ראשי המפלגות, השרים וחברי הכנסת כבר מריחים באוויר את ריח הבחירות, והדבר גורם להאצה בהעברת הכספים הקואליציוניים שעליהם סוכם בסוף 2021 במסגרת ההצבעות בכנסת על התקציב. ככל שיציבותה של הקואליציה מוטלת בספק, כך גוברים לחציהם של ראשי המפלגות והח"כים להעביר את הכסף כמה שיותר מהר. הדבר יסייע להם כמובן לנסות ולקושש קולות בקלפי בקרב בוחריהם.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
למפלגת ימינה, בראשותו של ראש הממשלה נפתלי בנט, הובטחו ערב אישור התקציב בכנסת בסוף 2021 עשרות מיליוני שקלים להתיישבות. בסוף השבוע פנה אל משרד האוצר משרד ההתיישבות שבו מחזיק בנט בבקשה לתוספת תקציב של 131 מיליון שקל. הפנייה הזו תועלה היום (ב') לאישורה של ועדת הכספים, שבה יש לקואליציה רוב, ובאופזיציה לא ירצו להתנגד להעברת הכספים הזו. סכום זה כולל תקציב של 15 מיליון שקל לחטיבה להתיישבות, שמהווה למעשה זרוע ההתיישבות של הממשלה מעבר לקו הירוק, וגם תקציב הרשאה להתחייב (מסגרת אשראי להוצאה של החטיבה להתיישבות) בסכום של 70 מיליון שקל ל"תגבור הפעילות של החטיבה להתיישבות". התוספת התקציבית כוללת גם 40 מיליון שקל לגרעיני משימה תורניים, ועוד 6 מיליון שקל לתמיכה במכינות קדם צבאיות שאחריהן מחזרת ימינה.
בעבודה ובמרצ חורקים שיניים לנוכח תגבור הכספים להתיישבות בשטחים, אבל ייאלצו לבלוע את הגלולה למען שלמות הקואליציה.
במסגרת העברות התקציבים למשרד הפנים מוצע להקצות 4.5 מיליון שקל לאבטחת שרת הפנים איילת שקד משום שהיא נחשבת "מאוימת". סכום נוסף של 1.8 מיליון שקל יקבל המשרד לצורך קמפיין פרסום "רחצה בטוחה" בחודשי הקיץ.
בפנייה תקציבית אחרת, של משרד ראש הממשלה, מוצע להקצות תקצוב של 1.5 מיליון שקל ללשכת סגן השר אביר קארה (ימינה).
מפלגת העבודה תגזור אף היא קופון. היום תדון ועדת הכספים במתן תוספת של 76 מיליון שקל למשרד התפוצות של נחמן שי (עבודה). סכום יגיע בהתאם להסכמים הקואליציוניים שהושגו עם מפלגת העבודה, ערב ההצבעה בכנסת על תקציב המדינה לשנים 2022-2021.
בתחילה ביקש משרד האוצר לקצץ בתקציב משרד התפוצות אבל הוא נתקל בהתנגדותה של מפלגת העבודה. הכסף שיאושר מיועד לפרויקטים בשותפות עם הסוכנות היהודית לחיזוק הזהות היהודית והזיקה לישראל בקמפוסים ברחבי העולם. אחד מהם הוא פרויקט מומנטום שבמסגרתו מגיעות לישראל אמהות יהודיות למסע בן 9 ימים המחזק את הזהות היהודית והקשר שלהן עם ישראל. 38 מיליון שקל מיועדים ל"חיזוק ההתחדשות והתרבות היהודית בחברה הישראלית, תוך שיתוף פעולה עם ארגונים הפועלים בתחומים אלה בישראל. במסגרת הפעילות יורחבו קהלי היעד בתחום ויווצרו חיבורים בין מגזרים השונים לחיזוק הסובלנות והסולידריות בחברה הישראלית".
גם העולים החדשים יקבלו תוספת. ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול את תמיכתה בהצעת חוק, שהוגשה על ידי חברי כנסת מימינה, העבודה ויש עתיד , שלפיה עולים נכים יהיו זכאים לקצבת נכות כללית לאחר שמונה חודשים מעלייתם (במקום שנתיים כיום). עלות החוק, שזוכה לתמיכתו של שר האוצר אביגדור ליברמן, היא 10 מיליון שקל בשנה.
לרגל יום ירושלים אישרה הממשלה אתמול בישיבה מיוחדת שנערכה באוניברסיטה העברית מאות מיליוני שקלים לבירה. מדובר, בין היתר, בהארכת תוכנית החומש לפיתוח העיר בעלות של עד 745 מיליון שקל שיופנו לחיזוק וביסוס מעמדה של העיר. עוד אושרו תוכנית לשיקום אתרי ירושלים הקדומה בעלות של 16 מיליון שקל, תוכנית לשיקום בית הכנסת "תפארת ישראל" ברובע היהודי בתוספת עלות של 20 מיליון שקל כך שתגיע ל־57 מיליון שקל שנים הקרובות והקצאת קרקע להקמת מרכז כנסים בטיילת ארמון הנציב ושיקום בית יד בן צבי בעלות של 20 מיליון שקל עד שנת 2026. כמו כן מוצע להקצות קרקע להקמת קריית חינוך במזרח ירושלים, בין היתר לטובת צמצום פערים חברתיים וכלכליים.
בנוסף להעברות הפוליטיות תקבל מערכת הביטחון עוד 953 מיליון שקל לצורכי ביטחון מיוחדים. כמו כן תתבקש ועדת הכספים לאשר תוספת של 1.3 מיליארד שקל למלחמה בקורונה.