משקיע ההון סיכון ושחקן ה-NBA לשעבר, עמרי כספי, הפתיע היום (שני) כשהכריז על גיוס גדול מהצפוי של 60 מיליון דולר במסגרת קרן ההשקעות החדשה שלו – סוויש (Swish Ventures). בשיחה עם ynet הוא מגלה: "היה לנו ביקוש של מעל 150 מיליון דולר, אבל בעינינו 60 מיליון דולר זה הגודל הנכון של הקרן".
בתוך כך, מתברר שגם הקרן הראשונה שלו – "שבע" – תפחה מאז שהוקמה ב-2022, וכך הוא מנהל כעת השקעות בהייטק בהיקף כולל של 125 מיליון דולר. זה כבר לא תחביב, כספי הופך למשקיע משמעותי.
מה שסייע לכדורסלן לשעבר להביא תוצאות מוצלחות למשקיעים עד כה הוא שיתופי פעולה עם קרנות בולטות כמו סיקויה האמריקאית וסייברסטארטס הישראלית, וכן העובדה שההשקעות הראשוניות שלו (ביחד עם המשקיע דייוויד ציטרון, השותף ב"שבע") היו בחברות שהצליחו וצמחו, בהן EON, Upwind ו-PointFive.
אחרי קריירה כמו שלך עם הרבה כסף בחשבון הבנק, למה לא להסתפק בהשקעת הכסף שלך, למה ללכת לעבוד בהון סיכון?
"רציתי אתגר חדש אחרי הכדורסל ששם עשיתי 25 שנה מהחיים שלי. הרגשתי שאני רעב לאתגר חדש. בהתחלה זה היה לחפש מה לעשות ואני חושב שנחתתי טוב. עולם ההייטק הישראלי מדהים. וזה שאני חי בישראל ועובד בארה"ב, ככה אני יכול ליהנות מהקשרים והחיבורים למשקיעים שבניתי לאורך הרבה מאוד שנים. אני מקים פה עסק חדש מאפס. קפצתי למים מאוד עמוקים ותחרותיים ורציתי לבסס את עצמי כאיש עסקים אחרי הקריירה של הכדורסל".
אז הקמת את קרן שבע, אבל תוך שנתיים אתה מקים כבר קרן שנייה, למה?
"היום אנחנו ממשיכים בעצם לדחוף קדימה. זה דומה ליזמים שמגייסים בפעם השנייה שלהם, אחרי שהם עשו אקזיט ראשון משמעותי. אתה מקים ארגון, יוצא לדרך וזה מסע יחסית ארוך, ואתה מנזיל פוזיציות לחמש-שבע-עשר שנים, ובזמן הזה אתה ממשיך להתקדם. רציתי להקים עסק משמעותי בישראל".
נראה לך שעברת כבר את השלב שאנשים שואלים "מה אתה מבין בהייטק"?
"היום אני מרגיש הרבה יותר נוח ומבושל מבחינת ההבנה שלי בתעשיית ההייטק, גם מבחינת המשקיעים וגם מבחינת היזמים. באיזשהו שלב אתה מחליף דף. אם אני עושה את ההשוואה לכדורסל, עד היום עשינו הצלחה ראשונית בקרן הראשונה ועכשיו ממשיכים הלאה".
שכנע את החבר הטוב מה-NBA להשקיע
כספי לא חושף את כל המשקיעים בקרן החדשה שלו, רבים מהם הם אמריקנים בעלי הון שלא חפצים בחשיפה, בניגוד לסלבס שהשקיעו בקרן הקודמת שלו. אבל אפשר לציין שבין המשקיעים נמנים קרן הענק סקויה, גופים מוסדיים ישראלים ואמריקנים, ויזמי הייטק בהם אופיר ארליך ממייסדי EON, עמירם שחר ממייסדי Upwind, מייסדי ארמיס יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, גל בן דוד ממייסדי PointFive, אסף עזרא שמכר את חברת גרנולייט לאינטל, מיכאל דולינסקי, זוהר אלון ועוד.
