בשיתוף הקרן לעידוד ענף הבניה
אחד הענפים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר בעקבות המלחמה, אשר נמשכת גם בימים אלו, הוא ענף הבנייה והתשתיות, שאיבד בין לילה כמעט 100 אלף עובדים פלסטינים שהועסקו בו, לצד עזיבה של אלפי עובדים זרים אל מדינות המקור שלהן.
לאחר תקופה ארוכה של לחץ על בכירי הממשלה מצד נציגי הענף ועל מנת לעורר את תשומת הלב הציבור כולו למצוקה זו, ערכו הגופים המובילים בענף הבנייה, התשתיות, תעשיות הבנייה וקבלני השיפוצים כנס חירום מיוחד שיצא בקריאה ברורה לממשלה, רגע לפני שהענף כולו קורס. הדוברים בכנס הציגו את הפגיעה האנושה של המלחמה בענף, בדגש על חוסר ההצלחה של המדינה בטיפול במחסור בעובדים. בין היתר, נכחו בכנס נציגי ארגוני הקבלנים, תעשיינים, מהנדסים, קבלני שיפוצים, מנכ"ל משרד השיכון ועוד. המסר שעלה מהכנס ברור - קצב הכשרת והבאת העובדים הזרים אינו מספק, והענף חייב עובדים כדי לא לקרוס.
"מחצית מאתרי הבנייה סגורים. זה מצב בלתי אפשרי"
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר כי "כנס החירום נערך משום שהגיעו מים עד נפש. אנחנו כבר חמישה חודשים לא עובדים. מחצית מאתי הבנייה בישראל סגורים היום, הענף שלנו עובד בתפוקה של פחות מ-40%. זה מצב בלתי אפשרי".
לדבריו, "הענף נמצא על סף קריסה. מטרת הכנס היא לומר לממשלה 'די, מספיק'. מספיק עם הבירוקרטיה, עם הרגולציות. תביאו את העובדים הזרים כאן ועכשיו, ומהר, אחרת אנחנו נתמוטט. אנחנו ננצח את המלחמה, נחזיר את החטופים, אבל אם נקרוס בכלכלה - הפסדנו".
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, סיפר בכנס כי 90 אחוז מענף השיפוצים העסיק עובדים פלסטינים. "15 אלף עובדים פלסטינים היו עובדים עם קבלני שיפוצים עד לפני מספר חודשים. היום המספר עומד על אפס".
עוד אמר סיב: "אנחנו דורשים ממדינת ישראל, לא מבקשים, אלא דורשים ממדינת ישראל, להביא את העובדים הפלסטינים אם אין אלטרנטיבה של עובדים ישראלים או עובדים זרים. אנחנו צריכים כוח עבודה, כי אם לא, אנחנו ניפול ונקרוס".
"יש לנו תעשייה שמעסיקה עשרות אלפי עובדים ואלפים מתוכם נמצאים בסכנת פיטורים בעקבות המצב", אומר ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים. "עובדים שילכו לא יחזרו. כאשר שוק הדיור שוב יואץ, ואני מאוד מקווה שזה יקרה בקרוב, לא יהיה מי שייתן מענה".
תומר קרא לראש הממשלה, שר האוצר, שר השיכון – ליישם צעדים מיידיים כדי שתעשיות הבנייה שלנו יעבוד יותר, יקבלו יותר רכש ציבורי תוצרת הארץ ויפעילו את משק הדיור – כי בלי דיור, בלי תעשייה- אין לנו תקומה".
"הכלכלה לא חזקה כמו שהממשלה חושבת - ההיסטוריה מלמדת שעליות המחירים עשויות לחזור"
בדברים שנשא בכנס מול קהל של מאות נציגי הענף, שאל סרוגו "שר השיכון, איפה אתה? משך הבנייה מתמשך, רוכשי הדירות לא יקבלו את הדירות שלהם בזמן. היזמין והבנקים מאטים את קצב התחלות הבנייה בחדות, וההיסטוריה מלמדת שזה עלול להוביל שוב לעליות מחירים מטורפות במחירי הדירות, ממש בקרוב". סרוגו גם קרא לראש הממשלה ושר האוצר להבין כי "הכלכלה בישראל לא כל-כך חזקה כמו שאתם חושבים. היא דווקא פגיעה מאוד".
סגן נשיא ויו"ר אגף התשתיות של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, צביקה דוד, ציין כי במצב הנוכחי, כנראה שכל אזרח במדינה ירגיש את התוצאות של המשבר. "כאשר לא יהיו כיתות לימוד, לא יהיו כבישים, לא יהיו פתרונות של תשתית למגורים. כל האתגרים של ענף הבניה בסוף יתנקזו לפתרון שנדרש בענף התשתיות, משום שלא ניתן לבצע בנייה בלי תשתיות".
"מדינת ישראל צריכה לקבל החלטה לגבי זהות העובדים בענף הבנייה"
יגאל סלוביק, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אומר כי מדינת ישראל צריכה לקבל החלטה. האם ענף הבנייה והתשתיות במדינת ישראל יבוסס כולו על עובדים זרים או האם הוא יבוסס על תמהיל של בין עובדים זרים לבין עובדים פלסטינים?
לדבריו, "ההחלטה הזאת צריכה להתקבל עכשיו. הענף זקוק לעובדים, לא משנה מאיפה. הממשלה צריכה לגבש תוכנית ניתנת ליישום שמגדירה את כמות העובדים וחלון הזמן להבאתם. קצב העובדים שהתחילו להגיע הוא לא מספיק. המדינה צריכה לדאוג לכך שינחתו פה 8000-10,000 עובדים בכל שבוע".
לקריאות הללו הצטרף מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה, דוד יהלומי שמסר: "אנחנו מבצעים בצד שלנו מאמץ חסר תקדים לפעול עם המדינה להכשרת ישראלים לענף. זו חובתנו. אנחנו נכשיר השנה אלפים מתושבי ישראל במקצועות הבנייה השונים אבל כולם כמו העובדים הרבים הישראלים הוותיקים בענף תלויים בטיפול במשבר הנוכחי".
סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, קרא בסיום לכל אזרחי המדינה: "אני קורא לכל ישראלי שרוצה להצטרף לענף השיפוצים וענף הבנייה, לפנות אלינו. אנחנו ניתן לו הכשרה ונצרף אותו לקבלן שיפוצים או קבלן בניין להעסקה מיידית".
בשיתוף הקרן לעידוד ענף הבניה