פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית הגורמת לכאבים נרחבים בגוף, עייפות, קשיי שינה, ותסמינים נוספים. על אף שגורם המחלה אינו ידוע, קיימת סברה שגורמים פיזיולוגיים ונפשיים משולבים גורמים או תורמים להתפתחותה. אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה חווים קשיים בתפקוד יומיומי, ולעיתים אף נאלצים להפסיק לעבוד או לצמצם את שעות עבודתם, מה שעלול להוביל לפגיעה משמעותית באיכות חייהם וביכולתם הכלכלית.
אבחון המחלה
אבחון של פיברומיאלגיה עשוי להיות מורכב, מכיוון שאין בדיקה ספציפית אחת שמאשרת או שוללת את קיומה. האבחון מתבסס על כמה גורמים, בהם: היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית (מבחן רגישות בלפחות 11 מתוך 18 נקודות בגוף) וקריטריוני אבחון (כאבי ראש, עייפות, קשיי שינה, קשיי ריכוז וזיכרון ועוד).
בנוסף, ייתכן שהרופא יפנה את המטופל לבדיקות נוספות, כגון בדיקות דם, צילומי רנטגן או בדיקות הדמיה אחרות, כדי לשלול גורמים אחרים לתסמינים. ייתכן שהמטופל גם יצטרך לפגוש מספר רופאים שונים לפני שתתקבל אבחנה סופית. לכן, אבחון פיברומיאלגיה יכול לקחת זמן רב.
הטיפול בפיברומיאלגיה
נכון להיום, אין טיפול שיכול לרפא פיברומיאלגיה. עם זאת, ישנם טיפולים רבים שיכולים לסייע בהקלה על התסמינים ולשפר את איכות החיים. הטיפול בפיברומיאלגיה הוא בדרך כלל אינדיבידואלי ומתבסס על צרכיו הייחודיים של כל מטופל.
הקשר בין פיברומיאלגיה לתאונות
ידוע כי תאונות דרכים, תאונות עבודה או כל תאונה אחרת עלולות להחמיר את תסמיני הפיברומיאלגיה ואף לגרום להתפרצותה אצל אנשים שלא סבלו ממנה קודם לכן. הסיבות לכך אינן לגמרי ברורות, אך ייתכן שקשורות לגורמים כגון פגיעות פיזיות שגורמות לכאבים ודלקות ולעתים לשינויים הורמונליים בגוף, או לחץ נפשי כתוצאה מאירוע טראומטי.
מימוש זכויות בביטוח הלאומי
אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה עקב תאונה עשויים להיות זכאים להטבות מביטוח לאומי. עד לפני כמה שנים, פיברומיאלגיה לא הופיעה בספר הליקויים של הביטוח הלאומי והוועדות הרפואיות היו מסווגים אותה לפי פגימות אחרות. בשנת 2021 המחוקק הכניס לתקנות הביטוח הלאומי סעיף מיוחד (סעיף 92) שמכיר בפיברומיאלגיה ועל בסיסו קובעים את שיעור הנכות.
ההטבות שמעניק הביטוח הלאומי לנפגע תלויות בנסיבות הספציפיות של כל מקרה, ויכולות לכלול:
קצבת נכות כללית - קצבה חודשית הניתנת לאנשים שאינם מסוגלים לעבוד עקב נכותם.
הכרה כתאונת עבודה - הכרה זו מקנה מענק חד פעמי או גמלת נכות מעבודה, וכן, זכויות נוספות כגון החזר הוצאות רפואיות ושיקום מקצועי.
טיפים חשובים
אספו ראיות: חשוב לאסוף כמה שיותר הוכחות המעידות על הקשר בין הפיברומיאלגיה לתאונה. ראיות אלו יכולות לכלול דו"חות רפואיים, תיעוד פסיכולוגי, תמונות וסרטונים מהתאונה, עדויות ועוד.
הגישו תביעה בהקדם האפשרי: מומלץ להגיש תביעה לביטוח לאומי בסמוך ככל הניתן לתאונה או לאבחון המחלה. הגשה מאוחרת מעבר לשנה עלולה לפגוע בזכויות הנפגע.
היו סבלניים: ייתכן שייקח זמן עד שהביטוח הלאומי יקבל את תביעתכם. חשוב להיאזר בסבלנות ולשתף פעולה עם פקידי הביטוח הלאומי.
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• עו"ד יוסי ניזרי עוסק בביטוח לאומי ומימוש זכויות רפואיות
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין