הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בראשות ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) קיימה היום (ג') דיון בנושא הטיפול בשורדי המסיבות בטבח 7/10.
מנתונים שנמסרו לוועדה, המוסד לביטוח לאומי הכיר ב-3,709 שורדי מסיבות כנפגעי פעולות איבה. מהם: 66% גברים ו-76% צעירים בגילים 24-18. בנוסף, 9 נפגעים היו מתחת לגיל 18 ו-3 נפגעים היו מעל גיל 67. כמחציתם עברו ועדה רפואית והוכרו עם נכות וכ-10% נוספים נמצאים בתהליך טיפול בבקשתם.
1 צפייה בגלריה
משפחות החטופים ונרצחים במיצג פסטיבל נובה ברעים
משפחות החטופים ונרצחים במיצג פסטיבל נובה ברעים
אתר מסיבת הנובה
(צילום: שאול גולן )
המסמך שהוכן ע"י מרכז המחקר והמידע של הכנסת אינו כולל נתונים על חיילים שהשתתפו במסיבות. לוועדה נמסר כי 44 חיילי חובה בצה"ל מוגדרים שורדי מסיבות.
ממשרד הבריאות נמסר כי בידיהם מידע על מקרה אובדנות אחד, של צעירה בת 22. כמו כן דווח על שלושה ניסיונות התאבדות של נשים שורדות המסיבות.

"לתת מתווה פיצויים לשורדי המסיבות כמו למפונים"

אוסנת חסון, שבנה שרד את המסיבה, אמרה בדיון: "יש המון שורדי מסיבות שלא מוכרים במשרדי הממשלה, המידע שיש לביטוח הלאומי על שורדי המסיבות לא תואם את המציאות בשטח. יש לי תחושה שיש כאן קריסת מערכות ממשלתית אל מול מציאות נוראית שהמשפחות חוות יום יום".
עומר לשם, שורד מסיבת הנובה, סיפר: "עד היום לא קיבלתי טלפון משום משרד ממשלתי. צריך להיות איש קשר לכל שורד מסיבה שיודע לסייע בכל מה שצריך ולנהל עבורו את כל התהליך הבירוקרטי למיצוי זכויות. צריך להנגיש את המידע לשורדים בדרך עדכנית ומותאמת".
יו"ר הוועדה פינדרוס קרא בסיכום הדיון למשרד האוצר "למצוא מסגרת תקציבית ליצירת ניידות החוסן למניעת אובדנות בקרב שורדי המסיבות. צריך לדרבן את מחלקות הרווחה ואת השלטון המקומי לטפל באופן אקטיבי בשורדים במקום מגוריהם. אדבר עם יו"ר ועדת חוקה כדי שידאג לקדם את החוק על הגבלת שכ"ט לעורכי דין שמטפלים במשפחות השורדים".