גוגל כרום עשוי להימכר בכ-20 מיליארד דולר, אם תאושר הצעת משרד המשפטים של ארצות הברית לאלץ את ענקית הטכנולוגיה למכור את הדפדפן, כך לפי ההערכות של אנליסטים בדיווח בסוכנות הידיעות בלומברג. זאת, בעקבות פסק דין הקובע כי ענקית הטכנולוגיה פעלה באופן בלתי חוקי כדי לשמר את המונופול שלה בתחום החיפוש המקוון.
לפי מקורות המעורים בפרטי התוכנית של הממשל, משרד המשפטים צפוי לדרוש צעדים נוספים הקשורים לבינה המלאכותית של גוגל ולמערכת ההפעלה אנדרואיד.
פסק הדין, שניתן באוגוסט לאחר הליך שנמשך ארבע שנים, אינו כולל פתרונות או צעדים מעשיים שגוגל תצטרך לנקוט, וקובע כי השופט עמית מהטה, שנתן את פסק הדין, יאשר את הצעדים העתידיים נגד החברה. אם מהטה אכן יאשר את ההצעה, שוק החיפוש המקוון והבינה המלאכותית עשויים להשתנות דרסטית.
"גוגל היא מונופוליסטית, והיא פעלה כדי לשמור על המונופול שלה", קבע השופט מהטה בהחלטתו. פסק הדין מהווה ניצחון משמעותי לרגולטורים האמריקנים המנסים לרסן את כוחן של ענקיות הטכנולוגיה בעולם. החלטה זו צפויה להשפיע על תביעות נוספות של הממשל נגד חברות כמו גוגל, אפל, אמזון ומטא - הבעלים של פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם.
משרד המשפטים: "כרום מבצע כמעט 90% מהחיפושים באינטרנט"
כרום, הדפדפן הפופולרי בעולם, הוא מוצר מפתח בעסקי הפרסום של גוגל. הוא מאפשר לחברה לעקוב אחר הפעילות של המחפשים, ולהשתמש במידע זה כדי להתאים פרסומות ביעילות רבה יותר - מקור ההכנסה העיקרי של גוגל. כרום משמש את גוגל כדי להפנות משתמשים למוצרים נוספים של החברה כמו מנוע הבינה המלאכותית Gemini. לפי בלומברג, לדפדפן יש כשלושה מיליארד משתמשים פעילים מדי חודש.
התיק נגד גוגל הוא המאמץ האגרסיבי ביותר לרסן חברת טכנולוגיה מאז שוושינגטון ניסתה ללא הצלחה לפרק את מיקרוסופט לפני שני עשורים. לי-אן מלהולנד, סגנית נשיא לענייני רגולציה בגוגל, אמרה כי משרד המשפטים "ממשיך לקדם סדר יום רדיקלי שחורג הרבה מעבר לסוגיות המשפטיות בתיק". לדבריה, "התערבות הממשלה באופן כזה תפגע בצרכנים, במפתחים ובטכנולוגיה האמריקנית דווקא ברגעים שהיא נחוצה ביותר".
התביעה נגד גוגל הוגשה על ידי משרד המשפטים ומדינות שונות בארה"ב ב-2020, שטענו כי החברה שמרה על הדומיננטיות שלה, בין היתר, באמצעות תשלומים של מיליארדי דולרים לחברות כמו אפל וסמסונג. זאת על מנת להבטיח שגוגל תהיה מנוע החיפוש המוגדר כברירת מחדל במכשירים שלהן ובדפדפנים שלהן. החיפוש המקוון של גוגל מניב רווחים של מיליארדי דולרים מדי שנה. על פי משרד המשפטים, מנוע החיפוש של גוגל מבצע כמעט 90% מהחיפושים באינטרנט, נתון שהחברה הכחישה.