בשיתוף אתר "המקצוענים"
משרד ביתי הוא הרבה יותר מכיסא, מחשב ושולחן. הוא יצירת סביבה שמקדמת פרודוקטיביות. כזו, שתסייע לכם להשיג איזון נכון בין בית לעבודה.
רבים גילו בשנים האחרונות שעבודה מהבית בעלת יתרונות רבים, אך גם חסרונות בצידה.
אם לא הצלחתם לסגל לעצמכם הרגלים נכונים, ואם אין לכם משמעת עצמית גבוהה, דאגו שלפחות פינת העבודה שלכם תקדם שגרת עבודה נכונה יותר.
לא מאמינים שזה אפשרי? זייפו זאת עד שתצליחו (באנגלית זה נשמע יותר טוב: פייק איט אנטיל יו מייק איט).
הטעות: ישיבה ממושכת על כיסא לא נוח והימנעות מתזוזה לאורך יום העבודה
ההשפעה: אי נוחות פיזית מובילה לשינויים מתמשכים בתנוחה, הפסקות להתמחויות וזרימת דם לקויה. במצב זה, לא רק שהמיקוד שלכם נפגע, אלא שאתם גם גורמים לנזק אורתופדי לטווח ארוך.
אם אתם מזלזלים בבחירת כיסא ארגונומי, משתמשים בכל כיסא שזמין לכם (כיסא מטבח, למשל) ונמנעים מלעבוד חלק מהזמן בעמידה או תוך כדי הליכה, אתם עושים טעות גדולה. כזו, שכשתגלו את השלכותיה, סביר להניח שכבר יהיה מאוחר.
תופעת היושבנות (ישיבה ממושכת) המאפיינת את העידן המודרני לא באמת מתאימה למבנה הגוף האנושי. במצב אידיאלי, עלינו לאזן בין תנועה למנוחה.
אם נישב שעות ארוכות בתנוחה קבועה, למעשה נמנע מהגוף את התנועה הטבעית לה הוא זקוק ונפעיל לחץ רב מדי על האגן והגב. עומס מצטבר על אזורים אלו לאורך זמן, יגרום לנזקים אורתופדיים בלתי הפיכים.
ההמלצות: עבדו בישיבה רק כשאתם מוכרחים. נסו לקרוא חלק מהמידע בעמידה, ללכת ברחבי הבית תוך כדי שיחת טלפון, לעשות הפסקות למתיחות וקפיצות במקום.
כל אלו, דרכים חינמיות לשמור על בריאותכם. השקיעו בכיסא ארגונומי, וראו בכך השקעה בבריאותכם, ולא פינוק מיותר. בכך, תקדמו יציבה טובה ותקטינו את הסיכון לכאבי גב וצוואר. בנוסף, זרימת דם תקינה לראש ולרגליים תשפר גם את הריכוז שלכם.
קיימים כיום שולחנות מתרוממים במחירים נגישים (עם בוכנה להעלאת ידנית או חשמליים). אם גם זה חורג מהתקציב שלכם, נסו לעבוד חלק מהזמן מהלפטופ על השיש במטבח, או אלתרו עבודה בעמידה בעזרת תליית מדף על קיר והנחת הלפטופ עליו.
אם אתם בשיא הריכוז, ודאי שלא כדאי לצאת ממנו רק כדי לצאת להפסקה שקבעתם מראש. ואולם, אם אתם מרגישים שהריכוז מתפוגג, אל תדחו את היציאה להפסקת התרעננות קצרה. זו תחזיר אתכם למסלול העבודה הרבה יותר יעילים.
עבודה מתמשכת לאורך שעות ארוכות מדי תוביל לשחיקה ולירידה בתפקוד הקוגניטיבי שלכם. דווקא ההפסקות הן ששומרות על רמות עקביות של ביצועים.
מוטב לעבוד כמה שעות ביעילות מדי יום, ולא להתנפל על כל מה שלא עשיתם באותו השבוע ולעבוד מבוקר עד לילה, רק כדי לקרוס שוב למחרת.
דווקא היכולת לסגור את המחשב ולהתפנות לגמרי למשימות הבית ולקרובים אליכם, היא שתגרום לכם לרצות לחזור אל פינת העבודה ביום שלמחרת, או לחכות שיהיה כבר יום ראשון.
אם תמנעו מעצמכם עבודה שאינה הכרחית בסוף השבוע, תתפלאו לגלות עד כמה תעלה הפרודוקטיביות שלכם בשאר ימי העבודה המקובלים. לא מאמינים? נסו ובדקו זאת למשך כמה שבועות.
הטעות: תאורה גרועה
ההשפעה: תאורה לא מספקת עלולה לגרום למאמץ בעיניים, לעייפות ולכאבי ראש.
ההמלצה: השתמשו באור טבעי במידת האפשר, דבר שיחבר אתכם גם למקצבי השמש והירח וימנע הפרעות שינה. אל תדחו את הוספת התאורה לפינת העבודה שלכם.
קיים מגוון עצום של גופי תאורה זולים ויעילים.
המעבר לנורות לד הוזיל משמעותית לא רק את עלות גופי התאורה, אלא גם את תצרוכת החשמל שלהם. תוכלו להאיר יום שלם את סביבת העבודה שלך מבלי לנפח את חשבון החשמל.
תאורה נכונה המתאימה לעבודה היא תאורה בגוון ביניים או לבן. תאורה צהובה תעייף את העיניים ותרדים אתכם. זו, מתאימה לשעות הערב בסלון, בפינת האוכל או בחדר השינה.
תאורה נכונה בסביבת העבודה תגביר את הערנות שלכם, תפחית עומס על העיניים ואף תשפר את מצב-הרוח ותגביר את האנרגיה שלכם. נסו ותיווכחו בעצמכם. כשתחזרו לעבוד בסביבה חשוכה, תבינו עד כמה סבלתם לפני ולא ידעתם.
הטעות: אין אזור עבודה ייעודי
ההשפעה: ערבוב חללי פנאי עם אזורי עבודה מוביל להסחת דעת מתמדת.
ההמלצה: הקדישו אזור או חדר ספציפי לעבודה בלבד. נסו להימנע ככל הניתן מקיום פעולות שאינן עבודה באזור זה.
בכך, תרגילו את המוח שלכם שזו סביבת העבודה. ברגע שיום העבודה יסתיים, התרחקו מפינה זו. המעבר הזה ייצור הפרדה ברורה יותר עבורכם.
גם אם תעבדו בשעות הלילה עוד שעה-שעתיים, זה לא יהיה כמו לשהות באותה הפינה לאורך כל היום. המוח שלכם יוכל להיכנס למצב ריכוז במהירות רבה יותר אם תקפידו על כלל זה.
זאת, משום שהפרדה פיזית ברורה בין סביבת עבודה לסביבת מנוחה, תכין אותכם פסיכולוגית לביצוע משימות, ותרגישו יותר "אסופים" וממוקד מטרה.
יוצאים להפסקה? המעבר לסלון גם לרבע של הפסקה יהיה הרבה יותר אפקטיבי, מאשר אם גם תעבדו מהסלון. עבודה מהמטבח, תגרום לכם לברוח למקרר או למגירת החטיפים בתדירות גבוהה יותר. לכן, כדאי להימנע גם ממיקום פינת עבודה קרוב מדי לסביבת המטבח.
הטעות: שולחן עבודה עמוס
ההשפעה: העומס יוצר הסחת דעת ויזואלית ולעתים קרובות מוביל לבזבוז זמן בחיפוש אחר מסמכים, ציוד משרדי וציוד אלקטרוני.
ההמלצה: אמצו גישה מינימליסטית. איך? רוקנו את השולחן ואת המגירות לגמרי. כעת, שאלו את עצמכם האם כל חפץ שהיה ממוקם על השולחן, על המדפים שליד או במגירות אכן קשור לעבודה שלכם.
אם לא, דאגו לרהיט אחסון נפרד עבורו, במיקום אחר. השאירו לידכם רק חפצים שאמורים באמת להיות נגישים לעבודתכם. אם המגירות משמשות את כל בני הבית ומכילות אוסף של חפצים אקראיים, אתם מפסידים זמן יקר.
כל חיפוש של חפץ הקשור לעבודתכם מנתק אתכם מרתף העבודה. כל ניתוק כזה, גורם לכם לאבד 17 דקות, שזה משך הזמן שלוקח לחזור אל הריכוז העמוק שבו הייתם לפני שעצרתם לחפש את המסמך או את המהדק שלכם, למשל.
השתמשו בלי ארגון משרדיים לאחסון כלי כתיבה, ניירת, כבלים, לוח לתליית רשימות וכל דבר המשמש אתכם לצורך העבודה שלכם.
סביבה שאינה עמוסה בהחלט תשפיע עליכם נפשית ותעודד אתכם לפתוח את יום העבודה עם רצון להתנפל על המשימות שלכם בצורה טובה יותר.
להתיישב ליד שולחן מבולגן, מלא בניירת וברשימות של משימות מלפני חודשיים מלחיץ יותר מאשר לגשת לשולחן נקי מחפצים. כזה, שמשאיר לכם תחושה של הרבה פחות משימות יומיות לביצוע.
והשתמשו בכלי ארגון כמו מגשים, מחזיקים ופתרונות ניהול כבלים. סביבה נטולת עומס משחררת נפשית ומזרזת את ביצוע המשימות.
הטעות: להיות זמינים לכל העולם ואשתו בנייד, בטאבלט ובמחשב
העובדה שאתם עובדים מהבית וזקוקים לתשומת לב לא אומרת שאתם צריכים לאפשר הסחות דעת. נצלו את שעות הבוקר לעבודות המצריכות מיקוד גבוה.
ככל שתתקרבו לשעת הצהריים, יכולת קבלת ההחלטות שלכם תישחק, תרגישו עייפים יותר ואם טרם ביצעתם משימה משמעותית כלשהי, תוסיפו לכך תחושה של יום מבוזבז שאינה מעודדת במיוחד להמשיך ולנסות לתקן אותו.
יש לכם משימה חשובה? אל תתחברו עם הווטסאפ למחשב. אין לכם דרך לשלוט בהסחות הדעת שינחתו עליכם, אך בהחלט יש לכם דרך לשלוט במידת החשיפה אליהם. קביעת שעות קבועות לבדיקת מיילים והודעות טקסט ומענה לשיחות טלפון יעשו הבדל עצום.
חוששים להפסיד את השליח? הרחיקו את המכשיר מכם, וענו רק אם אין לכם ברירה. בסיום, חזרו לשבת הרחק מהמכשיר הנייד.
עובדים עם הסמארטפון? נתקו התראות של רשתות חברתיות, הודעות טקסט ודואר אלקטרוני מהנייד ומהמחשב. לא כל הודעה חשובה. למעשה, רובן לא.
רוצים להישאר זמינים רק לבני המשפחה שלכם? העבירו את הנייד למצב "נא לא להפריע" והגדירו מספרים בודדים אליהם תהיו זמינים. זה עדיף על פני מצב טיסה שישאיר אתכם דרוכים ומתוחים שאתם מפספסים שיחה חשובה מבני המשפחה.
הטעות: סביבת עבודה אנמית ונטולת השראה
ההשפעה: סביבת עבודה גנרית וריקה מטאץ' אישי, בהחלט יכולה להרגיש חסרת השראה. עם כל הכבוד לסביבת עבודה סטרילית, אם תסתפקו בקיר ריק, שולחן לבן וסט מגירות תרגישו שהחלל קר ומנוכר. לא סתם אנשים מקשטים את המשרד שלהם בעבודה עם תמונות של המשפחה, מזכרות מהעולם ומתנות בעלות משמעות שקיבלו מקרובים או מלקוחות מרוצים.
ההמלצה: השקיעו בקישוט המשרד הביתי שלכם. איך? עם עציצים, פריטי אמנות, ציוד משרדי מעורר השראה וגירוי לעיניים שלכם בזמן שהן נודדות מהמחשב אל הקיר או השולחן.
אל תזלזלו בחשיבות של פריטים אלו, ותגלו כעבור כמה ימים בלבד שהם מעניקים לכם מוטיבציה להמשיך גם כשיום העבודה ארוך ומשעמם.
גם פריטים שתוכלו לשחק איתם בזמן שיחות טלפון או שיחות זום ארוכות יעסיקו את הידיים שלכם ואם אתם מאותגרי קשב, תגלו שהם גם מאוד מרגיעים את המערכת העצבית.
הטעות: התעלמות מאקוסטיקה
ההשפעה: רעש הוא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לפגיעה בפרודוקטיביות. לא חייבים לסבול ממיזופוניה (רגישות נוירולוגית לרעשים) בשביל להיות מוסחים מרעשים. מה למשל? עבודות בנייה, שיחות של בני-הבית, רעש מהשכנים, מוזיקה רועשת, צפירות של כלי-רכב ורעש של כלי גיזום שבהם משתמש הגנן במשך שעות ארוכות.
ההמלצה: ראשית, מקמו את פינת העבודה בסביבה הכי פחות רועשת שניתן בביתכם. שנית, דאגו לעבוד עם אטמי אוזניים או אזניות ממסכות רעשים.
עשו שימוש במוזיקה מונוטונית שהיא בבחינת רעש לבן שתמסך עבורכם את הרעשים מתוך הבית ומחוץ לו. לא עוזר? הקדישו את אחד החדרים לעבודה, והשקיעו בדלת אקוסטית, פתרונות אקוסטיים לקירות (אלו זמינים גם בתקציב נמוך, למרות שאינם אסתטיים בהכרח) ובחלון אקוסטי לפחות באחד מחדרי הבית.
מוכרחים למקם את פינת העבודה בחלל מרכזי בבית? ישנם גם פתרונות אקוסטיים נקודתיים שיספגו הדים של רעש וגם אם לא יעלימו אותו, בהחלט יפחיתו. טקסטיל, ריהוט רך, פאנלים אקוסטיים – כל אלו יעשו הבדל גדול, בייחוד אם תשלבו אותם עם אטמים או אזניות.
ככל שהסביבה תהיה שקטה יותר, תהיו מרוכזים יותר ותפחיתו את הסיכוי להפסיק את עבודתכם באמצע.
בנוסף, אם אתם מקיימים פגישות וירטואליות, שימוש באזניות ישפר את הריכוז שלכם בהשוואה לשימוש ברמקול המובנה של המחשב. נסו ותיווכחו בעצמכם.
אגב, אם אתם שומרים על הילדים, תוכלו לרכוש עבורם אזניות עם מגבלה של עוצמת הסאונד וכבל ארוך, ותאפשרו להם לצפות בטלוויזיה עם אזניות מבלי לדאוג לגרימת נזק לאוזניים שלכם.
הטעות: חוסר ניצול של הקירות גורם לכם לעומס יתר על שולחן העבודה
ההשפעה: מרחב עבודה צפוף מדי ועמוס בחפצים פוגע בפרודוקטיביות שלכם, גם אם נדמה לכם שלא.
נכון, יש אנשים יצירתיים שלא יוכלו להתרכז אם הסביבה שלהם תהיה ריקה מדי מחפצים, ותהיה סטרילית מדי, אך מרבית האנשים ירוויחו מפינה נקייה מחפצים גלויים.
ההמלצות: ראשית, אל תסתפקו בניצול של משטח אנכי לסביבת העבודה שלכם. מתלים של כלי אחסון על הקירות שסביב השולחן, יפחיתו עומס רב משולחן העבודה. השינוי הקטן הזה, יעשה הבדל גדול.
גם תלייה של שני מדפים תעשה את ההבדל. שם תוכלו להניח מסמכים, ספרים או חפצים שאינם בשימוש תכוף מדי.
לוח מודעות יגרום למסמכים החשובים לכם להיות בהישג יד ולא להיבלע בין ערימות של ניירת. העדיפו לוח מגנטי, שהרבה יותר בטוח לשימוש מנעצים שיכולים להסתובב על הרצפה ולפצוע אתכם.
מתקן לארגון ניירת יאפשר לכם לדחות את מלאכת מיון הדואר והניירת לזמן שבו תהיו פנויים לכך, ולהשאיר את השולחן שלכם פנוי בשאר הזמן. זה לא שהנחת ערימות ניירת תעודד אתכם לעשות זאת מהר יותר, אז הניחו אותם במקום ייעודי.
מגירות, ארוניות אחסון והסתרת אלקטרוניקה מאחורי דלתות (כולל מדפסת) – כל אלו ישאירו לא רק את הסביבה שלכם נקייה, אלא גם את הראש נקי ופנוי להתרכז בעיקר, שזה המשימות שעל הפרק.