החברות המפעילות את הרשת החברתית המקוונת בתחום המקצועי לינקדאין (Linkedin), המאפשרת לכל אדם ליצר פרופיל אישי מקצועי וליצור קשרים עסקיים וחברתיים בין החברים בה, תשלמנה סכום של 3.5 מיליון שקל לקרן למימון תובענות ייצוגיות. זאת, בהתאם להסדר פשרה שקיבל לאחרונה את אישור בית המשפט המחוזי מרכז במסגרת בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד החברות, שהגישו בשנת 2015 שלושה משתמשים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בבקשה, שהוגשה באמצעות עוה"ד עמית מנור ויוקי שמש, נטען כי לאחר שאדם הצטרף לשירות לינקדאין החברות נכנסות לתיבת הדוא"ל שלו, מקבלות גישה לפרטי אנשי הקשר שלו ושולחות בשמו הזמנות להצטרף לרשת האישית שלו בלינקדאין, למי שעדיין אינם חברים. עוד נטען בזמנו, כי אם לא מתקבלת תשובה מהנמענים של הזמנות אלו, נשלחות אליהם, ללא אישור המשתמש, שתי תזכורות נוספות. נטען כי הדבר מהווה פגיעה בפרטיות.
עוד נטען כי ההזמנות להצטרף לרשת החברתית של המשתמש בשירות לינקדאין, אשר נשלחת למי שאינם חברים בלינקדאין וכן התזכורות הנשלחות אליהם, מהוות פרסומת אסורה.
מנגד, דחו החברות את הטענות וביקשו לדחות את הבקשה. בין השאר טענו באמצעות עוה"ד ד"ר יואב אסטרייכר, אריאל רקובר וחני רוטשטיין-כהן ממשרד מיתר כי עוד לפני הגשת הבקשה המקורית תוקן מסמך מדיניות הפרטיות המהווה חלק מתנאי השימוש בלינקדאין. כך, שהובהר כי המשתמשים מתירים לחברות לשלוח בשמם לאנשי הקשר שלהם, כך שניתן יהיה לשלוח הזמנה להצטרף ושתי הודעות תזכורת נוספות ואין כל הפרה של ההסכם.
לאחר שההליך המשפטי נמשך שנים פנו הצדדים בהמלצת בית משפט להליך גישור והגיעו להסדר הפשרה מבלי להודות בטענות.
על פי הסדר הפשרה, שאישרה השופטת איריס רבינוביץ-ברון, החברות המפעילות את לינקדאין יעבירו כאמור פיצוי בסך 3.5 מיליון שקל לקרן לניהול וחלוקת כספים שנפסקו כסעד לפי חוק תובענות ייצוגיות.
צוין כי ממילא החברות תיקנו את תנאי השימוש באוקטובר 2014 כך שהמשתמשים מתירים לחברות לשלוח לאנשי הקשר שלהם הזמנה להצטרף לשירות לינקדאין וככל שיש בכך צורך ואיש הקשר לא הגיב להזמנה הראשונה, לשלוח שתי הודעות תזכורת נוספות בשמם. הובהר כי למשתמש שמורה הזכות שלא לחלוק את רשימת אנשי הקשר שלו עם החברות ויש לו שליטה למי מאנשי הקשר תישלחנה הזמנות בשמו, אם בכלל.
בכל מקרה צוין מטעם החברות כי בלי קשר להסדר הפשרה ולא כחלק ממנו לפני מספר חודשים, לגבי משתמשים ישראליים ממילא אין פרקטיקה של משלוח הודעות למי שהוא מחוץ לרשת. השופטת אישרה הסדר הפשרה וקבעה כי "אני מורה כי הכספים שיועברו לקרן על ידי החברות ייועדו ככל האפשר, למטרות של מניעת פגיעה בפרטיות ומניעת דואר זבל". עוד נקבע כי באי כוח המבקשים יקבלו שכר טרחה בסך 580 אלף שקל.