נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה והתעשייה הגישה בשמו של משרת מילואים תביעה נגד חברה פרטית בטענה כי לא קבלה אותו לעבודה לתפקיד מנהל תפעול בשל שירותו במילואים במלחמת חרבות ברזל. מאז פרוץ המלחמה התקבלו בנציבות מעל 500 פניות בנושא שירות מילואים. רובן טופלו על ידי מתן יעוץ משפטי וטיפול ישיר מול המעסיקים. נמסר כי זו התביעה הראשונה מסוגה שהוגשה על ידי הנציבות בתקופה זו.
הנציבות הגישה ביולי האחרון באמצעות הנציב האזורי, עו"ד פיראס פראג', תביעה לבית הדין האזורי לעבודה נגד החברה בשמו של משרת המילואים. בכתב התביעה נטען כי לאחר שהמילואימניק הגיע להסכמות עם החברה על תנאי העסקתו ועל תחילת עבודתו עם תום שירותו במילואים, החברה חזרה בה וקיבלה עובד אחר וזאת ללא כל סיבה מוצדקת, "אך ורק על רקע שירותו הצפוי והמתמשך בשירות המילואים... בשל שירות המילואים של התובע וזאת על אף קבלתו לעבודה למעט חתימה פורמלית על חוזה העסקה, הנתבעת ביקשה לקבל לשרותיה מועמד אחר", נטען.
בתביעה טוען התובע ששירת במילואים כי "משרתי המילואים חווים טלטלה בשוק העבודה עת היעדרותם הממושכת - בעל כורחם. לצערנו מעסיקים רבים בוחרים להפלות לרעה ומדירים אותם בפועל ממעגל התעסוקה, בין בעת קבלה לעבודה, בעת חזרתם לעבודה ואף קיימים מעסיקים רבים אשר בוחרים לפטרם, הכל על רקע שירותם הממושך בשירות המילואים וקריאתם למלחמה". עוד נטען כי "מטרת תביעה זו אינה רק עניינו האישי של התובע אלא הפנמת נורמות וערכים ראויים בכל הנוגע לחיילנו המשרתים במילואים".
בתביעה נטען כי התובע היו לוחם אשר שירת 5 חודשים בגבול הצפון והחל מחודש יוני משרת במילואים ברצועת עזה. עוד נטען כי התובע, בשנות השלושים לחייו, הוא בעל ניסיון מקצועי עשיר בתום הפיקוח תפעול וניהול תשתיות. נטען בתביעה כי הריאיון הראשון של התובע אצל החברה הנתבעת התקיים בתחילת אוקטובר 2023 בטרם החלה מלחמת חרבות ברזל. עוד נטען כי במהלך אוקטובר 2023 ולאחר שגויס הגיע לראיון שני בעודו שוהה בחופשה בת מספר שעות בנוגע למועמדותו למשרת מנהל תפעול. "במעמד הריאיון השני שנערך נוהל שיח אודות מצבו האישי של התובע בו העלה כי הוא גויס לשירות מילואים כלוחם בצפון הארץ. בנוסף נוהל משא ומתן אשר בסופו הסכימו הצדדים על תנאי ההעסקה, היקף ימי העסקה ושעות העבודה, השכר והתנאים הסוציאליים לרבות הפרשות לקרן השתלמות וקבלת רכב צמוד בהתאם לתנאי החברה. הלכה למעשה התקבל התובע לעבודה - כל שנותר הוא חתימה על חוזה העסקה".
נטען כי התובע ביקש לבחון היתכנות לבחינת סוגיית השכר וביקש שיעבירו לעיונו טיוטה של חוזה העסקה. בתביעה נטען כי נאמר לו כי החוזה ייחתם באופן פורמלי כשיתחיל את עבודתו הסדירה וזאת כשיסיים את שירותו במילואים. עוד נטען כי שבועיים לאחר מכן עודכן התובע כי המשרה כבר תפוסה. התובע טוען כי "קיבל את הבשורה המרה ביותר בתדהמה ובהפתעה מוחלטת הואיל והלכה למעשה סיכם תנאי העסקתו בחברה... התובע שנותר מחוסר עבודה, בעת חיפוש משרות, ראה שפורסמה כשבועיים לאחר דחיית מועמדותו, מודעה דומה וזהה לזו שהגיש אליה מועמדתו".
הנתבעת: "לא מפלה עובדים שמגויסים למילואים"
מנגד, החברה הגיבה ביוני האחרון למכתב התראה ששלחה לה הנציבות בטרם הגישה התביעה והכחישה לחלוטין את טענת התובע לאפליה בקבלה לעבודה אל שורותיה במשרדי החברה ונטען כי התקבל עובד אחר לתפקיד. נטען במכתב התשובה כי החברה "לא נוהגת להפלות עובדים שמגויסים למילואים אלא נוהגת לתמוך בהם ולעזור להם ככל יכולתה".
עוד נטען בתשובה כי התובע היה מועמד לתפקיד סוכן מכירות וכי הוא הבהיר בראיון השני כי השכר שהחברה משלמת לעובדים מסוג זה נמוך לטענתו וכי הוא דורש שכר גבוה יותר. עוד נטען כי למיטב זכרונו של מנהל החברה הוא אמר לתובע שהשכר המבוקש גבוה מידי ולא אמר לו שהתקבל לתפקיד שכן היו מועמדים נוספים. בסופו של יום, התקבל עובד אחר לתפקיד. עוד נטען כי החברה לא הפלתה את התובע עקב יציאתו למילואים "ולראיה אף לטענתו הוא זומן לראיון שני לאחר שגויס לשירות מילואים". באשר לטענה כי החברה פרסמה מודעה נטען במכתב התשובה כי היא נוהגת לפרסם כדי לבדוק את מצב השוק וכדי לראות אם ניתן אולי להחליף עובד זה או אחר בעובד טוב/זול יותר.
טרם הוגש כתב הגנה לבית המשפט.
שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, מסר: "מדינת ישראל מחויבת כלפי אלו אשר ששמו את המדינה בראש סדר העדיפות שלהם/ן , שמו את משפחותיהם ופרנסתם בצד והתגייסו למלחמה ולכן עלינו מוטלת החובה להתגייס למענם ולתת להם את כל הסיוע הנדרש במישור האישי והעסקי".
עו"ד אורית שרפי, מ"מ נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה: "התופעה של אפליית משרתי המילואים הולכת וגוברת בעתות משבר בטחוני, ותופסת מקום משמעותי בשוק העבודה, כאשר עובדים/ות, משרתי מילואים, סובלים מאפליה בכל שלבי העבודה".