בזמן שמבנים רבים בישראל אינם ממוגנים מפני מטחי הטילים הבלתי פוסקים, ואף חשופים במידה כזו או אחרת לרעידות אדמה, יש מי שחושש מפני קריסה מיידית של מבנה המגורים שלו, אפילו בלי קשר למציאות הנוכחית. בניין ותיק בן 3 קומות, שנבנה בשנות ה-30 של המאה הקודמת בשכונת הצפון הישן בתל אביב, הוגדר בקיץ האחרון על ידי עיריית תל אביב-יפו כמבנה מסוכן, אולם הוא טרם פונה – והדיירים חוששים מקריסתו. מדובר במבנה שבנייתו החלה ב-1931, בימי המנדט הבריטי, והוא אינו מיועד לשימור – אלא נמצא בבעלות פרטית, ודירותיו מושכרות בשוק החופשי.
ביולי השנה הכריזה העירייה על המבנה ברחוב עמוס 27, הכולל שש יחידות דיור, כמבנה "מסוכן לנפש ולרכוש", המהווה סכנה לדיירים ולדיירי המבנים והנכסים הסמוכים. ההכרזה מצד העירייה הגיעה בעקבות פנייה בנושא מצד גן ילדים הצמוד לבניין ברחוב עמוס 29, שלאחר תחילת מלחמת חרבות ברזל בנתה עבורו העירייה מרחב מוגן. כיום הגן אינו פעיל, בין היתר בשל סמיכותו למבנה המסוכן.
להודעה שקיבלו הדיירים צורפה חוות דעת מהנדס בודק מטעם העירייה. לאחר שביקר במבנה מצא המהנדס כמה ליקויים חמורים, ובהם סדקים והתפרקות בטון בכמה מקומות, ברזלים גלויים וחלודים וסדקים בעמוד היצוק בתוך הקירות, במעקה הגג ובקיר החיצוני. בשורה התחתונה, המהנדס הבודק קבע שמדובר כאמור במבנה מסוכן לדיירים ולציבור, וכתוצאה מכך הורתה העירייה לבעלי הדירות לבצע בדיקות בהתאם.
לטענת חלק מבעלי הדירות, הבדיקות המקיפות שעשו העלו ממצאים המחייבים פינוי מיידי ושיקום מקיף או הריסה של המבנה. אחד הדיירים, המחזיק במחצית מיחידות הדיור בבניין, פנה לחברת בזיני מהנדסים כדי לבצע את הבדיקות שדרשה העירייה. במכתב שנשלח בספטמבר האחרון למהנדס העירייה אודי כרמלי על ידי בא כוח הדייר, נכתב כי בבדיקות התגלו "פגמים רבים, לרבות שקיעות רצפה, שיפועים מהותיים, סדקים ושברים רבים, לרבות חשש להתפתחות כשל קונסטרוקטיבי שיסכן את שוכני המבנה וגן הילדים הסמוך לו".
על פי המכתב, לאחר בדיקות מקיפות נוספות קבע בזיני כי מדובר במבנה מסווג בסיווג אדום. "המבנה במצב רעוע, וקיים חשש ממשי ליציבותו", כתב בזיני בחוות דעתו. "משטח המדרגות אינו יציב ועלול ליפול ללא כל התראה מוקדמת; הבניין נתון במצב שיש בו סכנה ממשית למחזיקים, לציבור או לנכסים הצמודים; ובחזית המזרחית הפונה לשטח גן הילדים התגלו סדקים קונסטרוקטיביים ותזוזות של קיר הבלוקים – עד כדי חשש לנפילה".
לנוכח הממצאים, הומלץ להורות על פינוי המבנה מדיירים ולבצע עבודות שיקום וחיזוק משמעותיות – או לחלופין להרוס את המבנה באופן מיידי ולבנות אותו מחדש. "עקב גילו של המבנה (קרוב ל-100 שנים) והמורכבות והעלויות הכבדות הכרוכות בביצוע שיקום וחיזוק כאמור, אנו ממליצים על ביצוע חלופה ב' – הריסת המבנה ובנייתו מחדש", כתב בזיני בסיכום חוות דעתו.
"אין לדעת מתי המבנה יקרוס – אבל הוא יקרוס"
יניב בזיני, מהנדס למבנים מסוכנים של עיריית רעננה והרגולטור לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בעיריית הרצליה ומי שביצע את הבדיקות במבנה ברחוב עמוס בתל אביב, מספר בשיחה עם "ממון" ו-ynet כי כאשר העירייה שולחת מפקח מטעמה, הוא מבצע בדיקה ויזואלית בלבד. "לאחר הבדיקה הראשונית הזו צריך לזמן קונסטרוקטור ולבצע חוות דעת הנדסית מקיפה", הוא מבהיר. "ביצענו בדיקת מעבדה באמצעות סקירות עם רנטגן למבנה בתל אביב כדי לבדוק את חוזק הבטון והברזל, ובהתאם ערכתי את חוות הדעת. גיליתי סדקים אופקיים ואלכסוניים שמצביעים על תופעה חמורה של יציבות המבנה. בנוסף, מתחת למבנה יש דליפות מים באופן קבוע. רטיבות קבועה ביסודות גורמת לשקיעת המבנה. זה מצב חמור למדי, והייתי מגדיר את המבנה כמסוכן מאוד".
על פי דוח מבקר המדינה מ-2022, מבנים מסוכנים שאינם מטופלים הם "בגדר 'פצצה מתקתקת', המעמידה בסיכון את כל מי שבסביבתם וכן מעמידה את המחזיקים, את הבעלים ואת הרשויות המקומיות בפני השלכות משמעותיות שלא תמיד הם ערוכים להן". בזיני מזכיר את המקרה שאירע בחולון ב-2021, אז באורח נס פונו הדיירים יממה בלבד לפני שהבניין קרס. "אף אחד לא יודע מתי מבנה יכול לקרוס, אין טכנולוגיה כזאת, רק הערכה הנדסית", הוא פוסק. "המבנה הזה נמצא ברמת סיכון גבוהה מאוד, ויכול להיות שבחורף האדמה תעלה והבניין ישקע. כאמור, אין לדעת מתי המבנה יקרוס – אבל הוא יקרוס, ולכן צריך לטפל בו באופן מיידי".
ד"ר אבי נחשוני, הבן של בעל הזכויות בבניין שביקש מבזיני לבצע את הבדיקות, מספר: "מיד כשקיבלנו את הפנייה מהעירייה ערכנו את הבדיקות ושלחנו את הממצאים לעירייה – אבל לא קיבלנו תשובה מספקת. השוכרים בדירה שלנו בבניין עזבו אותה בגלל הסכנה, ולא נשכיר אותה מחדש במצב הזה. גם על רקע המצב הביטחוני, זו אחריות כבדה. הבניין חשוף לסכנה, אבל למרות שאנחנו הבעלים, זה לא נתון לשליטתנו, וזה מטריד את כולנו".
יש לציין כי במהלך החודשיים האחרונים התברר שבעלים אחרים במבנה מבצע טיפול קוסמטי למבנה, כלומר תיקוני טיח בלבד. לטענת בעל הזכויות בבניין שערך את הבדיקה ופנה לעירייה, הטיפול המדובר "אינו עולה בקנה אחד עם ההמלצות המקצועיות בחוות הדעת, ויתרה מכך, תוצאתו תהיה שהליקויים החמורים לא יתוקנו – אלא יוסתרו על ידי תיקוני הטיח".
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "העירייה הכריזה על המבנה כמסוכן בהתאם לסעיף 3 לחוק העזר העירוני, רמת סיכון שאינה מחייבת פינוי או הריסה מיידית, אלא ביצוע תיקונים להסרת הסכנה כפי שנמסר לבעלים. במענה לפנייתו של אחד מבעלי הבניין, שהוגשה באוגוסט וכוללת חוות דעת מהנדס והצעות לשיקום הבניין, העירייה מציינת כי מבוצעות באתר עבודות לתיקון הליקויים על פי הנחיות המהנדס מטעם הבעלים. על אף חוות דעת מהנדס הדיירים, העירייה מעריכה שאין סכנה מיידית לקריסה, אך בעלי הבניין נדרשו להתקין מערכת לניטור סדקים למשך 6-3 חודשים. תוצאות המעקב יועברו ליחידת מבנים מסוכנים בעירייה, והיא בחן אותן ותפעל בהתאם לממצאים ולחוק".