1 צפייה בגלריה
1 בספטמבר במשפחות משולבות
1 בספטמבר במשפחות משולבות
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
ההורות המשותפת כוללת מטבעה סוגיות משפטיות רבות וכדי למנוע הפתעות לא נעימות בעתיד, דיונים מיותרים, הוצאות ועוגמת נפש, יש להסדיר אותן מראש בהסכם ולאשר אותו בבית המשפט למשפחה לאחר הלידה. ההסכם צריך להתייחס לשלב התכנוני ועד שהילד/ה יגיעו לגיל בגרות וישתחררו מצה"ל, ככל שיתגייסו. אלה הן 13 ההמלצות המשפטיות העיקריות להורות המשותפת:
1. החלטה על הורות משותפת צריכה להתקבל לאחר חשיבה רבה והתייעצות עם גורמים שונים, לרבות גורמים טיפוליים. לא פעם הלהט והכמיהה להורות גורמים לכך שהצדדים לא תמיד מביאים בחשבון את כל השיקולים והאתגרים שההורות המשותפת מציבה בפניהם. חשוב מאוד שתהיו בשלים להורות, ממוקדים בטובת הילד ומבינים את המשמעות שלה ואת המקום והמעורבות של כל אחד מההורים בחיי הילד.
2. חשוב שתבדקו את הזהות ומאפייני האישיות של השותפ/ה שתבחרו למסע. יש לבדוק את המצב הבריאותי והנפשי (לרבות מידע על מחלות תורשתיות), המצב החברתי והסוציו-אקונומי וכן את העבר הטיפולי. בנוסף צריך לברר האם לשותפ/ה עבר פלילי או מעורבות פלילית כלשהי.
3. חשוב מאוד להסדיר את ההורות המשותפת בהסכם שייערך אצל עורך דין העוסק בתחום המשפחה. אין להסתפק בהסכמות בעל פה או להסתמך על תחושת בטן שמדובר בשותף נכון, אמין שמכבד את הבטחותיו והתחייבויותיו.
4. עוד יותר חשוב לא להסתמך על "הסכם לדוגמא" שאינכם יודעים מי ערך אותו, עבור מי ומתי. מדובר בהסכם שילווה אתכם עד לבגרותו של הילד והוא צריך להיות מותאם באופן ספציפי לרצונות ולמטרות שלכם ולשקף את המצב המשפטי העדכני.
5. צריך להתייחס לסוגיות חשובות שקשורות בכם ספציפית ולחשוב על העתיד. כך למשל, אם לפחות אחד מכם משתייך לקהילה הלהט"בית, חשוב מאוד שיהיה ברור בהסכם כי הנטיות המיניות ידועות לשניכם ואף אחד מכם לא יוכל בעתיד להעלות טענה כנגד אורח החיים של האחר. אם אתם משתייכים, למשל, לעדות דתיות שונות, חשוב מאוד לקבוע במפורש כללים לבחירת שם הילד ולהחליט מראש מה יהיה שם / שמות המשפחה שלו, אורח החיים שלו והחינוך והסביבה שבה יגדל, כדי שלא יתעוררו בעתיד טענות בעניין מורכב זה.
6. חשוב מאוד לתאם ציפיות – ההסכם צריך לכלול את העניינים העיקריים הקשורים בגידולו של הילד. למשל, יש להתייחס בהסכם לתנאי השימוש בחומר הגנטי ולסוגיות הקשורות בתקופת ההיריון והלידה (כמו בחירת הרופא, מימון הוצאות הבדיקות והנוכחות במהלכן, הולדת תאומים ועוד), השם הפרטי של הילד/ה ושם המשפחה, חיסונים, הסכמות לגבי הנקה וכיו"ב.
7. סוגיית האחריות ההורית, החזקת הקטין וזמני השהות – בהסכם חייבים להחליט אם האחריות ההורית תהיה משותפת או בלעדית לאחד ההורים, לקבוע חלוקת זמני שהות והסדרי לינה אצל כל אחד מההורים, לפרט את הזכויות ההוריות של כל אחד מהצדדים ואף את זכויות הסבים והסבתות לקשר עם הנכד. חשוב מאוד לא לזנוח את ההתייחסות לשהות עם הילד בזמני מחלה, חופשה, חגים ומועדים לרבות סוגיית הנסיעות לחו"ל עם כל אחד מההורים.
8. המרחק בין דירות המגורים של הצדדים אף הוא נתון חשוב מאוד, במיוחד אם אתם חפצים באחריות הורית משותפת וזמני שהות שווים.
9. יש להתייחס באופן מפורש לסוגיית חינוך הילד וזרם החינוך (דתי/חילוני).
עו"ד עדי חןעו"ד עדי חןאוראל כהן
10. ככל שאחד הצדדים ישלם לצד האחר מזונות, יש לקבוע בהסכם סכום מזונות מגיל לידה, וסכום המזונות לתקופת השירות הצבאי. חשוב מאוד שלא להסתפק רק בציון הסכום ולציין במפורש את המועד שבו ישולמו המזונות, אופן העברת התשלום והתאמת המזונות למדד וכן להתייחס לנסיבות שמאפשרות להגדיל או להקטין את הסכום האמור.
11. יש להתייחס למימון הצרכים הנלווים של הילד כמו חוגים, שיעורים פרטיים וטיפולים רפואיים שאינם כלולים בסל הבריאות, לתקרות ההוצאות ולדרך קבלת ההחלטות בנוגע להן.
12. כמו כן חשוב לקבוע מנגנון ליישוב מחלוקות ולהחליט באיזה אופן אתם מבקשים לפתור אותן והיכן (בית משפט, גישור או בוררות).
13. לאחר הלידה יש לפנות לבית המשפט לענייני משפחה כדי לאשר את ההסכם ולהעניק לו תוקף של פסק דין.
זכרו: עריכת הסכם הורות משותפת מביאה יציבות וודאות, ומונעת הפתעות לא נעימות בעתיד. מעבר לכך, היא תחסוך לכם עשרות אם לא מאות אלפי שקלים – המחיר הכלכלי של התדיינות בבית המשפט בעניינים שכאלו, וכן בזבוז זמן יקר ורגשות קשים שמתעוררים בזמן מחלוקת.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדיןעו"ד עדי חן עוסקת בתחום המשפחה והירושה, מרצה במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט ויו"ר הוועדה לזכויות הילד בלשכת עורכי הדין ועורכת הסכמים להורות משותפת • ynet הוא שותף באתר פסקדין