ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את החלופה של שרת הפנים, איילת שקד, לתמ"א 38. מדובר בחוק שעתיד להחליף את תוכנית המתאר הארצית למיגון מבנים מפני רעידות אדמה, שיצאה לפועל ב-2005 ולפי החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה מ-2019 תוקפה צפוי לפוג באוקטובר השנה. זהו הצעד הראשון בחקיקה, ובשלב הבא צפוי דיון על החוק בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.
לפי חוק התכנון והבנייה, בניין שנבנה לפני שנת 1980 ואינו עומד בתקן של רעידות אדמה יוכל לעבור הליך של התחדשות עירונית. לפי התיקון לחוק, במסלול של הריסה ובנייה מחדש (תמ"א 38/2) ניתן יהיה להגדיל את השטח הבנוי בשיעור של 400%. במקרה של חיזוק בניין קיים ועיבוי (תמ"א 38/1) - חלופה פחות מועדפת על מוסדות התכנון שמקדמים בימים אלה בעיקר פרויקטים של פינוי בינוי - תתאפשר תוספת של 200% לשטח הבנוי.
כמו כן, במסגרת התיקון לחוק יורחבו הסמכויות של הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה. אם עד כה לא התאפשר להן לסרב לבקשות להיתרי בנייה מכוח התמ"א, הרי שכעת יהיה בסמכותן לאשר או לא תוכניות אלה. בנוסף יבוטל השלב של הגשת בקשה להיתר, והוועדות המקומיות יוכלו לאשר תוכניות מכוח התמ"א ללא הליך נוסף. עוד כולל התיקון לחוק גביית היטל השבחה בשיעור של 12.5%-25% מהיזמים וכן קביעת ייעוד ציבורי בחלק מהמבנים במסגרת התמ"א. עד כה לא ניתן היה לגבות היטלי השבחה או להקצות שטחים ציבוריים בבניינים במסגרת תמ"א 38.
השרה שקד מסרה: "החלופה מהווה מתווה אופטימלי שגובש לאחר תהליך חשיבה מעמיק. החלופה מדגישה את הצורך בקידום תוכניות לחיזוק מבנים, התחדשות עירונית ותגדיל את היצע הדירות. החלופה תספק פתרון לכל האינטרסים הקיימים, תייצר יציבות וכיוון ברור לכלל הגורמים הרלוונטיים, תיתן מענה לחסרונות התמ"א הידועים היטב, תוביל לוודאות במשק ותגדיל את הכדאיות הכלכלית. במקביל, החלופה תביא עמה ראייה רחבה וכוללת מבחינה תכנונית וסביבתית לצד יעילות וקיצור פרקי הזמן הנהוגים כיום".