פחות חלב בזול וחשש להעמקת המחסור בחלב, בעיקר בחגים: תנובה החליטה לסגור את אחד משני קווי ייצור החלב בשקיות שלה ולהישאר עם קו שקיות חלב אחד בלבד. המשמעות: נראה הרבה פחות חלב בשקית – סוג החלב המפוקח הזול ביותר שנמכר ברשתות ובמרכולים. נראה שלמרות שיש מלחמה בדרום ולחימה בצפון – בתנובה ההחלטות הן עסקיות לחלוטין.
לתנובה היו ארבעה קווי ייצור חלב בשקיות שפעלו בשנים האחרונות ובשנה האחרונה היא נשארה עם שניים בלבד. כעת נודע ל-ynet שבחברה פירקו את אחד משני קווי החלב בשקית שנותרו, קו שבשיא יכול לייצר חצי מיליון ליטר עד כ-750 אלף ליטר חלב בשבוע. בהנחה ששני הקווים זהים – מדובר בחיתוך של 50% בכמות שקיות החלב שתנובה מייצרת. לשם השוואה – כשרשתות השיווק קיבלו היתר לייבא חלב – הן ייבאו בשיא 100 אלף ליטר בשבוע.
3 צפייה בגלריה
מחסור בחלב
מחסור בחלב
פחות חלב בזול. חלב בשקית של תנובה
(צילום: מירב קריסטל)

ספק אם החלב יופנה לקרטון

ייצור מקומי של חלב תמיד עדיף על ייבוא והגירעון שתנובה עלולה ליצור עלול לגרום למחסור עמוק בחגים הקרבים, בהם יש גידול בדרישה לחלב ומעט מאוד ימי ייצור. כל זאת גם לנוכח העובדה שמחלבות רמת הגולן נמצאות תחת איום מלחמה תמידי בצפון ושתי המחלבות הנוספות טרה ושטראוס-יטבתה לא ששות לייצר מוצרים בפיקוח. בחגים ממילא השוק מתנהל בחסר בגלל ניהול לא נכון וכעת תנובה מוסיפה קיסם למדורה.
אם נהיה אופטימיים, נניח שהחלב מהקו הזה יעבור לקווי ייצור של חלב בקרטון, אך בענף החלב - סקפטיים: "ניתן לקוות, אבל זה כלל לא בטוח, כי איזה קו יכול לקלוט את העודפים?", אמר ל-ynet גורם בענף. "תנובה אמנם הקימה קו חדש לחלב בקרטון, אבל הוא עדיין לא עובד והוא גם לא אמור להחליף קו של חלב בשקית, אלא אמור להיות קו חלופי לקווי קרטון קיימים כשהם מושבתים. כל זאת בצל המחסור בחלב, שלא משתפר ואסור שתנובה תעמיק אותו".
גם התקווה שתנובה תפנה את הייצור לחלב בקרטון היא תקווה עצובה: חלב בקרטון עולה כשקל יותר מחלב בשקית. כלומר – אם תנובה לא תדרדר את השוק למחסור היא בכל מקרה תייקר את עלות החלב בכלל השוק.
3 צפייה בגלריה
חלב תנובה 1 ליטר בקרטון
חלב תנובה 1 ליטר בקרטון
חלב תנובה בקרטון
(צילום: יריב כץ)

גורם אחר בענף אמר ל-ynet: "כמעט אין ביקוש לחלב בשקית מאז הקורונה. הטעמים הצרכניים השתנו. אז למה לייצר אם אין ביקוש?".
אז לאן ילכו חצי מיליון ליטר חלב שהוזרמו מדי שבוע לקו הזה? "לקרטונים. תנובה פתחה קו חדש של קרטונים וגם רמת הגולן פתחה קו כזה. תנובה בטח עושה את השיקולים שלה. היא גם התכוננה היטב לחגים ולא ברור מתי היא סוגרת את הקו, אבל זה בטוח מתוכנן".
המחסור בחלב נמשך ובחגים הוא נוטה להעמיק. התכוננתם עם מלאי? "השנה התכוננו והכל נראה בסדר. אנחנו נכנסים עם מלאים טובים יחסית. צברנו מלאי מספק ובוא נקווה שלא יהיו תקלות כמו שקרו לנו בענף בשנה שעברה. עד כה לא היו תקלות במחלבות ואנחנו מוכנים היטב".

הפער במחירים בין קרטון לשקית: כשקל

חלב בשקית ובקרטון הם מוצרי חלב שמחיריהם נמצאים בפיקוח המדינה ולכן הם לא יקרים כמו סוגי חלב מועשרים ושאר המצאות שמטרתן למכור ביוקר. בזכות הפיקוח ליטר חלב 3% בשקית נמכר ב-6.21 שקלים וליטר חלב 1% בשקית נמכר ב-5.67 שקלים. לעומת זאת, המחיר המפוקח של חלב 3% בקרטון הוא 7.11 שקלים לליטר, 90 אגורות יותר מהמוצר המקביל בשקית ופער של כ-14%. חלב 1% בקרטון נמכר ב-6.70 שקלים לליטר, שקל יותר מהמוצר המקביל בשקית ופער של כ-18%.
עוד קודם לכן, מחלבת טרה יצאה מייצור שקיות חלב. המחלבה, שבבעלות החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה קולה ישראל), החליטה שלא משתלם לה למכור בזול. היא גם הפסיקה למכור חלב בקרטון 1 ליטר ומוכרת באריזות 1 ליטר רק חלב מועשר שמחירו אינו פוקח ועל כן הוא גבוה. טרה מוכרת חלב מפוקח באריזות קרטון 2 ליטר בלבד. כלומר היא כופה על הצרכן לשלם יותר גם על החלב המפוקח. טרה גם הפסיקה למכור חמאה ומוצרים בפיקוח כמו אשל, גיל ושמנת מתוקה.
היציאה של טרה מייצור המוצרים המפוקחים גורם טלטלות מתמשכות בשוק. יש מחסור מתמשך בחלב ולאחרונה נוצר מחסור בשמנת מתוקה 38%. צרכנים מצליחים למצוא בעיקר שמנת 32%, 15% ו-10% שמחיריהם אינם מפוקחים.
בחלק מהרשתות עברו למכור אריזות של 500 מ"ל שמנת מתוקה של תנובה – מחירה אמנם מפוקח אבל הוא גבוה בשל הכמות: כ-15 שקל.
3 צפייה בגלריה
שמנת מתוקה 500 מ"ל
שמנת מתוקה 500 מ"ל
מחירה אמנם מפוקח אבל הוא גבוה בשל הכמות. שמנת מתוקה 500 מ"ל
(צילום: מירב קריסטל)

מי גורם למחסור בשמנת מתוקה? לפי נתוני סטורנקסט, תנובה מחזיקה כרגע 89.4% מהמכר בקטגוריה הזאת (לעומת 92.1% במחצית הראשונה של השנה), שטראוס מחזיקה ב-10.4% וטרה ב-0.2% בלבד. תנובה מכרה כ-4.5 מיליארד ליטר שמנת מתוקה 38% ב-2023. השנה, רק במחצית הראשונה היא מכרה כ-2.7 מיליארד ליטר, כלומר נראה שתנובה הגדילה ייצור ולא הפחיתה אותו. המחסור בשמנת מתוקה קשור אם כך לדילול ייצור של טרה וכן למחסור בעובדים בענף. הוא צפוי להעמיק בחגים לפני שייפתר.