אפשר להניח שרבים מאלה מיהרו להשקיע בסוויש לנוכח הביצועים של כספי בקרן הקודמת. לפי דירוג הקרנות של Cambridge Associates הוא השיג תשואה של 2.18x, כלומר 218% על ההשקעות, הרבה מעבר לממוצע בתחום. מדובר אמנם במדד תשואה TVPI שמודד את ערך ההשקעה על הנייר, לא החזרים בפועל, אבל גם כך ברור שהקרן ניהלה היטב את כספי המשקיעים.
כך למשל חברת הגנת הסייבר בענן EON, שבה השקיע כספי כ-20% מכספי קרן שבע, הפכה ליוניקורן בתוך שנה והגיעה לשווי של כ-1.4 מיליארד דולר. חברת הסייבר בענן Upwind, חברה אחרת שזכתה להשקעה ממנו, הגיעה לשווי של כ-900 מיליון דולר. ממש היום אפווינד הודיעה שגייסה 100 מיליון דולר, שהביא את סך גיוסי ההון שלה ל-180 מיליון דולר. לצידו של כספי משקיעות הפעם קרנות השקעה חדשות שהשקיעו גם ב-טסלה, X.AI מטא, Airbnb, נטפליקס, ספוטיפיי וקרן ההשקעות של שחקן ה-NBA סטפן קרי.
כספי אומר שסוויש מתכננת להשקיע בדומה לקרן הקודמת: השקעה בסטארט-אפים בסכומים קטנים יחסית בשלבים מוקדמים של חייהן. סוויש "תחלק צ'קים" כמו שמכנים את זה בענף לכעשר חברות סטארט-אפ בתחומי הסייבר, הענן וה-AI, על סכומים של בין 5 ל-7 מיליון דולר.
היה לך קשה להביא את המשקיעים להשקיע בישראל?
"המזל שלי, שהוותק שלי התחיל באמצע 2022, אחרי שהייפ של 2021 נגמר, והבנצ'מארק ('מבחן ההשוואה' ט.ש) שלי מתחיל מחברות כמו אפווינד ואיון ופוינט5, שהן מאוד טובות. וגם זכיתי לעשות מעבר מכדורסל לתעשייה מטריפה, קפצתי למים עמוקים. אני חושב שהמאבק פה פחות פיזי כמו בכדורסל, עם פציעות וזה, אבל הוא לגמרי אינטלקטואלי. זה תחום מאוד תחרותי עם אנשים מאוד חכמים".
עשית את זה בתקופה שחברות דיברו על מעבר לארה"ב ומשקיעים עצרו השקעות, איך זה קרה?
"הקרנות הגלובליות כמו סיקויה, גריילוק, אינדקס, כל הקרנות המובילות, הובילו 40 סיבובי סיד בשנה האחרונה, זה מספר שיא של כל הזמנים. זה מייצר דינמיקה מאוד מעניינת בשוק הישראל. ישראל הופכת להיות סוג של השוק השני אחרי אמריקה. סין כבר לא רלוונטית ואירופה היא כמו שאנחנו מכירים אותה, זה די אותו שטאנץ. בישראל יש המון יזמים כמו אופיר ארליך או עמירם שחר, שמקימים חברות אחרי שעשו אקזיטים ועבדו בחברות גלובליות גדולות. החברות שלהם יכולות להגיע לשווי של 10 מיליארד דולר וצפונה, והרבה מהכסף הגלובלי זורם אליהן".
תשקיע רק בחברות ישראליות?
"אנחנו משקיעים בחברות ישראליות ובישראלים בארה"ב, זה כאסטרטגיה ומוטו. אנחנו מחפשים פתרונות וחברות שיכולות להגיע לשווי של 10 מיליארד דולר ויותר. אני חושב שזה זמן מיוחד בישראל, שקורה דבר כזה. לא הייתי יוכל לטעון טענה כזו לפני חמש שנים".
זה אומר שלהגיע להיות יוניקורן כבר קטן עלינו?
"אני חושב שיש הרבה מודלים. זה כמו בנדל"ן - יש נכס בשדרה החמישית, שזה מה שאני מחפש, ויש לך באיזורים שעוברים פיתוח. אז יש משקיעים שמחפשים חברות שיגיעו לאקזיטים של 200 מיליון דולר או 300 מיליון דולר, וזה בהחלט מכובד וטוב, אבל זה פחות המודל שלנו".
