"הדוח של מודי'ס, בראייתי, הוא תלוש ומגוחך", אמר הבוקר (ב') שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בריאיון ל-ynet. "במקום שהכלכלנים יתעסקו בכלכלה, יושבים ארבעה כלכלנים בלונדון ומטיפים מוסר למדינת ישראל בזמן שהיא מנהלת את מלחמת הקיום אולי הכי חשובה והכי קריטית שלה. אני לא מקבל את הביקורת הצבועה על האופן שבו אנחנו מתנהלים במלחמת קיום מול שבע חזיתות, ואני לא מקבל את הניסיון להתערב בשאלה אם אנחנו עושים רפורמה משפטית או לא ואם שר המשפטים מכנס את הוועדה לבחירת שופטים. אין לזה שום קשר לכלכלה, העניין הזה בראייתי הוא מופרך ומגוחך לחלוטין".
סמוטריץ' כיוון בדבריו להחלטת חברת הדירוג הבינלאומית מודי'ס לפני כשבוע להוריד את דירוג האשראי של ישראל בשתי רמות, מ-A2 ל-Baa1.
נראה ששר האוצר החריף היום את ביקורתו כלפי מודי'ס לאחר שבמוצאי שבת הגיב במתינות יחסית על הודעת הדירוג הכפולה. בהודעה קצרה שפרסם במוצאי שבת טען כי הכלכלה הישראלית חזקה והתחייב להעביר תקציב אחראי בזמן ולא האשים את הסוכנות ב"מניפסט פוליטי פסימי ומופרך", כפי שעשה אחרי החלטת הורדת הדירוג הקודמת בפברואר השנה.
נזכיר, כי מודי'ס הסבירה כי המניע המרכזי להורדת הדירוג הוא השקפת החברה כי הסיכון הגיאופוליטי התגבר באופן משמעותי, לרמה גבוהה מאוד, עם השלכות שליליות מהותיות על כושר החזר האשראי של מדינת ישראל, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. "עוצמת הסכסוך בין מדינת ישראל לחיזבאללה עלתה באופן משמעותי בימים האחרונים, ובמקביל, הסיכויים להפסקת אש בעזה התפוגגו והסיכונים הפוליטיים הפנימיים עלו לצד סיכונים גיאופוליטיים", נכתב בהחלטה.
עוד הדגישו בחברה כי ההסלמה מצביעה גם על ירידה באיכות המוסדות והממשל של ישראל, אשר לדבריה "לא היו אפקטיביים מספיק במניעת הפגיעה במדדי האשראי של המדינה". מדובר למעשה בביקורת קשה על המדיניות של ראש הממשלה ושר האוצר, שלא הובילו מדיניות כלכלית אחראית.
סמוטריץ' התייחס היום גם להורדת הדירוג של ישראל בידי חברת האשראי הגדולה בעולם, S&P (סטנדרד אנד פורס). "אני מציע לכולם לקרוא את הדוח של S&P", אמר סמוטריץ', בהתייחס להורדת הדירוג של ישראל לפני החג, מ-A+ ל-A . "הניתוח שלה שונה ב-180 מעלות מהדוח של מודי'ס, והם משבחים הרבה מאוד דברים טובים שעשינו בכלכלה".
לטענת שר האוצר, S&P מתייחסת באופן ענייני יותר לצעדים הכלכליים שהאוצר נוקט. "העברנו את תקציב 2024 המתוקן של המלחמה באחריות, עם צעדי התכנסות קבועים של 20 מיליארד שקל, וענינו על הציפייה של השווקים ועל האמון שנדרש מאיתנו. הדוח של S&P ענייני בהחלט, ואנחנו לומדים אותו לעומק וגם לוקחים חלק מהדברים לתשומת ליבנו".