"בשנה האחרונה הפכתי להיות אבא של שרון יותר משהיא הבת של סטיבן", אומר עו"ד סטיבן קנטור, שותף במחלקת ההייטק והון סיכון בפירמת עורכי הדין גולדפרב גרוס זליגמן. בדבריו מכוון קנטור לבתו, שרון קנטור, גולשת הרוח, שזכתה בקיץ במדליית כסף בתחרויות השייט באולימפיאדת פריז. "לשרון יש יכולות שיש למעטים בתוך הים", הוא אומר. "זאב גלאובר, המייסד והמנהל המיתולוגי של מועדון השייט במכמורת אומר שהיא יודעת לקרוא את הים. זו תכונה מאד מיוחדת ונדירה".
קנטור, מלבד היותו עו"ד שמתמחה בדיני חברות, מיזוגים ורכישות, ואחראי על עסקאות הייטק גדולות, ו"אבא של", חי ונושם ספורט משחר ילדותו. "ספורט הוא חלק בלתי נפרד מחייהם של דרום אפריקנים. תמיד עסקתי בספורט. בין היתר שיחקתי קריקט, רוגבי, טניס וסקווש. הייתי בורח מבית הספר כדי לשחק כל יום סקווש, עד שהייתי אלוף הארץ. זה התואר הראשון המשמעותי שעברתי".
בהמשך שימש במשך עשר שנים יו"ר התאחדות הסקווש בישראל. נכון להיום הוא שוחה, רוכב על אופני שטח, ובזמן האחרון אף החל בגלישת גלים ביחד עם רעייתו. לא בכדי יש לו אג'נדה שלמה על הקשר בין הספורט לחיים, האישיים והמקצועיים, בוודאי כשמדובר בתכונות כמו נחישות והתמדה ורצון לנצח.
"הטיסות בקורס טיס שיעממו אותי"
הוא בן 59, נשוי לנורית, וטרינרית, אב לחמישה ילדים ועלה לישראל מדרום אפריקה כשהיה בן 4. לאחר שנים בהן התגורר ברעננה, עבר עם משפחתו למושב אביחיל בעמק חפר. "אני לא זוכר כמעט כלום מדרום אפריקה, למעט הרעש של המטוס שעלינו עליו. זה רעש שכילד קצת הפחיד אותי. כשהגענו לישראל גרנו תקופה מסוימת בנתניה, ומשם עברנו לרעננה, העיר שבה הוריי גרים עד היום. אבי, בן 88, עדיין עובד כעו"ד, ועדיין משחק סקווש ורוכב על אופניים", הוא מוסיף בגאווה בלתי מוסתרת.
לאחר שסיים את לימודיו בתיכון אוסטרובסקי ברעננה, שכונה בזמנו "תיכון של הטייסים", התגייס לקורס טיס. "לא התחברתי, הטיסות קצת שיעממו אותי", הוא מודה. אחרי שעזב את הקורס פנה לצנחנים ושירת בגדוד 202. "הייתה לי תקופה נהדרת בצנחנים. לאחר שהשתחררתי רציתי ללמוד אדריכלות. תמיד הייתי אמן, ציירתי ופיסלתי. חבריי שכנעו אותי שלא יהיה לי מה לעשות עם זה, אז פניתי ללימודי משפטים במקום. יכולתי ללמוד באוניברסיטת ת"א, אבי היה מרצה בפקולטה למשפטים, אבל מכיוון שרציתי לעסוק בתחום הבינלאומי החלטתי ללמוד באוניברסיטת רדינג בלונדון. שם גם הכרתי את רעייתי שלמדה וטרינריה בליברפול. לאחר שחזרנו לישראל התמחיתי במשפט מסחרי במשרדו של אבי, עד שתחום ההייטק התחיל לקסום לי. פתחתי משרד עם כמה שותפים, וכשהרגשתי שהגעתי לתקרת זכוכית התאחדנו עם משרדים אחרים. כך נוצר 'גולדפרב גרוס זליגמן'. נכון להיום מועסקים אצלנו כ-700 עורכי דין, וכ-800 עובדים, עם עובדי המנהלה".
כמה מהם אתה מכיר אישית?
"כמעט בלתי אפשרי להכיר את כולם. כשהצטרפתי למשרד עליתי במעלית עם כמה אנשים, שלאחר מכן הסתברו כשותפים שלי. אבל המשרד מתנהל כמשרד משפחתי, ונותן במה לכל אחד להיות מי שהוא רוצה להיות".
לפי נתוני לשכת עורכי הדין, נכון לשנת 2024 רשומים כ-90 אלף עו"ד בעלי רישיון בארץ. ישראל ידועה כשיאנית עולם במספר עורכי הדין לנפש.
"נכון. יש המון עורכי דין, התחום רווי וקשה. לא כולם מתפרנסים טוב. יש גם הרבה עורכות ועורכי דין שלומדים ועוברים לעסוק בתחומים אחרים. לשמחתי, אני עובד בתחום מיוחד, והיום גם מתפתח עולם ה-AI (בינה מלאכותית). אני מאמין, שכמו בתחומים נוספים, אם אתה באמת טוב אתה תצליח".
מה משך אותך להייטק?
"התחלתי לעסוק בתחום בשנת 2001, כשהוא עוד היה בחיתולים. זה היה עולם חדש וחלק מסיפור, ועולם היזמות מרתק. אתה גם עובד כל שעות היום, כי זה עולם של מעכשיו לעכשיו".
"יותר קל להשקיע בחברה אמריקנית"
בינואר 2023 הודיעה מנכ"לית חברת התוכנה "פאפאיה גלובל", עינת גז, כי החברה תוציא את כל כספיה מישראל בתגובה לרפורמה המשפטית המתוכננת. בהמשך השנה הסתבר כי עשרות חברות הייטק ציבוריות, יוניקורונים וחברות סטארטאפ, הוציאו סכום של מאות מיליוני דולרים מפיקדונות בבנקים בישראל החוצה. למה? חברות ההייטק רוצות להיות בחו"ל?
"לחברות ההייטק שרוצות להיות בחו"ל יש סיבה היסטורית, אבל בתקופה האחרונה יש נטייה גדולה יותר להקים חברות בחו"ל כי משקיעים לא רוצים להשקיע בישראל לאור המצב. אין פה ודאות. יש להם בחירה גדולה בעולם. יותר קל להשקיע בחברה אמריקנית, כי יותר קל שיקנו אותה. חברות ישראליות משאירות לא אחת את חברת הפיתוח בישראל, כי פה נמצא המוח הישראלי".
עם זאת, ולמרות המלחמה יש גלי גיוסים בענף, ומשקיעים חדשים מסתערים על חברות מישראל. לפי הערכות, סכום הגיוסים ב-2024 יגיע ל-10 מיליארד דולר. מה קורה פה?
"זה לא מנוגד. ההייטק הישראלי הוא שם דבר בעולם. חבל שהממשלה לא תומכת מספיק בהייטק, זה מביא הרבה חברות לפשיטת רגל. ההייטק הוא מנוע צמיחה עצום לישראל. זה מחזיר אותי להחלטה לעבוד עם העולם הזה".
אם נחזור לספורט. מה החיבור בין הספורט לעולם המשפט ולהייטק?
"לפעמים אני רואה איך אנשים שעוסקים בספורט סובלים. הם מרגישים שהם חייבים לעסוק בזה. אני חושב שכדי להצליח בתחום אתה חייב ליהנות ממנו. זה אחד הדברים הדומים. מעבר לכך, בשני התחומים אתה לא ליכול להצליח לבד, חייבים מעטפת. אני חייב לידי עורכי דין שיעזרו לי לרקום ולבצע את העסקה. אני צריך עורכי דין, למשל בתחום המסחרי או בתחום העבודה, כדי לתת את השירות הטוב ביותר שאפשר. כך גם שרון. היא צריכה לידה מאמן טוב, מסז'יסט ומנהל לוגיסטיקה. בלי המעטפת הזו אי אפשר להצליח. בנוסף, גם המטרה זהה. גם בעסקאות וגם בספורט אתה כל הזמן מתאמן ומשתפר. אתה עושה הכל כדי להצליח".
רק שבספורט גם כשחותרים למדליית זהב, לעיתים מסתפקים בכסף או בארד, ולפעמים גם מפסידים. כך גם בעסקאות שלך? אתה לוקח בחשבון הפסדים?
"לא. בעסקאות הייטק הקונה רוצה לקנות, המוכר רוצה למכור. בעולם הזה זה תמיד לסגור עסקה. זה יכול לקחת ימים רבים ושעות רבות, גם של ויכוחים, אבל בסוף סוגרים. העולם המסחרי משחק פה תפקיד, לא עולם המשפט. עו"ד בתחום הזה יודע כבר בשלבים ראשונים איך תיסגר העסקה. לדוגמה, באחת העסקאות הדיון עם המשקיע היה על סכום הכסף שהוא דרש, כי בעסקאות כאלו למשקיע יש זכות ראשונים לקבל את הכסף. הוא דרש לא פחות מ-100 מיליון דולר, בזמן שהעסקה הייתה על סכום של 90 מיליון דולר. הוא לא הסכים והיה מאוד קשה לשכנע אותו. בסופו של דבר זה נסגר על מעל 100 מיליון דולרים, אבל הדרך הייתה לא פשוטה".
איך אתה מסדר את יומך כשאתה כולל בו כל כך הרבה: עבודה, ספורט ותחביבים, להיות בן זוג ואב, איש משפחה?
"ככל שאתה עסוק יותר, אתה מספיק הכל. אני עובד מ-9:00 ועד 20:00. מ-6:00 עד 9.00 זה הזמן שלי. בכל בוקר אני יוצא עם אשתי לגלישת גלים, או שאני רוכב על אופניים או שוחה. לדוגמה, אני רוכב בנחל אלכסנדר ובית ינאי, שותה קפה בים, ולאחר מכן מתחיל את היום. אלו שעות של מנוחה לנפש. גם כשאני חוזר הביתה בערב אני ממשיך בתחביבים. יש לי נגרייה, רק לאחרונה בניתי לאבי שולחן מעץ מהגוני. בניתי את ארונות המטבח בבית ועוד דברים. עכשיו התחלתי לבנות חדר כושר בגינה. יש לי זמן להכל".
קנטור יושב במשרדו. מאחוריו, על מדף מוצבת תמונה של בתו. "זו התמונה של שרון, מהזכייה שלה במדליית הכסף בפריז", הוא אומר בחיוך מלא גאווה.
הטיפים ששרון נתנה למיליונרים
קנטור, בת 21, גולשת רוח ישראלית, סגנית האלופה האולימפית בפריז 2024, אלופת העולם 2024, וסגנית אלופת אירופה 2023. כשהייתה בת 9 בלבד החלה להתאמן בגלישה במועדון השייט במכמורת, ומהר מאוד החלה להשתתף בתחרויות בינלאומיות. כשהייתה בת 13 התחרתה באליפות אירופה הראשונה שלה, עד גיל 15, וסיימה עם מדליית ארד. ב-2018 זכתה באליפות אירופה עד גיל 17. ב-2021 השתתפה לראשונה באליפות העולם לבוגרים בדגם ה-IQFOiL החדש. למעשה, 2023 היוותה את שנת הפריצה שלה, כשהשיא היה עם הזכייה במדליית הזהב בתחרות הקדם אולימפית. באותה שנה זכתה במדליית זהב נוספת, באליפות העולם 2024 שנערכה באיים הקנאריים. בעקבות זכייתה בגמר, נבחרה לייצג את ישראל במשחקים האולימפיים בפריז.
מתי הבנת שמדובר בווינרית?
"שרון תמיד הייתה ספורטאית, מדליסטית בכל רמ"ח אבריה. מגיל צעיר היא סימנה לעצמה מטרות. יש לה את היכולת להגדיר אותן בנועם ולשעוט אליהן בכל הכוח. בגיל 13 כבר זכתה במדליה, ואז זכתה בעוד תחרות ועוד תחרות. היא המשיכה להצליח גם בזמן השירות הצבאי שלה, כספורטאית מצטיינת. להיות אב לספורטאית כזו זה אומר לקחת אותה לכל מקום, ללוות אותה לאורך הדרך".
לקחת אותה פיזית לאימונים ולתחרויות זה דבר אחד. להעניק לה מעטפת רגשית זה דבר נוסף, בוודאי כשמדובר בנערה, שיכולה לעשות דברים אחרים לגמרי בגילאים האלו.
"לא אחת היינו אומרים לה שאולי תוותר על תחרות ותשתתף במקום זה בפעילויות של בני גילה. היא תמיד השיבה: 'אבא, אני בוחרת בכל יום מחדש במסלול הזה, ואת החברים שלי. בוודאי שהיא 'הפסידה' דברים, מצד שני היא הרוויחה המון. יש לה חברי ילדות מצרפת ואיטליה וגרמניה שהיא הכירה בתחרויות. בשבוע שעבר היא הייתה באוסטרליה, אלוף העולם הזמין אותה לשם לכמה ימים של גלישה".
לאולימפיאדה בפריז יצא קנטור עם שניים מילדיו, כדי לצפות מקרוב בבתו. "להיות באולימפיאדה זו חוויה מדהימה, אבל להיות אבא לספורטאית אולימפית זו חוויה בלתי נשכחת. כהורה. זה שעות של מתח לראות את הבת שלך מתחרה. תוך כדי למדתי עוד על הקשר בין ספורט ללחץ, בוודאי בשנת המלחמה הזו. הזכייה גם חיזקה את שרון".
במה?
"לפני האולימפיאדה אם היו מבקשים ממנה להגיד משהו היא הייתה מתביישת. היום היא מרצה בלי שמץ של מבוכה. לאחרונה הזמינו אותה להרצות בערב של מנהלי מכירות ומשקיעים. היא הייתה אמורה לדבר 10 דקות ודיברה שעה. ובסוף שאלו אותה הנוכחים אם יש לה טיפים להצלחה עבורם".
מה היא השיבה?
"היא אמרה להם, שהם, כמיליונרים, יכולים לתת טיפים. אבל, היא הוסיפה באותו מעמד: 'אם כבר שאלתם, יש לי שלושה טיפים. הטיפ הכי חשוב זה ליהנות ממה שעושים. זה אולי נשמע נדוש, אבל זה תנאי בלתי מתפשר להצלחה'. הטיפ השני שהיא אמרה להם הוא שצריך להבין שהמלחמה היא ביני לבין עצמי, לא ביני לבין המתחרות האחרות. לקח לה זמן להבין, שכל אחד מתחרה בעצמו, ולא כלפי חוץ. אם הוא מרגיש מצליח, זה בינו לבין עצמו. הטיפ השלישי שהיא ציינה בפניהם הוא שאסור אף פעם להיתקע עם הדברים הרעים, וצריך לחשוב רק על הדברים הטובים. לומדים מהרע, מתקדמים עם הטוב. בערב סוכות היא הייתה בבית כנסת באוסטרליה ונשאה דברים לפני 1,500 איש. היא דיברה באנגלית על אחדות, בספורט ובעם היהודי. תחשבי, ילדה צעירה בת 21 מדברת וכולם מקשיבים לה. זה מעמד מרגש".