הנוודות הדיגיטלית כבר מזמן הפכה לסגנון עבודה שכיח בעולם. יתרה מכך, מדינות רבות בעולם מתחרות על אותם נוודים באמצעות הטבות כאלה ואחרות. רק השנה, יעדים פופולריים כמו יוון, איטליה, יפן ותאילנד הוסיפו תוכניות מיוחדות לנוודים דיגיטליים, במאמץ להתחרות על כישרונות זרים.
דוח חדש על נוודים דיגיטליים של חברת הייעוץ הגלובלית Global Citizen Solutions, שפורסם בסוכנות הידיעות בלומברג, מנסה לענות על השאלה איזו מדינה היא הטובה ביותר עבור הנוודים, על ידי סקירת תוכניות מ-65 מדינות ברחבי העולם. ישראל, אגב, לא נכללה בדוח.
Global Citizen Solutions, שמתמקדת בסיוע ללקוחות בזיהוי תוכניות לקבלת אזרחות ותושבות באמצעות השקעה, העריכה את האפשרויות הזמינות כיום על ידי בחינת חקיקה מיושמת ובסיוע של מומחים בתחום. הנתונים מכסים חמש קטגוריות עיקריות: עלויות ויזה (עלויות בקשה, דרישות הכנסה), יתרונות ויזה (משך, אפשרות הארכה, מסלול לאזרחות), איכות חיים (בריאות, ביטחון, זיהום, אקלים), כלכלה (יוקר המחיה, אופטימיזציה של מיסים, מחיר שולחן עבודה משותף), וטכנולוגיה/חדשנות.
המקום הטוב ביותר להיות נווד דיגיטלי, על פי הדוח, הוא ספרד. מספר גורמים דחפו את ספרד לפסגה, כולל פטור ממס על הכנסות שנוצרו בחו"ל, עלויות מחייה נוחות יחסית, זמינות אינטרנט מהיר וסביבה אידיאלית לטכנולוגיה וחדשנות.
מדינה אחת בלבד מחוץ לאירופה בטופ 10
תשע מתוך עשר המדינות המובילות נמצאות באירופה, כולל כמה הפתעות. הולנד ונורבגיה, במקומות השני והשלישי עם ציונים כמעט זהים, בעיקר בשל רמת החיים הגבוהה והשירותים החברתיים, הבריאותיים והחינוכיים האיכותיים, על אף שיוקר המחייה בהן מהווה אתגר משמעותי. אסטוניה ורומניה, לעומת זאת, הפתיעו כשדורגו גם כן גבוה ברשימה. השתיים מציעות אורח חיים יותר בר-השגה עם גישה לטבע וסצנה תרבותית עשירה.
היעד היחיד מחוץ לאירופה שהצליח להיכנס לעשירייה הראשונה הוא קנדה, במקום השמיני. המדינה הודיעה ב-2023 שהיא עובדת על אסטרטגיה חדשה למשיכת עובדי טכנולוגיה.
"ההיבט הבולט ביותר בדוח הוא השליטה של מדינות אירופה", אמרה פטריסיה קזבורי, מנכ"לית Global Citizen Solutions. "בנוסף, 91% מ-65 תוכניות הנוודים הדיגיטליים הפעילות הושקו לאחר פרוץ מגפת הקורונה, מה שמדגים תגובה מהירה למעבר לעבודה מרחוק".
בין התכונות האחרות שנתנו לספרד ולהולנד יתרון, מלבד איכות חיים גבוהה, הייתה העובדה שהן מציעות למחזיקי ויזת נוודים דיגיטליים מסלול לתושבות קבע שיכולה בסופו של דבר להפוך לאזרחות. יש לציין כי הדוח אינו משקף את ההתנגדות הגוברת לתיירים בחלקים מסוימים של ספרד, שעלולה ליצור אווירה של אי נוחות גם עבור נוודים דיגיטליים.
לכל מדינה ברשימה יש יתרונות ייחודיים. אסטוניה ורומניה השקיעו משמעותית בטכנולוגיה, כולל תשתיות מהשורה הראשונה לאינטרנט מהיר. כמו מדינות מזרח אירופיות אחרות שדורגו ב-20 המקומות הראשונים - הונגריה, לטביה וצ'כיה - הן מתגאות ביוקר מחיה נמוך יחסית בהשוואה למערב אירופה.
טיוואן דורגה במקום ה-12 בזכות מערכת ויזת הנוודים הדיגיטליים הקלה שלה, שמאפשרת שהייה של עד שלוש שנים לאחר אישור, אך דורשת עבודה באחד משמונה סקטורים ספציפיים, כולל טכנולוגיה, חינוך, פיננסים ומשפטים. יפן, שהכריזה על תוכנית הנוודים הדיגיטליים שלה ב-1 באפריל, דורגה במקום ה-16.
עלויות ויזה גבוהות ויוקר מחייה כבר יחסית גרמו לאזורים כמו המזרח התיכון, כולל דובאי, אבו דאבי, והקריביים, לא להיכנס לראש הרשימה. בתחתית הרשימה נמצאו אנטיגואה וברבודה, ארובה וגרנדה. לפי הדוח, 35% מכלל ויזות הנוודים הדיגיטליים המוצעות כיום הן למדינות אירופה, בעוד שאמריקה כולה מהווה 38% מכלל הוויזות ואפריקה רק 8%.