בית המשפט למשפחה בחיפה הכריע לאחרונה בסכסוך בין נכה צה"ל לבין בתו סביב הבעלות על המינימרקט המשפחתי. האב טען שהעסק ניתן לבתו בנאמנות בלבד, על מנת שלא לפגוע בזכויותיו במשרד הביטחון, אבל השופטת לירון זרבל קדשאי קבעה שהוא הוענק לה במתנה. בזמן המשפט הלכה הבת לעולמה אחרי מאבק בסרטן, ולכן נקבע שהמרכול יועבר ליורשיה.
האב (69) מוכר החל מ-1980 כנכה צה"ל. ב-1996 הוא רכש את הנכס המסחרי שבלב התביעה – מבנה המושכר לאורך השנים כמינימרקט. 13 שנה לאחר מכן, בשנת 2009, הנכס הוענק לבתו.
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: SHUTTERSTOCK)
באמצעות עו"ד דן זוהר טען האב שהעביר את המינימרקט לבתו לתקופה מוגבלת, על רקע עצה שקיבל כי החזקתו בנכס עלולה לפגוע בזכויותיו במשרד הביטחון כנכה צה"ל. לדבריו היא סירבה להחזיר אותו על רקע מצבה הרפואי והנפשי שפגע בשיקול דעתה. בתביעה שהגיש בינואר 2021 הוא ביקש להצהיר עליו כבעלי הנכס.
מנגד טענה הבת (ולאחר מותה – ילדיה) באמצעות עו"ד אלדד בן-הרוש כי הנכס הועבר לידיה מתוך כוונה מלאה להעניק לה אותו, על רקע מסירותה ונאמנותה המוחלטת לאביה משך שנים ארוכות. לדבריה, הנכס נרכש מלכתחילה באמצעות פיצויים שקיבלה עקב מעורבותה בתאונת דרכים בהיותה ילדה קטנה, ללא הסכמתה. היא כפרה בטענה שהנכס הוקנה לה בנאמנות לצורך הגנה על זכויות אביה כנכה צה"ל, תוך הונאת הרשויות.
השופטת זרבל קדשאי התייחסה למגוון ההיבטים העולים מעסקת המתנה, ובין היתר למניע הלכאורי בדבר רישום הנכס על שם הבת: רצון אביה שלא לפגוע בזכויותיו כנכה צה"ל. אלא שמניע זה קרס נוכח העדויות שנשמעו באולם הדיונים.
לגרסת האב, הוא "למד" מעובד מזנון בבית החייל כי בעלותו על המינימרקט תהיה לו לרועץ ותמנע ממנו זכויות שונות הנובעות ממעמדו כנכה צה"ל. השופטת כתבה שהיא מוכנה להניח שהוא באמת ובתמים נתן מבטחו באותו עובד מזנון, עד כדי כך שהאמין שעליו לעשות מעשה קיצוני ולהעביר את הנכס לבתו.
אלא שפסק הדין נקבע שהנחה זו אינה יכולה להוסיף ולהתקיים לאחר שהאב התייעץ עם עורך דינו – עוד לפני עסקת המתנה – והלה אמר לו כי לפי דעתו המקצועית, בעלותו על הנכס לא תביא לשלילת זכות או הטבה כלשהי המוקנית לו כנכה צה"ל.
השופטת כתבה שהאב לא העמיד כל הסבר להתנהלות תמוהה זו, כלומר העדפת עצת עובד המזנון על פני זו של עורך דינו, "שאותה הוא מציג כמניע היחיד ליצירת הנאמנות".
לסיום ציינה שחלה על המקרה חזקת המתנה, שלפיה עסקאות ללא תמורה בין בני משפחה מוחזקות כמתנה גמורה, אלא אם הוכח אחרת. משנדחתה גרסת האב נקבע שהנכס ניתן לבת במתנה והוא כעת שייך ליורשיה. האב חויב בהוצאות משפט בסך 50 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובע: עו"ד דן זוהר • ב"כ הנתבעים: עו"ד אלדד בן-הרוש ממשרד עורכי הדין סרור, בן-הרוש • ynet הוא שותף באתר פסקדין