המתח בין התובעים שנפגעו במסיבת הנובה ב-7 באוקטובר למדינה עולה שלב: המדינה הגישה היום (רביעי) לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לדחות על הסף את תביעת הענק שהוגשה בינואר השנה ע"י עשרות נפגעי המסיבה. זאת, מאחר שהמדינה טוענת כי התביעה תוקפת את שיקול הדעת השלטוני, הביטחוני והמבצעי של רשויות הביטחון השונות של מדינת ישראל, בהקשר של שמירה על שלום הציבור, נושאים שאין מקום שייבחנו במסגרת תביעת נזיקין בבית משפט אזרחי.
במסגרת התביעה, טענו הנפגעים כי "שיחת טלפון אחת של גורמים צה"ליים למפקד האחראי על המסיבה בלילה שבין ה-6 ל-7 באוקטובר לפזר את המסיבה באופן מיידי נוכח הסיכון הצפוי, הייתה מצילה את חייהם ומונעת את הפציעות בגוף ובנפש של מאות משתתפי המסיבה, לרבות התובעים. אין להבין את הרשלנות והמחדל הקשה". יש לציין כי בתחילה הוגשה התביעה על ידי 42 נפגעים, אולם עתה מספר התובעים גדל ועומד על 104 תובעים, שמיוצגים כולם ע"י עו"ד ענת גינזבורג ועו"ד גלעד גינזבורג.
1 צפייה בגלריה
נובה - חרבות ברזל - לתקציר כתבה מוסף 7 לילות
נובה - חרבות ברזל - לתקציר כתבה מוסף 7 לילות
מסיבת הנובה
במסגרת הבקשה לדחות את התביעה טוענת המדינה באמצעות עו"ד אריאל אררט, ראש תחום בפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי) ועו"ד אביאב הולנדר מפרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי), כי "עניינה של התביעה בטבח הנורא בתולדותיה של המדינה. בפתח הדברים תבקש המדינה להביע את השתתפותה העמוקה בצערם של התובעים, לשלוח להם ולכל משפחות הניצולים והפצועים תנחומים ואיחולי החלמה ובריאות שלמה בגוף ובנפש, ולאחל לשיבה הביתה במהרה של החטופים. יובהר ויודגש כי אין חלילה באמור בבקשה זו כדי להמעיט מכאבם של התובעים", מציינת המדינה בבקשה.

"עניינים חסויים"

המדינה טוענת כי על פי כתב התביעה, שהוגש על ידי למעלה מ-100 תובעים, ב-7 באוקטובר 2023 השתתפו התובעים במסיבת הנובה ונפצעו במסגרת הטבח שביצעו מחבלי חמאס. המדינה טוענת כי "התביעה מייחסת רשלנות לגורמי הצבא בהיבטים צבאיים ומודיעיניים, וכן מייחסת מחדלים כאלה ואחרים לגופי הביטחון השונים - צה"ל, השב"כ ומשטרת ישראל - אשר בעטיים נגרמו, כנטען, הנזקים המפורטים בכתב התביעה, שהוערכו על ידי התובעים יחד בלמעלה מ-540 מיליון שקל.
לעמדת המדינה, על בסיס כתב התביעה עצמו, דין התובענה לדחייה על הסף, בשל אי התאמת המטריה לדיון במסגרת תביעת נזיקין בבית משפט אזרחי. עם זאת, כאן המקום לציין כי מי שנכח במסיבת הנובה הוכר מכוח חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, כך שדחיית התביעה על הסף לא תותיר אותם, חלילה, בפני שוקת שבורה בכל הקשור לטיפול בפגיעותיהם ומתן סיוע כספי בעקבות הנזקים שנגרמו להם ממתקפת החמאס ופיצוי בגינם".
עוד טוענת המדינה כי התביעה מבקשת להטיל אחריות על המדינה בגין אי מניעת פשעים חמורים ומזעזעים שביצעו מחבלים נתעבים, "אולם, עם כל ההבנה לכאבם של התובעים, המדינה סבורה שאין לאפשר דיון, במסגרת תביעת נזיקין בבית משפט אזרחי, בתפיסת הביטחון והאבטחה של הרשויות, בסוגיות של סדרי הכוחות הצבאיים, באופן איסוף המידע המודיעני, הפרשנות שלו והתייחסות גורמי הביטחון השונים אליו, בהחלטות מדיניות של גורמי הביטחון, בהחלטות מבצעיות, בתהליכי קבלת ההחלטות ובשיקולים השונים הרלוונטיים לתהליכים אלה". נטען כי "כל אלה מטבעם נמצאים בליבת שיקול הדעת הרחב של רשויות השלטון וכרוכים באיזון והכרעה בין מגוון רחב של שיקולים ביטחוניים, שיקולים תקציביים, שיקולים פוליטיים, שיקולים הכרוכים ביחסי החוץ של ישראל ועוד כיוצא בזה שיקולים שלטוניים מובהקים, אשר מרביתם אם לא כולם אף חסויים. עניינים אלה אינם מתאימים לבחינה של בימ"ש אזרחי ובכל הכבוד, ביהמ"ש נעדר את הכלים לבחון אותם, שהרי לא קיים סטנדרט התנהגות רלוונטי לבחינה כזו", טוענת המדינה.
יש לציין כי בספטמבר החליט בית משפט כי תביעת נפגעי הנובה נגד המדינה לא תסולק ולא תימחק כפי שביקשה המדינה. הוסכם כי המדינה תצטרך להגיש כתב הגנה עד אמצע פברואר. המשמעות היא כי התיק יתחיל להתנהל לאחר שיוגש כתב הגנה מטעם המדינה. החלטת בית המשפט מספטמבר ניתנה בהסכמת הצדדים לאחר שקיבלו את הצעת השופטת שלומית יעקובוביץ. כעת הגישה המדינה בקשה לדחיית התביעה. אם לא תתקבל הבקשה תצטרך המדינה להגיש כתב הגנה בפברואר.

