בעוד שהחקיקה שהייתה אמורה להבטיח חופשת לידה לאבות ככל הנראה נגנזה עם התפרקות הממשלה, הבשורה ממשיכה להגיע מחברות פרטיות, בעיקר מתחום ההייטק. חברת AT&T שמעסיקה כ-600 עובדים במרכז הפיתוח שלה בישראל, הודיעה היום (ג') כי תעניק חופשת לידה של 11 שבועות בתשלום מלא לנשים ולגברים בנוסף לחופשת הלידה המעוגנת בחוק.
למעשה, לנשים שזכאיות לחופשת לידה מלאה בתשלום מהמדינה (15 שבועות) מדובר על 26 שבועות בסך הכל שבהם יקבלו תשלום (כמעט חצי שנה), ולגברים שאינם מנצלים את זכותם להחליף את הנשים בחופשת הלידה - 11 שבועות. כמו כן, החברה מאפשרת לעובדיה, הן הגברים והן הנשים, לממש את ההטבה של 11 השבועות בתשלום לאורך כל השנה הראשונה מלידת התינוק.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
3 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
החברה הודיעה כי מדובר בצעד במסגרת מדיניות נרחבת של "Family Friendly" שתושק החל מחודש יולי הקרוב, וכי מטרת המדיניות החדשה היא לעודד איזון בין חיי המשפחה לזמן העבודה בצורה שוויונית לכל המגדרים. אלה שלף-אהרוני, סמנכ"לית משאבי אנוש ב-AT&T Israel, אמרה כי "ההטבה מהווה חלק מתשתית רחבה שיצרנו לטובת איזון, ניהול וטיפוח חיי משפחה. העובדים שלנו הם הנכס הכי משמעותי שלנו. על כן, חשוב לנו שיקבלו את התמיכה המרבית באופן שוויוני, מתוך הבנה שאימהות ואבות יחד צריכים להרגיש בנוח לצאת לחופשת לידה, נטולת לפחות דאגה אחת".
AT&T היא לא החברה הראשונה בישראל שמציעה לעובדים חופשת לידה על חשבונה, אם כי מספר החברות שמציעות חופשות לידה גם לאבות וגם לאמהות למשך זמן ארוך עדיין נמוך, ומדובר בעיקר בחברות מתחום ההייטק. בשנים האחרונות ובמיוחד מאז הקורונה, מחלחלת אצל החברות ההבנה שחשוב לשים דגש על רווחת העובדים והאיזון שלהם בין הבית לעבודה. זאת, בין השאר, על רקע העובדה שברוב הענפים במשק יש מחסור משמעותי מאוד בעובדים, והמעסיקים הם אלה שצריכים כעת "להיבחר" על ידי העובדים ולא להפך, ולכן צריכים לשפר את התנאים שלהם ולהיות אטרקטיביים מספיק.
3 צפייה בגלריה
משרדי AT&T Israel
משרדי AT&T Israel
משרדי AT&T Israel
(צילום: נדב קרלינסקי)
חברת סיילספורס למשל, שמעסיקה 750 עובדים בישראל, מעניקה גם היא חופשת לידה בתשלום לאורך 26 שבועות לאימהות (או למטפל הראשי) ו-11 שבועות לאבות (או למטפל המשני). סיילפורס חריגה יחסית בנוף החברות שאימצו זאת בשנים האחרונות, שכן היא מעניקה את ההטבה הזאת מאז הוקם המרכז שלה בארץ, עוד בשנת 2011.
חברת זרטו (Zerto), שמעסיקה כ-250 עובדים בארץ, מעניקה הטבה אפילו יותר משמעותית: חופשת לידה של 26 שבועות בתשלום - גם לנשים וגם לגברים. כלומר הגברים או המטפלים המשניים זכאים ל-26 שבועות על חשבון החברה.
טאבולה, שלה 700 עובדים בישראל, מעניקה מאז ינואר השנה 8 שבועות שהגבר (או המטפל המשני) יכול לקחת במהלך השנה הראשונה של התינוק. גם כאן ניתן לחלק את חופשת הלידה למקטעים, ובחברה מעידים שרבים לוקחים 4 שבועות עם לידת התינוק, ו-4 שבועות נוספים כאשר האמא חוזרת לעבודה. האמהות בחברה מקבלות גם הן 26 שבועות בתשלום מלא, וכן חזרה הדרגתית של 80% משרה ב-100% שכר למשך חודשיים.
גם בחברת Grubhub מעניקים 8 שבועות חופשת לידה בתשלום הן לאבות והן לאמהות שניתן לקחת בשנה הראשונה מאז הלידה, מעבר לחופשת הלידה המגיעה להם על פי החוק. בנוסף, העובד או העובדת חוזרים לעבוד בהיקף של 80% משרה ב-100% שכר למשך חודש.
באינטל, שלה 14 אלף עובדים בישראל, גם האבות וגם האמהות מקבלים 5 שבועות חופשת לידה שניתן לפרוס במהלך השנה הראשונה מאז הלידה. בלייבפרסון האבות מקבלים 30 ימי עבודה בתשלום והם יכולים לקחת אותם בתשעת החודשים הראשונים אחרי הלידה, ובלמונייד האבות מקבלים חופשת לידה בת שלושה שבועות. בפיליפ מוריס בע"מ, שאינה חברת הייטק, מעניקים 8 שבועות חופשת לידה בתשלום לגבר (או למטפל משני).

חופשת הלידה לאבות שהובטחה - ונגנזה

כזכור, שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי הודיעו בחגיגיות לפני כחודש וחצי על קידום חופשת לידה לאבות בתשלום מלא למשך שבועיים. כבר אז היה ברור כי אי-היציבות בקואליציה ככל הנראה לא יאפשר לממש את המהלך, בינתיים נראה כי הוא אכן נגנז עם פירוק הממשלה, ביחד עם שאר התוכניות הגדולות שיישארו על הנייר.
3 צפייה בגלריה
אביגדור ליברמן ומרב מיכאלי
אביגדור ליברמן ומרב מיכאלי
"הבשורה" של ליברמן ומיכאלי על חופשת לידה לאבות
(צילום: רפי קוץ)
במסגרת המתווה שהוצג במסיבת העיתונאים, התכוונו השרים להעניק שבועיים חופשת לידה בתשלום לאבות, החל מהשבוע ה-15 לאחר הלידה ובתנאי שהאם חוזרת לעבודתה. על אף שבהשוואה לחופשות הלידה הארוכות שניתנות בחלק מחברות ההייטק נראה כי מדובר בהטבה זניחה מצד המדינה, צריך לזכור כי פה מדובר בכסף ציבורי שמגיע מהכיסים של כולנו ולא מקופה של חברה פרטית - ולכן אי אפשר לפזר אותו בלי חשבון.
כיום החוק במדינת ישראל והמוסד לביטוח לאומי מכיר ב"חופשת הלידה" כ"תקופת לידה והורות" בה האבות יכולים להחליף את האימהות אחרי 6 שבועות של חופשה ולמעשה לקחת בעצמם תקופת לידה והורות של עד תשעה שבועות, כאשר שבוע אחד מתוך תשעה שבועות אלה הם יכולים לנצל מיד לאחר הלידה ובמקביל לאם. בפועל, רק אחוז אחד מהגברים מממשים את האפשרות הזאת. לכן, התועלת המרכזית שהייתה במתווה שהציגו ליברמן ומיכאלי היא חיזוק התודעה שגם גברים יכולים וצריכים להשתתף בנטל ההורות - וכך לקדם (גם אם במעט) את השוויון בין גברים לנשים בשוק העבודה.