לפני יותר משנה בוצע שינוי משמעותי בחוק האזרחות האוסטרי, המאפשר לאלפי ישראלים לקבל אזרחות ודרכון בזכות הוריהם וסביהם. בעבר, האפשרות הייתה מוגבלת לצאצאי אזרחים בלבד, אך כיום החוק מרחיב את הזכאות גם לצאצאי תושבי אוסטריה, ובכך מתקן עוולות היסטוריות ופותח דלת למעגל רחב יותר של זכאים.
בשעה שנשמעים באוסטריה קולות הקוראים להקשיח את תנאיה, מדובר בהזדמנות שכדאי לנצל בהקדם. התהליך לאזרחות במדינה הינו הקצר והפשוט ביותר מבין האזרחויות האירופאיות האפשריות כיום לישראלים.
הדרכון האוסטרי מדורג במקום השלישי בעולם לפי Henley & Partners לשנת 2024, לצד מדינות כמו דנמרק, אירלנד והולנד. מעבר להיותו אחד הדרכונים החזקים בעולם עם גישה ל-192 מדינות, הוא מציע יתרונות גם כדרכון אירופאי: הזכות להתגורר, לעבוד וללמוד בכל אחת מ-27 מדינות האיחוד, גישה למערכות חינוך ובריאות ברמה הגבוהה ביותר, והזדמנויות עסקיות מגוונות הכוללות השקעות, פתיחת עסקים והקלות מס.
מי זכאי לאזרחות על פי החוק החדש? הוצאת דרכון אוסטרי תלויה בעמידה בשלושה תנאים מצטברים:
1. צאצאים למי שנולד באוסטריה או במדינות שהשתייכו לאימפריה האוסטרו-הונגרית: הונגריה, פולין, רומניה, איטליה, צ'כוסלובקיה ויוגוסלביה.
2. עזיבת אוסטריה בין השנים 1933 ל-1955.
3. מגורים על אדמת אוסטריה של היום במשך לפחות שנה.
בפשטות, החוק מתקן עוולות היסטוריות ומרחיב את מעגל הזכאים גם לצאצאים של תושבי אוסטריה לשעבר, בנוסף על צאצאים של אזרחים לשעבר במדינה. יצוין כי אין מגבלה דורית וכי ניתן לדלג דור, אפילו אם ההורים לא מימשו את הזכאות.
אירופה מתמודדת עם גל של מגמות לאומניות, המביאות להקשחת התנאים לקבלת אזרחויות זרות ולצמצום ההגירה. באוסטריה, המגמות הללו באות לידי ביטוי באופן ברור, עם קולות גוברים והולכים הקוראים לצמצום מעגל הזכאות ולהוספת תנאים מחמירים, כמו גם דרישת מסמכים נוספים והוכחות מוצקות יותר למגורים באוסטריה. לכן למעוניינים מוטב לעשות זאת כעת.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• עו"ד הילה פינקו היא שותפה במשרד פינקו-ברקן העוסק בהוצאת אזרחות אוסטרית ומעניק בדיקת זכאות בחינם
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין