רוכשי הדירות מעדיפים לרכוש דירות עם ממ"ד, ומחיר דירת יד שנייה ללא ממ"ד רשם ירידה, בעוד מחירן של דירות ממוגנות שמר על יציבות בחודשים האחרונים. כך עולה מנתוני משרד האוצר, שפורסמו בימים האחרונים ומתייחסים לחודש אוקטובר 2024 בענף הנדל"ן. עוד עולה מהסקירה, כי היקפי הפעילות בענף עדיין נמוכים ושוק היד שנייה מסרב להתאושש. להלן תמצית הנתונים המרכזיים מהסקירה האחרונה.
דירות חדשות - מכירות הקבלנים בחודש אוקטובר הסתכמו ב-2,233 דירות, כולל דירות בסבסוד ממשלתי. בהשוואה לאוקטובר 22' מדובר בגידול של 20%, אך בהשוואה לחודש ספטמבר השנה נרשמה ירידה של 37% במכירות אלו. באוצר מסבירים את הירידה במיעוט ימי העבודה בחודש אוקטובר.
דירות יד שנייה – מכירת דירות יד שנייה בחודש אוקטובר הסתכמו ב-2,878 דירות, ירידה של 10% בהשוואה לאוקטובר 22'. בדו"ח האוצר נכתב, כי זוהי גם אחת הרמות הנמוכות ביותר שנרשמו ברכישות יד שנייה בחודשי אוקטובר ובכלל מאז תחילת שנות האלפיים. נזכיר כי מאז פרוץ המלחמה שוק היד שנייה טרם התאושש.
משפרי דיור - רכישות משפרי הדיור הסתכמו ב-1,359 דירות, ירידה של 20% בהשוואה לאוקטובר 22'. בהשוואה לספטמבר השנה – מדובר בירידה של 21% . גם במקרה של משפרי הדיור נראה שהשוק מתקשה להתאושש.
דירות עם ממ"ד – בסקירה הנוכחית מפורסמים בפעם הראשונה ממצאים המנתחים את השיעור והמאפיינים של דירות יד שנייה שנרכשו עם ממ"ד. מהנתונים עולה, כי הביקוש לדירות עם ממ"ד עלה משמעותית החל מחודש אפריל (מתקפת הטילים הראשונה של איראן), התמתן לאחר המתקפה, וזכה לגידול מחודש בחודשים ספטמבר-אוקטובר, זאת על רקע התעצמות הירי הרקטי מלבנון והמתקפה האיראנית השנייה. עוד נמצא, כי המחיר הממוצע של דירות יד שנייה עם ממ"ד שמר על יציבות יחסית, עם עלייה מתונה בחלק מהאזורים, בעוד דירות יד שנייה ללא ממ"ד רשמו ירידה.
יותר עסקאות של דירות עם ממ"ד בתל אביב ובירושלים - נתוני האוצר מתייחסים גם לאזורים הגיאוגרפיים שבהם נרכשו דירות עם ממ"ד. אזורי ירושלים והשרון בולטים עם גידול משמעותי בשיעור הדירות עם ממ"ד בעסקאות יד שנייה לאחר מתקפת הטילים הראשונה מאיראן. באזור השרון הגידול נמשך גם בחודש יוני. גם באזור תל אביב נרשם גידול בשיעור זהה בחודש מאי, וגידול מתון יותר נרשם בחודש יוני. התעצמות הירי מלבנון בחודשים ספטמבר-אוקטובר ומתקפת הטילים השנייה מאיראן הביאו לגידול מחודש בשיעור העסקאות עם ממ"ד, בעיקר באזורי השרון ותל אביב. עם זאת, בניגוד למצופה, באזור חיפה ניכרת השפעה פחותה של החרפת הירי מלבנון בחודשים ספטמבר-אוקטובר. באוצר מסבירים, כי ממצא זה עשוי להיות מוסבר בין היתר בכך שבעיר חיפה עצמה קיים ממ"ד רק ב-19% מהדירות, לעומת 32% בכל מחוז חיפה.
טור זה התפרסם ביום שישי בלוח ידיעות אחרונות, במדור "נדל"ן ביו השורות". לקריאת טורים נוספים היכנסו>>