זה אומר שיש לך יותר אומץ משהיה בהתחלה, או שאתה פונה למשקיעים שרוצים חברות כאלה?
"גם וגם, זה נכון. גם הרבה יותר ביטחון במה שאנחנו עושים. אנחנו רואים את זה מבחינת התשואות שלנו ומבחינת איפה שאנחנו ממוקמים גם בארץ וגם בחו"ל. בארץ אנחנו שניים מבחינת התשואות. ברמה הגלובלית אנחנו בטופ 1% העולמי. אז כן יש לנו הרבה יותר ביטחון במה שאנחנו עושים.
כספי אומר שהכספים האחרונים בקרן שבע הושקעו בתקופה האחרונה, ועכשיו הפעילות הצפויה תהיה להנזיל את חלקם, כלומר למצוא רוכשים שיקנו אותם מידי המשקיעים הראשונים ויאפשרו להם לממש את התשואות שנצברו.
מתחילת 2025 תתחיל הקרן החדשה להשקיע את הכספים שהיא גייסה. כספי לא מרחיב באילו חברות יש לו כוונה להשקיע, אפשר להתרשם שבחלק מהמקרים מדובר בקבוצות יזמים שטרם הקימו את החברה, אבל המשקיעים מאמינים ביכולתם להרים חברות שווי של מיליארדים.
"יש לנו כמה צוותים מאוד מאוד חזקים שאנחנו בקשר מאוד טוב איתם", הוא אומר. "אנחנו מאמינים שהם יתכנסו לחברות בתקופה הקרובה. הכל מתחת לרדאר בינתיים, אני לא רוצה להעיר את המתחרים שלי. אני יכול להגיד לך שאנחנו הולכים על אותה אסטרטגיית השקעה כמו עם אפווינד, איון ופויינט5 – צוות מאוד חזק, יתרון שוק משמעותי, שפונה לתחומי שוק מאוד גדולים. אנחנו מרוכזים סביב היזמים וצוותים שיכולים להיות כאלה".
באוקטובר 2023 אילון מאסק הגיע לביקור בישראל אחרי מתקפת חמאס. בתמונה שתיעדה את הביקור של האיש העשיר בעולם בכפר עזה, בלוויית ראש הממשלה בנימין נתניהו, נראה כספי עומד ברקע. היו תהיות האם הוא מתחבר לפוליטיקה, הישראלית או האמריקנית. אחר כך התברר שזו היתה יוזמה שלו, שמינף את קשריו מימי ה-NBA והגיע דרך מכרים להציע למאסק לבקר כאן. עכשיו מתברר שתפקידו לא הסתיים בהזמנה בלבד.
"שאלתי את עצמי איך אני עושה את האימפקט שאני יכול לעשות", אומר כספי. "וחשבתי שההבאה של אילון היתה יכולה להיות מאוד משמעותית, גם למדינה ברמה גלובלית ואני חושב שקירבנו אותו לישראל. היום הוא חבר טוב שלנו, חבר מאוד חשוב. גם ברמת הרשת החברתית שלו, שהיא סופר משמעותית, וגם ברמת הנוכחות שלו, למשל כשהוא נפגש עם משפחות החטופים בניו יורק. אני זוכר שלמחרת בבוקר ממש בכיתי שהבנתי מה עשינו. הטיול הזה עלה לי הרבה כסף מהכיס שלי: האבטחה, רכבים משוריינים ועוד אלף ואחד דברים. אז הנה הכסף הזה הלך לאיזשהו משהו, היה לזה אימפקט מטורף".
היו עוד דברים שעשית בהקשר למלחמה ויישובי העוטף?
"כן, בהתחלה זה היה ללוות משפחות ברמה האישית, ללכת לבתי חולים. לראות המון אזרחים ואחרי זה חיילים ופצועים. אין בית חולים שלא הייתי בו, לצערי. אחר כך גייסנו כסף ליישובי העוטף, לקיבוצים ולמושבים, לשדרות. בעיקר כסף אמריקני שהגיע לפה דרך הקשרים שלנו. זה הגיע מאנשים פרטיים עם ממון גדול וגם מגופים מוסדיים יהודיים אמריקניים. עשינו דברים עם הרבה מאוד כסף".