בשיתוף בנק הפועלים
לכל אחד מאיתנו יש את האחד שהוא הולך אחריו כבר שנים ולא יחליף אותו באף אחד אחר. בית הקפה הקטנטן בפינת הרחוב, מאפיית הבוטיק, חנות הספרים יד שנייה, המשתלה הצבעונית, החומוסיה השכונתית או הגלריה לאמנות מקומית. העסקים השכונתיים הם חלק מהנוף העירוני ומהיום-יום של כולנו, אלו שהמוכר הוא גם חבר שזוכר אותנו בשם ויודע בדיוק איך אנחנו אוהבים את הקפה שלנו.
בעקבות תקופת הקורונה שהייתה קשה ומאתגרת עבור העסקים הקטנים בישראל, ובמסגרת תחרות "עסקים קטנים 13" בשיתוף בנק הפועלים, יצאנו בפרויקט מיוחד לחיזוק העסקים השכונתיים - רגע לפני תקופת החגים - ואתם בחרתם את האהובים עליכם ביותר. מחר (שישי) יפורסמו בעיתון "ידיעות אחרונות" 4 העסקים השכונתיים שזכו למיטב הפרגונים ולהמלצות המרגשות ביותר, אשר יזכו לחשיפה מיוחדת וחבילת פרסום ב-ynet.
מאות המלצות שלכם הגיעו בפוסטים מרגשים שהתפרסמו ברשתות החברתיות. קבלו חמישה מהעסקים עליהם אתם המלצתם.
בית הוועד בר - קפה שיתופי בבית הכרם, החלוץ 33 ירושלים
היזמים: ליאם בכר (26) ועוד 6 חברי ילדות
מתי נפתח: מרץ 2019
מי אנחנו: בית קפה ובר חברתי-שיתופי וגם מקום להופעות, הרצאות ואירועי תרבות בשכונת בית הכרם בירושלים.
הסיפור שלנו: "אנחנו שבעה חברים שנולדו וגדלו בשכונת בית הכרם. אחרי שהשתחררנו מהצבא, כמו כולם חלמנו לפתוח בר. לקחנו את החלום הזה צעד קדימה לכיוון בר קואופרטיבי, בהשראת פאב המפלצת בקריית יובל. קיבלנו תמיכה ועזרה מהמנהל הקהילתי והקמנו את המקום לפני שנתיים וחצי. החזון היה להקים בית קפה קהילתי- קואופרטיבי שמשרת את תושבי השכונה".
"בעסק קואופרטיבי הבעלות היא משותפת, כל אחד מעל גיל 18 יכול להיות הבעלים בעלות חד פעמית של 800 שקלים. הם נקראים חברים, ומקבלים 20% הנחה קבועה ואת היכולת להשפיע על החלטות שקשורות לבית הקפה, כמו שדרוג התפריט. כיום יש לנו 400 חברי אגודה, אנחנו בית קפה שכונתי וקהילתי, שבו כולם מכירים את כולם".
איך עברה עלינו הקורונה: "כמו כל עסק, היינו סגורים תקופה ארוכה וצברנו חובות לספקים. למזלנו, אנחנו גוף קטן, ולא קונים סחורה בכמויות והצלחנו להחזיר את החובות מהר. אחרי הסגר הראשון חזרנו לעבוד בשיטת השירות העצמי, מה שנותן תחושה יותר קהילתית למקום".
מה הלאה: "בגלל שאנחנו עובדים על פי תקנון של העירייה, אין לנו יכולת להתרחב. אבל גם אין רצון כזה, המקום מבחינתנו מאוד מדויק. אנחנו רוצים להישאר ככה".
עסק אחר שמגיע לו פירגון: "פאב המפלצת. החלוצים שהקימו את הבר החברתי הקואופרטיבי הראשון בירושלים לפני 9 שנים. היו להם המון קשיים בדרך, לקח להם 6 שנים להקים את המקום, והוא ההשראה שלנו".
פיצה מחמצת בטאבון, אביה השופט 3 באר שבע
היזם: חיים אטיאס (64)
מתי נפתח: 2017
מי אנחנו: פיצרייה המתמחה בפיצה מחמצת צמחונית וטבעונית. ממוקמת בשכונה ד' בבאר שבע
הסיפור שלנו: "לפני 6 שנים חזרתי לארץ אחרי שחייתי בלונדון למעלה מעשרים שנים, שם עסקתי בקולינריה. הדבר האחרון שעשיתי היה קייטרינג אורגני. אני יליד שכונה ד' ופתחתי כאן את הפיצרייה הראשונה שמבוססת על מחמצת".
"אנחנו לא עובדים עם שמרים תעשייתיים. הטעם הוא אחר, לא כבד לעיכול. גם ילדים וגם מבוגרים אוהבים אותו. המוטו שלי הוא שאני לא אתן לאף אחד לאכול מה שאני לא הייתי אוכל בעצמי. אני עובד עם בצקים מלאים או כמעט מלאים וגם עם בצק כוסמין. אנחנו משתדלים לייצר הכל בעצמנו, כולל הגבינה הטבעונית וכמעט את כל התוספות".
איך עברה עלינו הקורונה: "עם התפרצות הקורונה התפרץ גם טרנד המחמצת. הייתי מקבל שיחות טלפון יומיומיות מאנשים שרצו ללמוד איך לגדל מחמצת. אני לא שומר סודות, והדרכתי את כולם, אפילו מסרתי מחמצות למי שרצה. את העסק לא סגרנו, כי הוא מבוסס על משלוחים".
מה הלאה: "בימים אלו אני בודק מעבר לעיר העתיקה בבאר שבע. הרעיון הוא לקחת מקום גדול שיהיה אפשר לשלב בו סדנאות, הופעות ואמנות וגם להרחיב את התפריט ולפתח מנות חדשות, כמו למשל פסטה מחמצת, שעליה אני עובד עכשיו".
עסק אחר שמגיע לו פירגון: מסעדת שאקטי בבאר שבע. "מסעדונת שכונתית אותנטית, שמקרבת את מושג הטבעונות והאכילה הבריאה לקהל שלא בהכרח חשוף ומודע".
קרן ומורן גלריה ליופי, יוסף 18 חיפה
היזמים: קרן ומורן מימון (39)
מתי נפתח: 2017
מי אנחנו: מספרה וסטודיו לכלות בשכונת הדר עליון בחיפה
הסיפור שלנו: "אנחנו זוג נשוי פלוס ילדה בת שנה. הכרנו לפני 16 שנים כשהתחלנו לעבוד בתחום בתור מאפרים", מספר מורן. "את העסק פתחנו לפני 6 שנים מהבית, ולפני 4 שנים עברנו למקום שאנחנו נמצאים בו היום, במבנה של שתי קומות. קומת הגלריה מתפקדת כסלון כלות איפור ושיער, עליה אמונה קרן, והקומה התחתונה היא המספרה – שם אני נמצא".
"מה שמיוחד אצלנו הוא שכשבאה אלינו כלה אנחנו מקדישים לה ולמלוות שלה את כל הזמן, סוגרים את המקום רק בשבילן, נותנים לכלה להרגיש שזה היום המיוחד שלה".
איך עברה עלינו הקורונה: "קרן הייתה בהיריון כשפרצה הקורונה, וילדה בסגר בקיץ שעבר. העסק היה סגור וקיבלנו מכה רצינית, אבל חווינו את הקורונה בצורה אחרת, דרך הגדילה של התינוקת".
מה הלאה: "החלום שלנו הוא לפתוח האנגר מטורף עם מקרר של גלידות באווירה אחרת לגמרי ממה שאנחנו מכירים מסטודיו לאיפור או מספרה. אין לנו שאיפות לפתוח עוד סניפים, זה יאבד מהאיכות שלנו".
עסק אחר שמגיע לו פירגון: סלון כלות ולרי. "ולרי היא מעצבת שמלות חיפאית כשרונית ומקצועית. סבלנית להדהים ומגשימה להרבה כלות את שמלת החלומות שלהן".
רק מרק, הרצל 64 רמת גן
היזמים: דור חיות ותומר כהן (30)
מתי נפתח: דצמבר 2020
מי אנחנו: משלוחי מרק טבעוניים וטבעיים עד הבית
הסיפור שלנו: "שנינו שכנים שגרים באותו בניין, ושנינו הגענו מתחום המסעדנות. לתומר היה רשת של מסעדות ואני ניהלתי והקמתי מסעדה", מספר דור. "כשהגיעה הקורונה, יצאנו שנינו לחל"ת ואני סיפרתי לתומר על רעיון שפיתחתי ומבוסס על מקום רק של מרקים טבעוניים וטבעיים, ללא אבקות מרק, ללא מסמיכים וכימיקליים".
"התכנון היה לפתוח חנות פופ אפ חד פעמית – פתחנו שלוש כאלו ברמת גן, נווה צדק בתל אביב וקניון עזריאלי. אחרי שסיימנו עם הפופ אפ באפריל האחרון, היה כל כך מוצלח והחלטנו להישאר עם החנות ברמת גן עם משלוחים. אנחנו עובדים עם אריזות מתכלות וידידותיות לסביבה. לקחנו מקום חדש ועשינו שיפוץ לפני חודש וחצי. יש לנו המון לקוחות חוזרים והמון עבודה, גם בקיץ".
מה הלאה: "בגלל שלא היינו בטוחים איך ילכו המרקים בקיץ, פתחנו לאחרונה מותג חדש של גלידות מיוחדות בטעם פרי שמגיע בתוך הפרי עצמו. למשל, גלידת אננס בתוך קליפת אננס".
עסק אחר שמגיע לו פירגון: קייטרינג שלמה - קייטרינג כשר בבעלות שלומי שושן. "שף מדהים ומוכשר שכל מנה שהוא מוציא היא ברמת יצירת אומנות. בן אדם צנוע, עניו וחרוץ שיעשה הכל כדי שהלקוח ייצא מרוצה".
Beezoo - קונדיטוריית בוטיק, מתחם הקטר באר שבע
היזמת: הגר מסרטי (34)
מתי נפתח: 2014
מי אנחנו: קונדיטוריה המתמחה במאפים וקינוחי בוטיק. ממוקמת במעדניית גורדון במתחם הקטר בבאר שבע.
הסיפור שלנו: "מגיל 14 אני בתחום המסעדנות. כשעבדתי בבראסרי בתל אביב, התחלתי להתעניין בקונדיטוריה והלכתי ללמוד את התחום. בגיל 27 חזרתי לבאר שבע ופתחתי את העסק שלי. בהתחלה עבדתי מהבית, אנשים הגיעו אליי מפה לאוזן. עבדתי בין היתר עם מעדניית גורדון, ובינואר 2020 החלטנו לשתף פעולה".
"היום הקונדיטוריה נמצאת בתוך המעדנייה ושם אפשר למצוא את המותג שלי Beezoo. אני מתמחה בפטיסרי צרפתי, הכל בעבודת יד מוקפדת. אני לא מתפשרת על חומרי הגלם והעבודה המדויקת, והלקוחות שלי הם אנשים שמעריכים איכות. המאפים הכי מבוקשים הם הסינבון עם המילוי המיוחד ופאי הלימון".
איך עברה עלינו הקורונה: "בסגר הראשון לא ידענו מה לעשות. סגרנו את המקום בלי לדעת לאן מתקדמים ולאיפה הולכים. כשהתאוששנו מההלם הראשוני, החלטנו לנסות לעשות שירות טייק אווי ומשלוחים, וזה היה מדהים. היה ביקוש מטורף. הבנו כמה אנשים רוצים את זה".
מה הלאה: "אני תוך כדי הגשמת חלום, עדיין לא מעכלת שיש דיבור סביב המותג שלי. אז בינתיים אני מתרכזת בזה".
עסק אחר שמגיע לו פירגון: האותנטית החדשה. "זו המסעדה של בעלי, אבל היא גם מיוחדת במינה - מסעדת השף היחידה בבאר שבע".
בשיתוף בנק הפועלים