אם מישהו היה מנבא לפני שנתיים ששווי השוק של חברת טבע יתחרה בימים אלה מול חברת צ'ק פוינט על ראש הטבלה של החברות הישראליות, בוודאי היו רושמים לו איזו תרופת הרגעה גנרית של טבע. אבל העובדה היא שהחברה מפגינה ביצועים איתנים כבר שבעה רבעונים ברציפות והיא נהנית מעלייה בדירוג האשראי ומתחזיות אופטימיות של האנליסטים.
מניית החברה רושמת עלייה של 80% מתחילת השנה ושווי השוק שלה נע סביב ה-20 מיליארד דולר. החברה גם פרסמה בשבוע שעבר דו"חות מוצלחים ועקפה את ציפיות השוק גם לגבי הכנסותיה וגם לגבי הרווח למנייה, וגם הציגה רבעון שני רצוף של צמיחה דו ספרתית. טבע אף העלתה את תחזית הרווח הנקי שלה והיא מעריכה שהכנסותיה ב-2024 יגיעו ל-16.5-16.1 מיליארד דולר, מה שמהווה עמידה ביעדים שהחברה הצהירה עליהם בתחילת השנה.
מה שממשיך להעיק על הביצועים של טבע, היא ההתנהלות שלה בעבר. החברה הודיעה ברבעון האחרון שהנציבות האירופית החליטה לקנוס אותה ב-462.6 מיליון אירו על ניסיונה להכפיש את המתחרה, ולשמר את מעמדה המונופוליסטי מול תרופה תואמת לקופקסון - תרופת הדגל שלה שנים רבות. בפרשה אחרת טבע הסכימה לשלם 450 מיליון דולר במסגרת הסדר פשרה מול משרד המשפטים האמריקני בעניין תיאום מחירי הקופקסון ואפילו הונאה. טבע לא הודתה במעשים במסגרת ההסדר. בהמשך לפשרה הזו הוגשה נגד טבע תביעה באותו עניין בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שמבקשת לברר מי בהנהלת החברה ידע על המעשים הפסולים.
אסטרטגיה חדשה
נראה שהתנהלות החברה השתנתה מאז התקופה ההיא. ב-2023 מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס הציג תוכנית לאסטרטגיה חדשה, ששמה דגש על פיתוח תרופות מקוריות חדשות באמצעות מו"פ וחדשנות ("אינובציה", מכנים את זה בענף). התרופות הגנריות - אלה שמחקות תרופות של המתחרות שפג תוקף הפטנט שלהן - הפכו למקור הכנסות משני. באותה שנה החברה חזרה לצמוח אחרי חמש שנים של צניחה חופשית. בשבוע שעבר אמר פרנסיס: "תרופות המקור ועסקי הגנריקה הם שהניעו את התוצאות הפיננסיות החזקות ברבעון. עם האצת פיתוח פורטפוליו תרופות המקור שלנו, אנחנו נמצאים במקום בו אנחנו יכולים להעניק תרופות למטופלים שזקוקים להן, תוך המשך צמיחה עבור בעלי המניות שלנו".
שנה וחצי במורד הדרך, התרופות הגנריות של טבע מתגלות כהצלחה עסקית מתמשכת, וההכנסות מהן עדיין מהוות יותר ממחצית מהכנסות החברה. אבל מה שקורה בתחום החדשנות הוא החלק המעניין באמת: היום (חמישי) הודיעה טבע על הסכם לשיתוף פעולה עם חברת הביוטק אימיונאי (Immunai) לפיתוח תרופות חדשות. הטכנולוגיה של אימיונאי מאפשרת לזהות השפעות של תרופות בשלבי הפיתוח שלהן ולחזות אם הניסויים יצליחו או ייכשלו. טכנולוגיה כזו מאפשרת להתקדם מהר עם תרופות מוצלחות ולהימנע מהשקעות עתק ותהליכי פיתוח ממושכים בתקופות שנדונו לכישלון.
חזרה לצמיחה
בשיחה עם ynet אומר ד"ר ערן הררי, סמנכ"ל בכיר למו"פ גלובלי בטבע, שלאסטרטגיה החדשה שננקטה בחברה יש השפעה ישירה על התחום שהוא עומד בראשו: "היינו חייבים לייצב את הספינה וכולם נכנסו למוד של שימור, לפני שנאבד הכל. היה מרענן לראות את המנכ"ל החדש שאומר שאנחנו חוזרים להשקיע. רואים את זה גם בתקציבים שאנחנו מקבלים לפיתוח בתוך החברה וגם בצ'ק הפתוח שיש לנו בשיתופי פעולה עם חברות חיצוניות כדי להביא אינובציה פנימה. אנחנו יודעים שלא כל החוכמה אצלנו ואם משהו יכול להצמיח את החברה קדימה, זה המסלול האינובטיבי".
אתה מעריך שהטכנולוגיה של אימיונאי תאפשר לכם להגיע לתרופות חדשות בזמן קצר יותר?
"פיתוח תרופה בשיטה הסטנדרטית זה לקחת רעיון ולצאת למסע של 12-8 שנים שרק בסופו, אחרי המחקרים הקליניים, אתה מגלה אם הצלחת או לא. זה מודל עבודה לא מוצלח. האסטרטגיה החדשה של טבע היא חזרה לצמיחה, מה שאומר שההשקעה הגדולה של טבע היא בחדשנות בתרופות. וזה לא יקרה אם נשתמש בתהליכים הסטנדרטיים. זה יקרה אם נסתכל על הנתונים כמה שיותר מוקדם ובשיטות מתקדמות כמו זו שאימיונאי מציעה".
נועם סולומון, מייסד שותף ומנכ"ל אימיונאי, מכנה את הטכנולוגיה של החברה "Google Maps של מערכת החיסון האנושית". החברה מצליחה לעשות ריצוף גנטי ברמת התא הבודד, עבור 10,000 תאים, עם 37,000 גנים שיש בכל תא ומאות חלבונים וחומרים אחרים, וכך לייצר פרופיל עתיר נתונים לכל מטופל ומטופל. המידע העצום הזה מאפשר להשוות את מצבו של המטופל לפני הטיפול ולאחריו, ברזולוציה שלא הייתה אפשרית לפני כן.
על הנתונים האלה החברה מפעילה את מודל הבינה המלאכותית שלה. "בנינו משהו שהוא קצת דומה ל-ChatGPT, שיודע למצוא את המידע הרלוונטי שמאפשר לפתח תרופות יותר טוב". ה-AI הזה יודע למשל להמליץ על המינון הנכון בתרופה שנמצאת בפיתוח, על השילוב הנכון שלה לצד טיפול כימותרפי או טיפולים אחרים, וגם יודע לנבא אם כדאי להמשיך או להפסיק תהליך פיתוח של תרופה לפני שהוא נהיה יקר מאוד.
כמה שווה הטכנולוגיה החדשה לחברות?
חברות התרופות מגלות עניין רב בטכנולוגיה החדשנית. טבע היא רק אחת משש חברות שאימיונאי דיווחה על שיתוף פעולה איתן וסולומון אומר שבחודשים הקרובים החברה תכריז על עוד עסקאות כאלה. "אנחנו מאמינים שיש לנו את הידע והמשאבים כדי שיקשיבו לנו כשותפים לפיתוח, ולא רק כספקי טכנולוגיה. כמה מההמלצות שלנו על מינון אופטימלי לתרופה כבר הוכחו כנכונות וגם המלצות על שילוב התרופה. היו מקרים שהמלצנו לא להמשיך בפיתוח וככל שעובר הזמן יותר ויותר מקשיבים לנו".
כמה כסף זה שווה לחברות? הרבה. בטבע לא נותנים מספרים, אבל אפשר להעריך שהחברה מוציאה עשרות מיליוני דולר על כלים ועל תהליכים חדשים. העסקה עם אימיונאי לבדה שווה כנראה כמה מיליוני דולר. בפרויקט אחר אימיונאי דיווחה שהיא צופה הכנסות של 20 מיליון דולר בתוך שנתיים. לדברי הררי, "ההשקעה שלנו בשיתופי פעולה חיצוניים וגם באינובציה פנימית מגיעה לעשרות מיליונים לאורך השנים".
טבע מדווחת על שיתופי פעולה מאז 2020 עם יותר מ-50 חוקרים מישראל בתחומי האימונולוגיה ומחלות מערכת העצבים. רוב הפרויקטים עוסקים בפיתוח תרופות וחיפוש מולקולות חדשניות לפייפליין העתידי של טבע. כתוצאה משיתופי פעולה נבחרו כבר שני נוגדנים לפיתוח בלעדי על ידי טבע.
בתגובה לדיווח על התביעה שהוגשה כנגדה בישראל, טבע מוסרת: "נתקבלה התביעה הנגזרת, נגיב במסגרת ההליך המשפטי כמקובל".
בעניין החלטת הנציבות האירופית: "טבע מודיעה על כוונתה לערער על פסק הדין והקנס שהוטל במסגרתו. החברה מאוכזבת מאוד מהחלטת הנציבות האירופית, עמה שיתפה טבע פעולה באופן נרחב החל משנת 2019. טבע חולקת על החלטת הנציבות האירופית, אשר נשענת על קונסטרוקציות משפטיות שלעמדת טבע הינן מרחיקות לכת, אינן מבוססות כל צרכן ולא נתמכות בעובדות. החברה תגן בנחישות על עמדתה במסגרת הליך הערעור שהיא מתעתדת להגיש.
"טבע מנהלת את עסקיה באופן חוקי ואתי, ומהווה שותפה משמעותית עבור האיחוד האירופי, המטופלים במדינות החברות, כמו גם הכלכלות ומערכות הבריאות שלהן. אין בהחלטה שגויה זו כדי להסיט את טבע מהמשך התמיכה הבלתי מתפשרת במטופלים החיים עם טרשת נפוצה ובמשפחותיהם".