיזק את הסיפור. אבל אנשים לא פיזרו השקעות, לא ניצלו את פערי התמחור. ובחצי השנה האחרונה, כשכל הדברים בצפון הסתדרו יחסית, אז השוק פה טס. וכך אנשים חטפו פעמיים: פעם אחת את התיסוף בשקל/דולר ופעם שנייה את העובדה שהשוק פה עשה ביצועי יתר דרמטיים מול השווקים האחרים כולל ארה"ב".
מקבלים החלטות על השקעה באמצעות פודקאסטים
הסקר מעלה נתונים מעניינים על הדרך בה משקיעים מקבלים החלטות בעניין ההשקעות שלהם: כ-69% מבצעים את ההחלטות הפיננסיות בעצמם וכ-50% נעזרים בגורם חיצוני. על בסיס איזה מידע מתקבלות ההחלטות האלה? 37% מהמשקיעים העצמאיים מציינים כי הגורמים המשפיעים עליהם ביותר הם המעגל הקרוב של משפחה וחברים. כמעט אותו משקל (35%) הם נותנים לקריאת העיתונות הכלכלית - 80% מהמשקיעים ציינו שהם נוהגים לגלוש באתר כלכלי ישראלי כלשהו, 18% נעזרים בפודקאסטים ו-17% ברשתות חברתיות. ומנגד, רק 28% נעזרים ביועצי השקעות מקצועיים ו-26% ביועצי השקעות בבנק.
אני מנסה לדמיין בני משפחה וחברים כמקור לקבלת החלטות. הם מחליפים את יועצי ההשקעות?
"אתה מכיר את זה... אתה יושב בערב, מישהו בא, שואל, מישהו עונה תשובה כזו או אחרת. זה לא משהו מבוסס. 'יש לי כסף מה אני עושה?' אז ההוא זורק לו S&P, זורק לו קרן כספית. כי זה מה שקנו פה, בוא לא נתבלבל: לא קנו פה דברים מתוחכמים. רוב הכסף הלך לקרנות כספיות ול-S&P וקצת ל'שבע המופלאות' - אנבידיה, אמזון וכו'".
האם יועץ ההשקעות המקצועי הופך לא רלוונטי?
"אני חושב שבמקרה הזו הסקר לא משקף את התמונה. רוב הלקוחות במדינת ישראל מודרים מייעוץ השקעות, שניתן ללקוחות של חצי מיליון שקל ומעלה. יש בסך הכל 320 אלף לקוחות מיועצים לעומת 3-2 מיליון אנשים שלא עומדים ברף הייעוץ. יש בסך הכל 1,200 יועצי השקעות במדינת ישראל, לפני 20 שנה היו 3,500 יועצים, ואז היה פחות כסף ופחות אנשים בישראל ופחות נכסים לטפל בהם. היום, 80% מהאוכלוסייה לא נגישים ליועץ, זה לא שהם מוותרים עליו".
אולי זה גם מסביר למה יש נהירה להשקעות בחו"ל. פחות הבנה בשוק ההון הישראלי.
"זו חד משמעית אחת התקלות הגדולות שיש במדינת ישראל. אם אתה רוצה להשקיע בקרן כספית, מה אתה יכול לעשות? אתה יודע להסתכל מה אתה רוצה? חוץ מדמי הניהול. אתה לא מסוגל לבחור מוצר פיננסי. יש פורומים באינטרנט של ילדים בני 26-27, שהשקיעו פעמיים-שלוש לפני זה, והם ממליצים לך חצאי המלצות ורבעי המלצות".
במה מעדיפים להשקיע המשקיעים הישראליים? 45% מהם בהייטק. הנתון הזה התחזק משמעותית לעומת נתוני הסקר הקודם, אז רק 38% השקיעו בהייטק. סקטורים יציבים וסולידיים יותר מעניינים פחות את הציבור: 31% משקיעים במניות הבנקים, 24% בשירותים פיננסיים, 20% בתעשייה, 20% בנדל"ן ובנייה. כחמישית מהנשאלים כלל לא זכרו באילו סקטורים הם מושקעים.
"אין ספק שהמשקיעים הצעירים רוצים את הדברים הסקסיים, הדברים שהם מכירים, המניות הנחשקות", אומר פגוט, "אין להם את הכלים לדבר על חברות 'משעממות' כמו חברות קמעונאיות, שעלו מאוד חזק בבורסה בתל אביב השנה. זה פחות סקסי להשקיע בחברת סופרמרקטים מאשר באמזון או בפייסבוק או באנבידיה".
