הצעת תקציב המדינה, שאושרה הלילה (בין שני לשלישי) בקריאה ראשונה בכנסת, אינה כוללת את תוספות הענק הצפויות לישיבות, לחינוך החרדי ולתקציב זהות יהודית והדתה. 12 מיליארד שקל של כספים קואליציוניים מסתתרים ברזרבות התקציב עבור השנתיים הקרובות.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
בלשכת שר האוצר מתגאים שגידרו את הכספים הקואליציוניים מהתחייבויות של 20 מיליארד שקל לשנה ל-6 מיליארד, אלא שגם סכום זה למטרות מגזריות או החזרה בתשובה הוא קיצוני, מועבר ללא דיון משמעותי ועלול לשנות את פניה של החברה הישראלית.
הרזרבות של משרד חינוך גדלו מ-2.9 מיליארד שקל בתקציב 2022 ל-5.7 מיליארד שקל ב-2023 ו-6.9 מיליארדשלק ב-2024. בכספים הקואליציוניים הוקצו 2.7 מיליארד שקל להגדלת תקציב החינוך החרדי. מתוך ה-2.7 מיליארד שקל כ-1.2 מיליארד שקל מיועדים להכפלת תקציב הישיבות ל-2.4 מיליארד שקל. תוספת זו צפויה לגרום לעלייה נוספת במספר האברכים ולירידה משמעותית באחוז הגברים החרדים שיוצאים לעבודה, אבל בספר התקציב מופיעים 629 מיליון שקל לישיבות - כלומר רבע מהסכום המיועד.
בנוסף, תקציבי החינוך החרדי צפויים לגדול מ-4 מיליארד שקל ל-5.5 מיליארד שקל, כלומר עלייה של כשליש - שאין לה שום אזכור בתקציב המדינה.
עלייה משמעותית צפויה גם בתקציב התרבות התורנית המממן ארגונים של מפלגות דתיות וארגוני החזרה בתשובה. ב-2022 הוצאו בפועל 146 מיליון שקל, אולם בתקציב 2023 מופיע סכום של 20 מיליון - כלומר ברור שהסכום שהמשרד יתקצב בפועל גבוה בהרבה מהסכום שמופיע בתקציב.וזה לא הסוף, גם תקציב המשרד לשירותי דת, על פי ההסכם הקואליציוני, אמור לגדול ב-80% מ-540 מיליון שקל למיליארד שקל. מתוכם 220 מיליון שקל יוקדשו להקמה ושיפוץ מבני דת. השתתפות המדינה במועצות הדתיות גם תגדל ב-220 מיליון שקל בעוד בתקציב המדינה מדובר על 30 מיליון שקל בלבד.
לא זו אף זו, המסתורין עולה כשמדובר במשרדים המומצאים החדשים, למשל המשרד למשימות לאומיות ומשרד ירושלים והמסורת, ובמינהלת הזהות היהודית שתוכננה עבור סגן השר לשעבר אבי מעוז. התקציב של משרדים אלה הוא חלק מתקציב משרד ראש הממשלה. לא פחות מ-2.2 מיליארד שקל הובטחו לגופי הדתה וזהות יהודית, אולם בפועל תקציב המשרד למשימות לאומיות עומד על 134 מיליון ותקציב משרד המורשת עומד על 75 מיליון. לעומת זאת, הרזרבה של משרד רה"מ נסקה מ-272 מיליון שקל ב-2022 ל-687 מיליון שקל השנה ו-821 מיליון שקל בשנה הבאה. ניתן להניח שליישום ההסכמים הקואליציוניים במשרדים האלה יוקצו כחצי מיליארד שקל בממוצע בכל שנה.
ממשרד החינוך נמסר ש"יש לפנות לאוצר". מקור במשרד אמר ש"האוצר תקצב את כל ההסכמים הקואליציוניים ברזרבה ויחלק אותם לסעיפים השונים בהתאם להסכמים הקואליציוניים שאמורים להיות מאושרים בהחלטת ממשלה. לאחר החלוקה לסעיפים נדע מה התקציב שהוקצה לכל נושא".
ממשרד האוצר נמסר ש"בליל הממשלה שוריינו בתקציב מסגרות של 5.3 מיליארד שקל בשנת 2023 וכן 7.2 מיליארד שקל בשנת 2024. ההקצאה המלאה של הסכומים לסעיפים תוכל להיעשות רק לאחר החלטת ממשלה נוספת אשר מייעדת את התקציב לשימושיו הפרטניים".