בית המשפט למשפחה בראשון לציון הורה לאחרונה על ביטול צוואה שהותירה אישה שהלכה לעולמה, ובמסגרתה הורישה את כל רכושה רק לאחד משמונת ילדיה. השופטת מירה רום פלאי קיבלה את עמדת שאר האחים, שטענו שהוא הפעיל עליה השפעה בלתי הוגנת והתערב באופן פסול בעריכת הצוואה. אחת מהם העידה: "חטפתי ממנו מכות רצח, הוא הטיל אימה על כל הבית".
ב-2015, שלוש שנים לפני מותה, ערכה האם את הצוואה לטובת הבן שאצלו גרה. אחרי שהלכה לעולה סירבו שבעת האחים והאחיות האחרים לשתוק על נישולם מהירושה והגישו את ההתנגדות לבית המשפט.
1 צפייה בגלריה
צוואה ירושה אילוס אילוסטרציה
צוואה ירושה אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(shutterstock)
"אני חטפתי מכות רצח מהבחור הזה", סיפרה אחת מהן על הזוכה. "חטפתי מעדר שהיה במרחק סנטימטרים מלפגוע לי בעורק הראשי, ניצלתי בנס". היא סיפרה שהוא לקח לה 12 אלף דולר, תוך שהאשימה את אימה ואחיותיה בכך שהן "פיתחו מפלצת ... אם אמא שלי ירדה 10 ק"ג בחצי שנה שהייתה אצלו, זה אומר הרבה". באותה נימה העיד אח אחר שסיפר שהזוכה מירר לאימם את החיים "עד שהיא חתמה" על הצוואה לטובתו.
מנגד ביקש האח הזוכה לקיים את הצוואה לטובתו ככתבה וכלשונה. לטענתו הוא זה שטיפל ודאג להוריו המנוחים כל ימי חייהם, ומשכך הגיוני שאימו תבחר בו כיורש הבלעדי.
השופטת רום פלאי התרשמה שהייתה לו השפעה גדולה על המנוחה, לרבות במישור היחסים שלה עם יתר ילדיה. על רקע עדויות המצמררות מסקנתה הייתה שמדובר בהשפעה בלתי הוגנת, המערערת את תוקף הצוואה.
עו"ד מורן בריק מילרעו"ד מורן בריק מילרבני אדם
לכך היא שנסיבות עריכת הצוואה "מעוררות תמיהות ותהיות רבות בבחינת רב הנסתר על הגלוי". כך למשל, מעדות עורך הדין שערך את הצוואה עלה שהוא הגיע לפגישה עם המנוחה עם צוואה מודפסת ומוכנה. הוא סיפר שהמסמך נחתם בביתו של הבן הזוכה, אם כי הלה לא נכח במקום.
עדות של חבר של הבן הזוכה, ששימש כאחד העדים לצוואה, סיבכה אותו לחלוטין. בניגוד לעדות עורך הדין, הוא סיפר כי הזוכה נכח גם נכח במעמד חתימת הצוואה ואף "פרשן" לאימו את הוראותיה בעברית ובמרוקאית.
כשהבין את גודל הסתבכותו טען הבן הזוכה שחברו הגיע לעדות בבית המשפט כשהוא "מסטול", אך השופטת דחתה את הטענה. היא כתבה שהדבר לא הוכח ובכל מקרה אין בכך כדי ליישב את התמיהות בנוגע לנסיבות החתימה על הצוואה. אדרבא, לשיטתה הטענות התמוהות שלו ושל עורך הדין רק מחזקות את המסקנה שהצוואה נחתמה תחת מעורבות והשפעה בלתי הוגנת מצד הזוכה.
לפיכך השופטת קיבלה את ההתנגדות וקבעה שצוואת המנוחה נטולת תוקף משפטי. אחרי שהפסיד בקרב על ירושת אימו, יצטרך הבן לשלם לאחיו הוצאות משפט בסך 82,600 שקל.
• לקריאת פסק הדין מלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ המבקש: עו"ד ברק טל אור • ב"כ המתנגדים: עו"ד בועז קראוס • עו"ד מורן בריק מילר עוסקת בירושות וצוואות • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין