1 צפייה בגלריה
פשיטת רגל חובות חייב חוב
פשיטת רגל חובות חייב חוב
אילוסטרציה
(shutterstock)
בית משפט השלום בחיפה ביטל לאחרונה הליך חדלות פירעון של בן 70 שצבר חובות של כמיליון שקל, ודחה את בקשתו לקבלת הפטר: השופטת תמי לוי יטח קבעה שאף שקיבל לאורך השנים מאות אלפי שקלים, הוא לא כיסה את החובות לנושים, פתח עסקים על שם בנו ובת זוגו, הסתיר מהנאמן מידע, שיקר ולא הגיש דו"חות.
ההליך נפתח לפני כשנה וחצי ובמסגרתו הוגשו נגד החייב תביעות של כשני מיליון שקל שמתוכן אישר הנאמן כ-950 אלף שקל. בתוך כך, בית המשפט ויתר לחייב על צו תשלומים חודשיים בשל אובדן כושר עבודה.
אלא שמחקירות הנאמן עלה שהחייב אינו תמים. התברר שלמרות טענתו שלפיה לא עבד מאז שנפצע בתאונת עבודה לפני כ-25 שנים, יש לו חוב למס הכנסה והוא גרם לזוגתו ולבנו להסתבך בחובות עקב עסקים שפתח על שמם. עוד התברר כי הסתיר שקיבל ירושה מהוריו ופיצויים על תאונת העבודה. רק בדיעבד הודה שקיבל חצי מיליון שקל לאחר שדירת הוריו נמכרה ו-150 אלף שקל על תאונת העבודה.
בנסיבות אלה המליצו הנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון לבטל את ההליך, תוך שהדגישו כי הנאמן לא הגיש דו"חות ומסמכים שנדרש והסתיר מידע.
החייב ביקש מבית המשפט לאשר לו תוכנית שיקום שלפיה ישלם 500 שקל במשך 36 חודשים ולאחר מכן יקבל הפטר. אלא שהשופטת תמי יטח לוי קבעה כי התנהלותו מהווה חוסר תום לב קיצוני ואין שום הצדקה להמשיך בהליך.
עו"ד מוטי ישרעו"ד מוטי ישרגלית יוסיפוב
היא ציינה כי אף שהחייב קיבל מאות אלפי שקלים הוא לא השתמש בהם לכיסוי החובות לנושים. יותר מזה, הוא פתח עסקים על שם בני משפחה ואף חתם ערבות לאחד מהם, אף שידע שלא יוכל לעמוד בה. נקבע כי ההתנהלות שלו מעידה על זלזול וחוסר אכפתיות כלפי הנושים.
בפסק הדין צוין כי בזמן שהחייב נהנה מההגנות של הליך חדלות הפירעון ואף זכה בפטור מצו תשלומים, הוא הסתיר מידע והתנהל בחוסר שקיפות, לא מילא אחר הוראות, לא מסר מסמכים, לא הגיש דו"חות חודשיים ומסר גרסאות סותרות לגבי הנכסים שלו.
"זכותו של היחיד לחסות תחת הליך חדלות הפירעון הוגדרה כ'חסד המחוקק'", כתבה השופטת. "היד המושטת לחייב במסגרת הליך חדלות הפירעון מלווה בדרישה להתנהגות בתום לב מצידו, שאם לא כן הפגיעה בנושי היחיד תהא בלתי מוצדקת. דרישה זו משתלבת גם עם העיקרון הכללי במשפט לפיו 'אל יהא חוטא נשכר'".
לפיכך היא הודיעה שהיא לא רואה לנכון לאשר לחייב תוכנית שיקום – לא בסכום שביקש ולא בסכום קרוב, והורתה על ביטול ההליך. לבסוף היא כתבה שאם החייב יהיה מעוניין לשלם לנושים סכום משמעותי כדי לקבל הפטר הוא יוכל לפתוח תיק חדש ולהגיש הצעת הסדר.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • הנאמן: עו"ד אלעד לוי • לא צוינו שמות עורכי דין נוספים בפסק הדין • עו"ד מוטי ישר עוסק בחדלות פירעון • הכותב לא ייצג בתיק • ynet הוא שותף באתר פסקדין