בית המשפט למשפחה בחיפה הכריע לאחרונה בסכסוך משפחתי ארוך בין ילדיה של אם לחמישה שהלכה לעולמה, והיו חלוקים על יישום הצוואה שהשאירה אחריה.
האם ערכה את צוואתה במרץ 2003, וב-2010 הגיש אחד מבניה בקשה לקיומה בעוד אח אחר התנגד לכך בשל מחלוקת על תוכן המסמך. בתום הליך משפטי הגיעו האחים להסכמות שקיבלו תוקף של פסק דין, ולפיהן נקבע שצוואת האם תקוים אבל בשינויים קלים.
אלא בשלב זה התעוררה בעיה חדשה, כשאחת האחיות שלהם סברה שלא קיבלה את חלקה בירושה. בשנים הבאות היא הגישה שתי תביעות בעניין אך נדחתה שוב ושוב, כולל בערעור, בין השאר אחרי שהוכח שהייתה מודעת בזמנו להליך שהוביל להסכמה בין שני אחיה.
אולם היא לא הרימה ידיים. לאחר שהפסידה בבתי המשפט היא פנתה לרשמת לענייני ירושה, ומבלי לעדכן אותה בהשתלשלות העניינים - קיבלה ממנה צו ירושה (מסמך משפטי שמטרתו להסדיר את חלוקת העיזבון של אדם שהלך לעולמו מבלי להשאיר צוואה). בתגובה פנה אחד מאחיה לבית המשפט למשפחה ודרש לבטל את הצו בטענה שקיים פסק דין חלוט שמקיים את צוואת אימם, ושאחותו ממילא קיבלה את חלקה בעיזבון.
ואכן, השופט טל פפרני קיבל את הבקשה והזכיר שהאחות הייתה מודעת לקביעת בית המשפט שלפיה הצוואה תקפה. לדבריו, היא הגיעה להסכמה עם אחיה בעניין העיזבון, ורק כשלשיטתה הוא לא קיים את הבטחתו כלפיה, היא חזרה בה מהסכמתה לפשרה ולפסק הדין.
בפסק הדין צוין שטענות דומות וזהות לטענות האחות נדונו לא פעם בהליכים קודמים ונדחו. המשמעות היא שפסק הדין המקיים את הצוואה מעולם לא בוטל, חרף ניסיונותיה החוזרים שלה לשנותו.
בנסיבות אלה נקבע שיש להורות על ביטול צו הירושה מכוח מעשה בית דין וצו קיום הצוואה. השופט הוסיף שהתובעת עשתה שימוש לרעה בהליכי משפט, מאחר שהייתה מודעת היטב לקיומו של צו קיום הצוואה. אילו הייתה מפרטת בפני הרשמת את השתלשלות העניינים, אין ספק שבקשתה הייתה נדחית או לפחות מועברת להכרעת בית המשפט.
"העובדה שלא עשתה כן, ולא גילתה את כל הדרוש, גרמה לתקלה חמורה - מתן צו ירושה הנוגד צו קיום צוואה תקף", הדגיש השופט והוסיף כי מדובר בהתנהגות פוגענית שיש לרסן. הוא ביטל את צו הירושה וחייב את האחות בהוצאות משפט של 7,500 שקל לטובת אחיה וב-3,500 שקל לטובת אוצר המדינה.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
• עו"ד נטלי יורובסקי עוסקת בדיני משפחה
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין