ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, הכינה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתקן את חוק הדואר, שבמרכזו יישום המלצות "ועדת רוזן", שהמליצה לפתוח את תחום הדואר לתחרות, לבצע רפורמה רחבה בענף החבילות מחו"ל ולהרחיב את סמכויות הפיקוח והאכיפה של משרד התקשורת והשר. עיקר הרפורמה כפי שהיא מוגשת כעת הוא פתיחת שוק המכתבים לתחרות כך שכל בעל היתר ממשרד התקשורת יוכל לספק את השירותים.
במהלך הדיון מתחו נציגי חברות פרטיות ביקורת על הצעת החוק, כאשר יו"ר חברת "מסר", אבשלום הרן, אמר כי בהתאם להמלצות של שתי ועדות ציבוריות צריך לפתוח את מרכזי החלוקה לכל החברות, ולהסיר בהדרגה את הפיקוח על המחירים. הוא הזהיר מפגיעה בשירות והעלאת תעריפים בפריפריה על חשבון המרכז, ושאל האם הוועדה תהייה מוכנה לכך. היו"ר ביטון אמר בתגובה כי אין בכוונתו לאפשר מצב של פגיעה בפריפריה לטובת המרכז.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הרן הוסיף וטען כי חברת הדואר היא עדיין גם בשנת 2021 מונופול וחוסמת את התחרות על החלוקה במקביל בתיבות הדואר, והכוונה היא להפוך אותה למונופול פרטי. "אם ההצעה תתקבל כפי שמשרד התקשורת מציע אותה לא תהייה תחרות בשוק ולא נהיה מסוגלים להתחרות במונופול חברת הדואר".
לדברים הצטרף גם מנכ"ל דפוס "בארי", בן סוכמן, שכינה את ההצעה כ"הצעת חוק חברת הדואר" ואמר כי היא תחסל תחרות עתידית. לדבריו, "במקום לדאוג להתפתחות שוק הדואר, משרדי התקשורת והאוצר שומרים על המונופול ומנסים למקסם את השווי של חברת הדואר לקראת הנפקה. הגנה על המונופול תוביל לפגיעה באזרח, השירות יפגע והמחיר יעלה", טען סוכמן.
דברים דומים אמרו גם נציגי חברות הדפוס האחרות. מנכ"ל "אניה", נתן שפירא, אמר כי הכניסה של חברת הדואר להדפסה תחסל את בתי הדפוס. שכן, לדבריו, מדובר במספר לקוחות גדולים בודדים, ומספיק שהדואר יקח שניים שלושה לקוחות כדי להביא לסגירת החברה.
סמנכ"ל "אגן תעשיות", נמרוד אנגל, הוסיף כי תהייה קניבליזציה והחברות הקטנות יסגרו. מנהלת ענפי הדפוס והנייר בהתאחדות התעשיינים, אפרת חיים, אמרה כי כניסה של חברת הדואר לתחום הדפוס לא רק שלא תגביר תחרות, אלא תהיה חיסול ממוקד של הדפוס הכמותי.
מנכ"ל חברת דואר ישראל, דני גולדשטיין, הגיב לטענות ואמר כי "מסר" מבצעת חלוקה בכל האזורים הכלכליים, ואיפה שזה לא כלכלי היא מעבירה לדואר ישראל. באשר ליכולת של הדואר לבצע תמחיר אמר גולדשטיין, כי יש לחברה תמחיר מסודר והיא אף ביצעה עבודה מסודרת עם חברת KPMG.
"עדיף שהדואר יתנהל כמו שוק מאשר שהממשלה תנהל אותו"
מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן חורין, אמרה כי מקטע הדפוס הוא לא מפוקח והוא דועך בלי קשר לרפורמה. היא הסבירה כי לא מדובר על כך שהדואר יהפוך לשחקן בשוק הדפוס, אלא כקונה שירותי דפוס ומשווק שלהן כחבילה אחת כמו השחקנים האחרים. לדבריה, הכוונה היא לאפשר לו להחזיק עד 5 אחוז בחברת דפוס.
באשר לטענה על הפגיעה בפריפריה והעלאת המחירים שם, אמרה המנכ"לית אבישר בן חורין, כי מדובר על מחיר הדואר הכמותי, שמשלמים בעלי העסקים הגדולים, ולא המחיר לצרכן הפרטי. היא אף הוסיפה כי המשרד ניסה לקבל את הנתונים על המחירים שמשלמות חברות ההדפסה ולא קיבל ונאלץ ללכת לבית המשפט.
מנכ"לית משרד התקשורת, אבישר בן חורין, ביקשה להתייחס ואמרה כי הדואר זה מוצר בסיסי ועדיין הוא שוק, כמו האינטרנט, וזה עדיף שיתנהל כשוק מאשר שהממשלה תנסה לנהל אותו. עם זאת היא הוסיפה: "בשבוע שבועיים הקרובים הממשלה תקבל החלטות קשות וכואבות בעניין הדואר שעוד תשמעו עליהן, הממשלה צריכה לקבל החלטות אמיצות".
היו"ר ביטון אמר כי הוועדה מצפה ממשרד התקשורת לגשר על הפערים בין הגופים השונים, ולהביא חקיקה שמטיבה קודם כל עם הצרכן. הוא ביקש לקבל בכתב נתונים על שיפור שירות מדיד לציבור כתוצאה מהחקיקה, והוסיף: "האם הנחת יסוד שהדואר יכול לקיים עצמו רק מהכנסות עצמיות בעולם שהשימוש במכתבים פוחת תקפה? לא קיבלנו תשובה טובה. אם הממשלה תרצה להפריט היא תצטרך להכניס את היד לכיס ולהשקיע מאות מיליונים כי מדובר בעובדים, השאלה האם במקום זה הממשלה יכולה להשקיע כמה עשרות מיליונים ולשמור על היציבות הפיננסית של הדואר".
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, המייצג את ארגון אמנויות הדפוס שהגיש בג"ץ נגד חברת דואר ישראל על פעילותה בשוק הדפוס: "חברת דואר ישראל פועלת בדורסנות של מונופול, משנה את כללי המשחק ומביאה לריסוק ענף הדפוס בישראל. היא לא עוד שחקן, היא שחקן עם גיבוי של המדינה וזה לא מאפשר לעסקים קטנים להתחרות בה. אנחנו מצפים מהממשלה ומחברי הכנסת שלא יתנו יד להמתת ענף הדפוס בישראל".