חודשים אחדים באיחור - הישראלים ששהו בחופשות ללא תשלום חוזרים לעבוד, לאחר שלרובם הסתיימו תשלומי דמי האבטלה שנבעו ממשבר הקורונה המתמשך. נתונים חדשים שפרסמה היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלים כי שיעור האבטלה בישראל, על פי ההגדרה הרחבה, ירד במחצית הראשונה של חודש אוקטובר ל-7.1% לעומת 7.9% במחצית השנייה של חודש ספטמבר, שבו היו חגי תשרי. בשלושת החודשים האחרונים מאז אמצע חודש יולי, שיעור האבטלה המורחב נתקע בין 7.6% ל-8.1%.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בתחילת חודש נובמבר נותרו "רק" עוד כ-12 אלף מקבלי דמי אבטלה בני 45 ומעלה, כאשר לכמאה אלף הופסק התשלום בימים האחרונים. עד תחילת 2022 יסתיים כליל תשלום דמי האבטלה עקב משבר הקורונה. נראה שזאת הסיבה העיקרית לירידה החדה יחסית במספר המובטלים בישראל, שהבינו כי יישארו ללא כל הכנסה אם לא יחזרו לשוק העבודה באופן מיידי.
מהנתונים עולה כי מספר המובטלים צנח בכמות הגדולה ביותר בחודש אחד בעת האחרונה - ב-30 אלף, והסתכם במחצית הראשונה של חודש אוקטובר ב-305.4 אלף מחוסרי עבודה, לעומת 335.4 אלף מובטלים במחצית השנייה של חודש ספטמבר. במשרד ראש הממשלה חזו בקיץ האחרון שבסוף שנת 2021 מספר המובטלים בישראל יגיע לכרבע מיליון ומספר זה מצוי כעת כנראה בהישג יד, אם תימשך הצטרפות המובטלים לשוק העבודה.
על פי ההגדרה הצרה, שקבעה בעת המשבר את גובה תשלום דמי האבטלה לשוהים בחל"ת, שיעור האבטלה ירד במחצית הראשונה של אוקטובר ל-5.6% לעומת 6.5% במחצית השנייה של חודש ספטמבר. בשעתו נקבע כי דמי האבטלה לא ישולמו עוד עם ירידת השיעור ל-7.5%, וזה קרה לראשונה בחודש יוני השנה. מספר מחוסרי העבודה כתוצאה ממשבר הקורונה הסתכם במחצית הראשונה של חודש אוקטובר ב-235.6 אלף לעומת 269.9 אלף במחצית השנייה של חודש ספטמבר.
שיעור האבטלה בישראל, ללא קשר למשבר הקורונה, הגיע במחצית הראשונה של אוקטובר ל-5.1% בלבד, לעומת 5.7% במחצית השנייה של חודש ספטמבר. ערב משבר הקורונה עמד שיעור זה על כ-3.5%, מהנמוכים בעולם. מספר המובטלים בהגדרה זו הסתכם במחצית הראשונה של אוקטובר ב-217.4 אלף לעומת 240.4 אלף במחצית השנייה של חודש ספטמבר.
בסך הכל היו במחצית חודש אוקטובר בישראל 6,587,700 ישראלים מגיל 15 ומעלה, אך רק 64.2% נכללו בכוח העבודה (עבדו או חיפשו עבודה), שהם 4.230 מיליון נשים וגברים.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר: "הירידה באבטלה היא תוצאה של מאבק ארוך שהצליח בזכות הכרעותיו של שר האוצר, אביגדור ליברמן. לצערי, משבר הדולר המתרחש במקביל לגל התייקרות חומרי הגלם, עלויות השילוח והעלייה בשכר עלולים להרוס את ההישג. על הממשלה לפעול מיידית מול משבר הדולר, להוריד את עלויות הייצור שבשליטתה כמו עלויות האנרגיה, הארנונה ועוד ולדאוג לסביבה עסקית שתוכל לתמוך בחזרתם של מאות אלפי ישראלים נוספים למעגל העבודה והעלאת הפריון".