הנציבות האירופית הטילה היום (חמישי) קנס כבד על חברת טבע בסך 462.6 מיליון אירו, בגין ניצול לרעה של מעמדה הדומיננטי בשוק והפרת כללי התחרות. על פי ההחלטה, טבע פעלה באופן שיטתי למנוע כניסת מתחרים לשוק תרופת הקופקסון, תרופת הדגל של החברה לטיפול בטרשת נפוצה.
על פי החלטת הנציבות, "טבע נקטה במספר פעולות בלתי חוקיות כדי לשמר את מעמדה המונופוליסטי בשוק, גם לאחר פקיעת הפטנט המקורי על הקופקסון. החברה ניהלה מסע הכפשה שיטתי נגד התרופה המתחרה היחידה שאושרה באיחוד האירופי, המיוצרת על ידי חברת Synthon. במסגרת הקמפיין, טבע הפיצה מידע שסתר את ממצאי רשויות הבריאות, במטרה לזרוע ספק בבטיחות ובאפקטיביות של המוצר המתחרה. הקמפיין כוון במיוחד לרופאים ולגורמים המעורבים בתמחור ובהחזר הוצאות על תרופות במדינות האיחוד השונות".
בנוסף להכפשת המתחרים, טבע נמצאה אשמה גם בניצול לרעה של מערכת הפטנטים האירופית. החברה השתמשה בטקטיקה המכונה "משחק הפטנטים המתפצלים", במסגרתה הגישה מספר רב של בקשות פטנט הקשורות לאותו מוצר בסיס. כאשר פטנטים אלה הועמדו בספק, טבע משכה אותם באופן אסטרטגי כדי למנוע החלטה סופית שעלולה הייתה ליצור תקדים שלילי. כתוצאה מכך, חברות גנריות נאלצו להתחיל מחדש את התהליך המשפטי שוב ושוב, תהליך שנמשך למעלה מתשע שנים.
על פי הערכות הנציבות האירופית, "התנהלות טבע מנעה חיסכון משמעותי בתקציבי הבריאות הציבוריים במדינות האיחוד. הירידה הצפויה במחירים עם כניסת תרופות גנריות לשוק יכולה הייתה להגיע לכ-80% ממחיר התרופה המקורית. התנהלות זו פגעה באופן ישיר בנגישות הציבור לטיפול תרופתי במחירים סבירים".
רק לפני שלושה שבועות הגיעה טבע לפשרה עם משרד המשפטים האמריקני במסגרתו תשלם 450 מיליון דולר אחרי שהואשמה בתיאום מחירים והונאה שקשרוה לכיסוי סכומי השתתפות עצמית של מטופלים. לפי ההסכם, טבע תשלם את הסכום הגבוה לרשויות בארה"ב מבלי להודות באשמה: "הסיפור מאחורינו, ואנו מתמקדים כעת בפיתוח ובמתן גישה לתרופות החיוניות למטופלים", נמסר מטעם החברה.
כמו כן, בשנת 2020, החברה שילמה קנס של 150 מיליון דולר בארה"ב במסגרת פרשת תיאום מחירים של תרופות גנריות. בנוסף, בשנת 2019 הגיעה טבע להסדר פשרה בסך 85 מיליון דולר במדינת אוקלהומה בגין מעורבותה במשבר האופיואידים.
במסגרת ההחלטה הנוכחית, טבע נדרשת לא רק לשלם את הקנס המשמעותי, אלא גם להימנע מפרקטיקות דומות בעתיד.
הנציבות האירופית הדגישה כי החלטה זו משקפת את מחויבותה להבטיח תחרות הוגנת בשוק התרופות, במטרה לשמור על מחירים ברי-השגה, מגוון אפשרויות טיפול, ועידוד חדשנות לטובת המטופלים ומערכות הבריאות הלאומיות באיחוד האירופי. מקרה זה מצטרף להחלטה דומה שהתקבלה לאחרונה בעניין חברת Vifor, שם התחייבה החברה לנקוט בצעדים לתיקון ההשפעות של קמפיין הכפשה דומה שניהלה נגד מתחריה.
תגובת טבע: "החברה מודיעה על כוונתה לערער על פסק הדין והקנס שהוטל במסגרתו. החברה מאוכזבת מאוד מהחלטת הנציבות האירופית, עמה שיתפה טבע פעולה באופן נרחב החל משנת 2019. טבע חולקת על הקונסטרוקציות המשפטיות שבהן נעשה שימוש על ידי הנציבות, אשר לא נבדקו משפטית, ולשיטתה של טבע אף אינן נתמכות בעובדות. החברה תגן בנחישות על עמדתה במסגרת הליך הערעור שהיא מתעתדת להגיש. טבע מנהלת את עסקיה באופן חוקי ואתי, ומהווה שותפה משמעותית עבור האיחוד האירופי, המטופלים במדינות החברות, כמו גם הכלכלות ומערכות הבריאות שלהן. אין בהחלטה שגויה זו כדי להסיט את טבע מהמשך התמיכה הבלתי מתפשרת במטופלים החיים עם טרשת נפוצה ובמשפחותיהם".