התעשייה האווירית סגרה עסקת ענק לאספקת מערכות הגנה אווירית בסך 1.9 מיליארד דולר עם מדינה ששמה לא פורסם, אך נודע שלא מדובר במדינה אירופאית. מדובר בעסקה בין המדינות שמוביל משרד הביטחון, ובמסגרתה התעשייה האווירית תהיה הקבלן הראשי לייצור מערכות הגנה באוויר למשך שבע שנים עבור אותה מדינה.
העסקה מחדדת את הדיסוננס שקיים בשוק המשגשג של התעשיות הביטחוניות. בעוד שמספר מדינות באירופה הטילו איסור על יצוא של ציוד צבאי לישראל, וחלקן הודיעו כי הן שוקלות להגביל את היצוא, הביקושים לציוד צבאי מתוצרת ישראל בשיא - במיוחד לאחר שהתעשיות הישראליות הפגינו ביצועים מצויינים של המערכות שפיתחו בזמן אמת בתקופת המלחמה. השיא היה בבלימת מתקפת הטילים האיראנית באפריל, שהייתה יוצאת דופן בהיקפה, אך גם בהצלחה של מערכות ההגנה האווירית מתוצרת ישראל - תעשייה אווירית, אלביט ורפאל - שרשמו בסיוע של האמריקנים וצבאות נוספים אחוזי יירוט מהגבוהים בעולם - 99% מהטילים.
המתח הגואה באזור הים התיכון, מאז 7 באוקטובר, הגביר את האיום העולמי מצד ציר הרשע, הכולל את סין, רוסיה ואיראן, והגביר את חששן של מדינות לא רק באירופה אלא גם באסיה מפני פלישה לתחומן ומהצורך לעדכן את מערך ההגנה שלהם בים, באוויר ובשטח. כזכור, לפני פחות משנה, חתמה התעשייה האווירית על עסקת ענק נוספת, הגדולה בתחומה בישראל, במסגרתה תספק לממשלת גרמניה מערכות הגנה נגד טילים מסוג "חץ" בהיקף של 3.5 מיליארד דולר. עסקה שגם היא הוגדרה כעסקה בין מדינות.
מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי: "התעשייה האווירית גאה על חתימת חוזה אסטרטגי ורחב היקף זה, אשר מעיד על שיתוף הפעולה ההדוק הקיים מול משרד הביטחון, יחד עם לקוחותינו ברחבי העולם. אנו רואים בחתימת החוזה הבעת אמון משמעותית מצד הלקוח ומערכת הביטחון, בעליונותה הטכנולוגית של התעשייה האווירית, אשר ממשיכה לייצר פתרונות פורצי דרך לביטחון מדינת ישראל ולבעלי בריתנו ברחבי העולם. השקעת החברה בתחום המחקר והפיתוח מציבה בשורה הראשונה את המערכות והיכולות הטכנולוגיות המתקדמות לשדה הקרב העתידי, אשר באות לידי ביטוי גם במלחמת חרבות ברזל".
מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, מוצרי הדגל של התעשייה האווירית הם מערכות "חץ 2" ו"חץ 3", שנכסו לפעילות מבצעית במלחמה הנוכחית ביירוט הטילים החות'ים מעל האטמוספרה ורחוק מגבול ישראל. בצל המלחמה, רשמה התעשייה האווירית את הרבעון הרווחי ביותר בתולדותיה ברבעון הראשון של השנה - הרווח עלה ב-48% לסך של 135 מיליון דולר, ההכנסות החברה עמדו על 1.4 מיליארד דולר, עלייה של 15%, וצבר ההזמנות שלה זינק ל-19 מיליארד דולר.
אלביט תמכור מערכות לחברה שוודית ב-130 מיליון דולר
בתוך כך, מוקדם יותר גם אלביט מערכות הודיעה כי זכתה בחוזה של 130 מיליון דולר לאספקת מערכות הגנה אקטיביות "חץ דורבן" לחברה שוודית, שמתכוונת להתקינה על נגמ"שי ה-CV90 שתספק למדינה במרכז אירופה. החוזה יבוצע על פני תקופה של חמש שנים וחצי. גם בעסקה הזאת לא נמסר לאיזו מדינה מיועדים הנגמ"שים שיישאו את מערכות ההגנה תוצרת ישראל.
העסקה כעת מתווספת לעוד עסקה שנעשתה מול החברה השוודית לאספקת "חץ דורבן" עבור מדינה אירופאית אחרת. עד כה דווח על ארה"ב שהצטיידה ב"חץ דורבן" עבור נגמשיה מסוג ברדלי, הולנד ואוסטרליה, וכמובן צה"ל שצייד את נגמ"שי האיתן במערכות.
"חץ דורבן" המיועדת לרכבים משוריינים היא הדור השני של מערכות הגנה אקטיביות של צה"ל, והיא מאופיינית בביצועים גבוהים ודרישות נפח, משקל והספק נמוכות. המערכת מספקת לפלטפורמות מחומשות הגנה של 360 מעלות מפני רקטות נגד טנקים (ATR), טילים מונחים נגד טנקים (ATGM), איומים ממערכות בלתי מאוישות ומשוטטים, בסביבות לוחמה בשטח פתוח ובסביבות עירוניות.
יהודה (אודי) ורד, מנכ"ל אלביט מערכות יבשה: "מערכות ההגנה האקטיבית של אלביט מערכות נבחרות פעם נוספת על ידי יצרן מוביל וצבא מתקדם כפתרון חדשני להגנה על כוחות משוריינים וחיילים, כדי לסייע בהשלמת משימותיהם בבטחה".