"המדינה מנסה להיחלץ מרשלנותה"

עו"ד ענת גינזבורג ועו"ד גלעד גינזבורג המייצגים את התובעים מסרו בתגובה: "המדינה מנסה ככל יכולתה פעם נוספת, להיחלץ מרשלנותה ומחדליה הקשים, שהביאו לטבח במשתתפי מסיבת הנובה ולנכויות קשות לשורדים ולשורדות, וזאת לאחר שבקשה למחיקת ו/או עיכוב התביעה שהגישה במרץ 2024 לא התקבלה ע"י בית המשפט.
תביעת הנזיקין של למעלה מ-100 שורדי ושורדות הנובה העוסקת במחדלי המדינה בכל הקשור לאישור ורישוי מסיבת הנובה, ואי פיזורה בלילה שבין ה-6 ל-7 לאוקטובר, מתנהלת בביהמ"ש המחוזי בתל אביב. פרקליטות המדינה הגישה ב-3 במרץ 2024 בקשה למחיקת ו/או עיכוב התביעה, אליה צורפו תצהירים מטעם משטרת ישראל וצה"ל. עוה"ד גינזבורג התנגדו לבקשה. עובר לדיון בבקשה שהתקיים ב-15 בספטמבר 2024 משכה המדינה את התצהירים מטעמה. בדיון שהתקיים, ביהמ"ש לא קבל את בקשת המדינה למחיקה ו/או עיכוב התביעה, הבהיר לפרקליטות המדינה כי האכסניה המתאימה לדיון הוא ביהמ"ש המחוזי, בהיות התביעה תביעה נזיקית, והורה כי 'המועד להגשת כתב הגנה יוארך עד ל-15 בפברואר 2024, ככל שהמדינה תסבור כי לא יעלה בידה מטעמים ענייניים להגיש כתב הגנה עד למועד זה, הרי שבקשה להארכת מועד תוגש עד ל-15 בינואר 2025.
מנגנון זה של הארכת מועד להגשת כתב הגנה יבוא תחת הבקשה לסילוק התביעה על הסף/עיכובה כאשר למדינה שמורות כל הטענות שהועלו בגדרה של הבקשה'. עתה מנסה המדינה שוב את מזלה , ובמקום להגיש כתב הגנה, היא מגישה בקשה נוספת, חסרת בסיס אף היא, לדחיית התביעה, היות וברור לה, כי בזמן הקרוב יפורסמו מספר תחקירים, וביניהם דו"ח מבקר המדינה, אשר מטעם משרדו כבר פורסם בתקשורת כי יכלול ממצאים מטלטלים לעניין אישור ורישוי המסיבה. ב-21 בנובמבר 2024 מבקר המדינה וצה"ל הגיעו להסכמה לפיה הביקורת על מחדלי 7 באוקטובר תחל באופן מיידי, בין היתר על רישוי הנובה. אין זה פלא שהמדינה מגישה כעת את בקשתה טרם חשיפת הדו"חות החמורים לציבור. התביעה הנזיקית תמשיך להתנהל בביהמ"ש המחוזי בתל אביב ועל המדינה יהיה לספק תשובות למחדלים ולרשלנות הקשה".