עניין גיל המשקיעים חוזר פה בכמה היבטים. הדור החדש של המשקיעים משקיע אחרת מדור ההורים שלו?
"הגיל הממוצע שמתחילים להשקיע הוא 30. מצד שני אתה רואה ש-17% מהפעילים הם מתחת לגיל 21. לא היית רואה את זה לפני חמש שנים. אבל אם אתה נכנס לשוק בגיל 30, בוא, אתה כבר עשר שנים בנאדם בוגר. בארה"ב בגיל 18 אתה מתחיל להשקיע, בקטנה. אז אתה רואה מצד אחד את ההצערה של השוק, ומצד שני אתה רואה כניסה מאוד מאוחרת לשוק".
אלה שיושבים על הגדר
מה מניע אנשים להיכנס להשקעה בבורסה? את הסיבה העיקרית כבר הכרנו – המלצה של חברים או בני משפחה (33%). הסיבה השנייה היא קבלת תוספת הכנסה (19%). סיבות נוספות: קבלת סכום כסף חד פעמי כמו מתנה או ירושה (13%) וריבית נמוכה (12%). הצעה מגורם מקצועי נמצאת בתחתית הסיבות להשקעה - 11% בלבד.
מה השיקולים של המשקיע כשהוא מחליט להיכנס להשקעה? רמת הסיכון היא השיקול העיקרי (67%), לאחר מכן ביצועי העבר (53%) וגובה העמלה (44%). בקרב מי שאינם משקיעים בבורסה, החסם הבולט להשקעה הוא פשוט - מחסור בכסף. ל-60% מהציבור הזה אין כסף פנוי להשקעה. 35% חוששים להשקיע פן יפסידו את הכסף. אצל 49% מהציבור, החסם העיקרי הוא חוסר הבנה בשוק ההון.
מדוע מי שהשקיעו בעבר בבורסה, ואולי נהנו מתשואות נאות, לא חוזרים שוב להשקעה? לפי הסקר, הם 'יושבים על הגדר' ומצפים לשיפור במצב, לסיום המלחמה, אולי להקלות במיסוי. 37% מהמשקיעים הפעילים מציינים שהורדת מס רווחי הון עשוי להביא אותם להגדלת תיק ההשקעות שלהם. 31% מהם מחכים לשינוי במצב השוק כדי להכניס עוד כסף לבורסה.
נראה שהרבה משקיעים פוטנציאליים מחכים לימים טובים יותר. זה המאפיין של שוק ההון הישראלי בימים האלה?
"זו אחת ההטיות הבסיסיות בהשקעות: הבנאדם מערבב את החיים האישיים שלו ואת התחושה שלו עם ההתבוננות שלו על העתיד, וזה יוצא לו סלט. השקעות לא מנהלים ככה. מנהל השקעות מקצועי משתדל להתרכז במאקרו, בריבית, במחירים ובאלטרנטיבות. אבל מאיפה אנשים צורכים את הידע שלהם? קצת מ-ynet, קצת מגלובס, אתה רואה שהם מלקטים. אין להם מאיפה לצרוך את המידע. יש חוק הייעוץ, שנחקק לפני המון שנים והוא לא ערוך לתת מענה לתקופת הרשתות החברתיות והפורומים. יש פה כשל. אנשים נשענים על רסיסי אינפורמציה".
ואחרי הכל, איפה הייתם משקיעים 100 אלף שקל אם היו לכם? לפי הסקר, 53% מקרב המשקיעים הפעילים ו-26% מבין אלה שהשקיעו בעבר, היו משקיעים אותו בשוק ההון. מי שאינם מושקעים בבורסה היו מעדיפים פיקדון, או הקטנת הלוואות ומשכנתאות. אם תרצו, זו תמצית ההבדל: אלה שמשקיעים כדי להגדיל הזדמנויות לבין אלה שמתרחקים מסיכונים ומעדיפים לצמצם חובות.
*הדוח מתבסס על סקר אינטרנטי ארצי ומייצג שנערך בדצמבר 2024 על ידי חברת "שילוב". בסקר השתתפו 1,295 גברים ונשים מעל גיל 18, מתוכם כ-700 משקיעים פעילים, כ-300 משקיעי עבר וכ-300 שאינם משקיעים ולא השקיעו בעבר בבורסה.