בית המשפט למשפחה בירושלים
הכריע לאחרונה בתיק שהגדיר כ"סכסוך המשפחתי מהקשים שידע": מדובר במחלוקת בין איש עסקים עתיר נכסים לבין בנו הנכה צה"ל על בעלות על מגרש ששוויו נאמד בעשרות מיליוני שקלים. השופטת אורית אביגיל יהלומי קיבלה את תביעת האב להצהיר עליו כבעלים האמיתי של המגרש.
בתקופת המשפט הלך האב הלך, ובפסק הדין הועלתה האפשרות שזה קרה בגלל שברון הלב שחווה כתוצאה מהיחס של בנו אליו. האלמנה נכנסה בנעליו כיורשת שלו והמגרש יועבר על שמה.
1 צפייה בגלריה
גבר דיכאון פוסט טראומה אילוסטרציה אילוס
גבר דיכאון פוסט טראומה אילוסטרציה אילוס
אילוסטרציה
(shutterstock)
המגרש נרכש מכספי האב ונרשם בטאבו על שם בנו, הסובל בין היתר מפוסט טראומה. בתביעה שהגיש בינואר 2021 עתר האב להצהיר עליו כבעלי המגרש. לטענתו הרישום בטאבו על שם בנו היה למראית עין בלבד ובבחינת "קישוט", נאמנות או שליחות – הכול, במסגרת הסכמות פנים משפחתיות שלא הייתה בהן הסכמה כלשהי להענקת מתנה.
נטען שבמקום לגמול טובה לאביו, החל הבן להתבטא כלפיו באופן קשה ואף לאיים עליו ברצח. בין היתר אמר לו: "אתה הולך לקבל כדורים, יש לך עשרה ימים לחיות", וכן "אני זה שירצח אותך, גם את הדם שלך מהרצפה אשתה". בהזדמנות אחרת אמר לאימו שיוריד לאביו את הראש עם גרזן. לשניהם הוא איחל "שיתוק, תלכו כפרה כבר... אני אשחט אתכם".
הבן טען במשפט שהמגרש ניתן לו במתנה מאביו ואין אפשרות לבטלה. לטענתו מדובר במעין בטוחה כלכלית שהוענקה לו מהוריו על רקע מצבו הנפשי המורכב, שבאמצעותה יוכל לפרנס את עצמו ואת משפחתו לעתיד.
עו"ד שרי וייסעו"ד שרי וייסצילום: נעמה הלל מלמד
בצעד חריג קבעה השופטת יהלומי שההורים עמדו בנטל המוגבר המוטל עליהם לסתור את הרישום בטאבו של המגרש על שם בנם. החלטתה נשענה על כמה אדנים. אחד מהם נגע למימון על ידי האב בלבד תוך מעורבותו הבלעדית בתהליך הרכישה, מבלי שבנו נטל בו חלק. מסקנת השופטת הייתה שהבן "שימש מעין 'חותמת גומי' מעת לעת כשנדרשו חתימותיו על גבי מסמכים מהותיים, כאשר הוא לא שאל שאלות, לא התעניין, ונותר אדיש לנעשה".
אינדיקציות נוספות שפעלו לחובת הבן בהקשר הזה היו הצהרותיו מעת לעת שלפיהן המגרש שייך לאביו, חרף הרישום על שמו. כך למשל, באחת משיחותיהם טען הבן באוזני אביו ש"יש לך שטח", כשכוונתו לאותו מגרש.
בשולי הדברים העירה השופטת כי אף שדיני המתנה אינם רלוונטיים במקרה זה - שכן לא הייתה כוונה מצד האב לתת את המגרש במתנה - הרי שלדעתה אפילו אם מדובר היה במתנה שנגמרה ברישום בטאבו, התנהגות כה מחפירה מצדיקה לבטלה.
בסופו של דבר התרשמה השופטת שהמגרש נרשם על שם הבן בנאמנות משתמעת בלבד, כך שבפועל הוא שייך לאב, ולאחר מותו – לאשתו כיורשת. הבן חויב לשלם לאימו הוצאות משפט בסך 100 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ הבן: עו"ד דוד ישי ו/או עו"ד מרים סרגוסי • ב"כ עיזבון האב: עו"ד יעקב אמסטר ו/או עו"ד ערן שטרנברג • עו"ד שרי וייס עוסקת בדיני משפחה • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין